Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la criza energetică şi măsurile pentru depăşirea ei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 ianuarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că acţiunile Guvernului în gestionarea situaţiei de criză generată de întreruperea livrărilor de gaze naturale sunt întîrziate, ineficiente şi netransparente. Comisia pentru situaţii excepţionale s-a întrunit cu întîrziere şi s-a limitat doar la unele estimări privind evoluţia crizei şi la coordonări cu întreprinderile de termificare privind utilizarea rezervelor. Şedinţele Comisiei au avut un caracter netransparent, iar populaţia nu este informată despre proporţiile crizei şi riscurile pe care aceasta le comportă.

Criza energetică scoate în evidenţă lipsa unei strategii coerente de asigurare a securităţii energetice a ţării noastre. Neglijarea necesităţii de a avea surse energetice de alternativă în situaţii de criză au adus sistemul energetic în pragul unui colaps total. Imposibilitatea de a asigura cetăţenii cu agent termic şi cu resurse energetice de alternativă, închiderea instituţiilor şcolare şi medicale, stoparea activităţii unui număr important de unităţi economice, precum şi deteriorarea sistemelor de termificare sunt doar o parte dintre eventualele consecinţe ale crizei.

Avînd în vedere gravitatea situaţiei şi posibilele efecte ale acesteia asupra populaţiei şi economiei naţionale, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Guvernului:

PLDM solicită Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să convoace de urgenţă Legislativul în şedinţă extraordinară, pentru a audia raportul Guvernului despre măsurile întreprinse şi a adopta deciziile necesare pentru depăşirea crizei din sistemul energetic.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la interpelarea deputatului Vlad Filat în problema aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale Comunicat de presă al PLDM privind iniţierea procedurii de convocare a sesiunii extraordinare a Parlamentului Republicii Moldova