Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM a instituit fondul “Aprilie 2009”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 3 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova a instituit un fond de susţinere a persoanelor care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie. Fondul este intitulat “Aprilie 2009” şi va fi gestionat de un Consiliu de administraţie, între membrii căruia se vor regăsi inclusiv reprezentanţi ai celor care au avut de suferit. Mijloacele fondului vor fi utilizate pentru acordarea asistenţei financiare şi juridice victimelor torturii şi familiilor acestora, reabilitarea lor fizică şi morală, acordarea de suport pentru reintegrarea în societate.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, unul din membrii fondatori ai fondului, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că evenimentele din aprilie 2009 constituie una dintre cele mai negre pagini din istoria Republicii Moldova.

“A avut loc fraudarea masivă a alegerilor, care reprezintă uzurparea puterii în stat şi cea mai gravă crimă comisă împotriva poporului. Au fost deturnate protestele paşnice, fiind provocate acţiuni violente. Aceste scenarii au fost puse la cale de comunişti pentru satisfacerea intereselor lor politice şi economice”, a spus Vlad Filat. Însă, cel mai grav lucru care s-a întamplat a fost “declanşarea acţiunilor fără precedent de persecutare şi intimidare a cetăţenilor Republicii Moldova, sute de tineri fiind arestaţi, torturaţi şi maltrataţi”.

Liderul PLDM a menţionat că PCRM s-a preocupat de propria imagine şi niciodată nu a încercat să discute despre soarta cetăţenilor care au trecut prin ororile organizate şi implementate de instituţiile statului, în special de catre poliţie. “Este necesar să intervenim, este de datoria noastră civică să ajutăm pe cei care au avut de suferit”, a precizat Vlad Filat.

Primul ajutor în sumă de 30 de mii de lei din sursele fondului “Aprilie 2009” a fost deja acordat familiei lui Valeriu Boboc, urmînd ca şi celelalte trei familii ale tinerilor decedaţi în urma violenţelor din 7 aprilie să primească suport financiar.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia PLDM privind deportările operate de către regimul comunist pe teritoriul Republicii Moldova PLDM solicită oficierea slujbelor de pomenire a victimelor deportărilor