Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la întrunirea cetăţenilor pentru urgentarea deschiderii punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 ianuarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 25 ianuarie 2009, Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o întrunire a cetăţenilor din oraşul Lipcani pentru urgentarea deschiderii punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut. La adunare au participat locuitori din raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa şi Donduşeni, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că autorităţile nu întreprind demersurile necesare pentru darea în exploatare a podului peste Prut, ceea ce creează dificultăţi de circulaţie pentru circa 100 000 de cetăţeni din raioanele de nord ale Republicii Moldova.

Pentru renovarea podului, Uniunea Europeană a investit peste 11 milioane de euro. Deşi reconstrucţia podului a fost finalizată la sfîrşitul anului 2006, acesta nu este funcţional din cauza lipsei unui punct de trecere a frontierei şi a unui punct vamal.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că tergiversarea punerii în funcţiune a podului Lipcani-Rădăuţi Prut este încă un exemplu elocvent al atitudinii dispreţuitoare a guvernării comuniste faţă de cetăţenii proprii. Deschiderea punctului vamal pe acest pod ar favoriza dezvoltarea economică a raioanelor de nord ale Republicii Moldova. În prezent, agenţii economici, dar şi cetăţenii suportă cheltuieli în plus, or cel mai apropiat punct de trecere a frontierei între Republica Moldova şi România este situat la 140 km de oraşul Lipcani.

Participanţii la întrunire au adoptat o Rezoluţie în care au cerut Guvernului Republicii Moldova să asigure în regim de urgenţă semnarea acordului bilateral cu România de creare a punctului vamal Lipcani-Rădăuţi Prut şi semnarea imediată a Convenţiei privind micul trafic la frontieră cu România pentru asigurarea libertăţii circulaţiei cetăţenilor domiciliaţi în zona de frontieră a Uniunii Europene. Rezoluţia adoptată a fost depusă astăzi, 26 ianuarie 2009, la Guvern, pe numele Prim-ministrului, Zinaida Greceanîi.

Întrunirea cetăţenilor a culminat cu un marş de protest din centrul oraşului Lipcani pînă la Podul Lipcani — Rădăuţi Prut.

Adunarea de la Lipcani se înscrie în şirul multiplelor acţiuni organizate de PLDM în sprijinul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la constituirea Asociaţiei Persoanelor în Etate a PLDM Comunicat de presă al PLDM cu privire la interpelarea deputatului, Vlad Filat, Preşedintele PLDM