Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la situaţia critică din domeniul culturii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 august 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova este profund îngrijorat de situaţia în care s-a pomenit cultura naţională în anii guvernării comuniste. Structura domeniului culturii în Republica Moldova este depăşită din toate punctele de vedere: managerial, informaţional, material etc. Organele de stat, abilitate cu organizarea şi gestionarea procesului cultural, în primul rînd, Ministerul Culturii, nu mai activează după un program de priorităţi publicat, discutat şi aprobat, ci s-au transformat în secţii de propagandă politico-ideologică ale partidului de guvernămînt.

Colaborarea cu uniunile de creaţie şi cu asociaţiile de profil lipseşte cu desăvîşire. Opinia specialiştilor este ignorată, iar acest fapt conduce la luarea deciziilor arbitrare şi generează incompetenţă în organizarea procesului cultural în ţara noastră.

În cultură şi artă sunt impuse viziuni ideologice retrograde şi forme administrative depăşite, cum ar fi etatizarea unor domenii ce ţin, în mod tradiţional, de iniţiativă privată sau corporativă (impresariat, festivaluri etc.). Sponsorizarea de către agenţii economici se efectuează sub stricta supraveghere şi la comanda organelor de stat. Distincţiile şi premiile se acordă ca răsplată pentru servilism, opiniile breslelor de specialişti în această chestiune sunt ignorate completamente de către guvernarea comunistă. Cel mai recent şi elocvent exemplu îl reprezintă concursul pentru decernarea Premiului de stat, în care au fost încălcate toate prevederile regulamentului, şi care a fost utilizat de către Partidul Comuniştilor ca truc propagandistic. În timp ce sume extrem de mari se alocă pentru unele aniversări şi manifestaţii de o calitate îndoielnică, domenii importante ale cuturii rămîn nefinanţate, iar salariile angajaţilor din cultură, tarifele de achiziţionare a creaţiilor, tarifele de remunerare a autorilor sunt derizorii.

Actualmente, se încearcă o subminare a culturii şi artei în vederea deservirii intereselor partidului de guvernămînt. Programele de prioritate sunt înlocuite cu activităţi propagandistico-ideologice. Programul de stat de activitate în teritoriu este substituit de un singur proiect — “Caravela culturii”, avînd un buget nejustificat şi care tirajează nonvaloarea.

În ultimii 8 ani, în lume s-au produs schimbări esenţiale în perceperea proceselor culturale. Europa s-a apropiat geografic, iar Uniunea Europeană aplică noi abordări prin programele de colaborare cu statele vecine nemembre. Însă avantajele acestor schimbări au rămas nesolicitate şi nevalorificate de Republica Moldova. Ţara noastră nu este parte a proceselor menite să sporească unitatea spiritual-culturală a popoarelor europene. Temele culturale de mare actualitate în ţările europene nu se iau în dezbatere la noi. Agendele culturale ale celor mai reprezentative foruri (Maastriht, Copenhaga, Paris) sunt trecute cu vederea. Atmosfera spirituală nu favorizează cunoaşterea tendinţelor cultural-artistice contemporane. Republica Moldova, la nivel guvernamental, nu este implicată în nici un program al organismelor UE cu partenerii nemembri. Eforturile unor instituţii de cultură de a sincroniza procesul cultural din Moldova cu procesele artistice contemporane de pe mapamond nu sunt sprijinite logistic sau financiar de către autorităţile statului. Izolarea Moldovei pe plan cultural şi sclerozarea proceselor cultural-artistice sunt consecinţele politicii comuniste în domeniul culturii.

Pentru redresarea situaţiei deplorabile în domeniu, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Guvernului să elaboreze de urgenţă un program naţional de priorităţi în domeniul culturii care să reflecte necesităţile şi tendinţele la nivel naţional şi european. Aprobarea acestui program trebuie să fie precedată de o largă dezbatere cu uniunile de creaţie şi cu specialiştii consacraţi şi recunoscuţi în domeniu.

Este imperios necesară crearea unui fond naţional al culturii care să includă toate mijloacele bugetare destinate proiectelor cultural-artistice. Distribuirea mijloacelor prin acest fond trebuie să se facă în mod transparent şi în strictă corespundere cu priorităţile aprobate, inclusiv prin încetăţenirea practicii de finanţare a proiectelor culturale în bază de concurs transparent.

Cerem Guvernului să elimine orice forme de protecţionism în finanţarea programelor cultural-artistice şi să asigure promovarea prin intermediul acestora a valorilor cultural-artistice autentice. Totodată, cerem reformarea sistemului de retribuire a muncii în instituţiile culturale, prin majorarea considerabilă a salariilor şi reevaluarea politicii tarifare la achiziţionarea creaţiilor şi remunerarea autorilor.

Cerem actualei guvernări să renunţe la utilizarea culturii ca instrument politico-propagandistic al ideologiei comuniste de tip sovietic.

Declaraţia PLDM cu privire la recunoaşterea de către Federaţia Rusă a independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud PLDM continuă acţiunile de susţinere a sinistraţilor