Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Apelul PLDM către funcţionarii publici, aleşii locali, colaboratorii organelor de drept şi mass media

|versiune pentru tipar||
PLDM / 4 august 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi concetăţeni!

La 29 iulie 2009 poporul Republicii Moldova a ales democraţia şi viitorul european. Evoluţia evenimentelor din ultimii 8 ani ne-a demonstrat că un regim autoritar nu poate garanta buna funcţionare a instituţiilor statului, nu doreşte să respecte drepturile omului şi nu asigură un trai decent pentru cetăţeni. Falimentul regimului comunist deschide calea pentru transformări profunde în politica internă şi cea externă, care în ultima instanţă vor aduce mai multă libertate şi mai multă bunăstare.

Perioada de tranziţie de la guvernarea comunistă la una bazată pe principiile şi valorile europene necesită o deosebită prudenţă şi responsabilitate din partea funcţionarilor publici şi ai colaboratorilor organelor de drept. În acest interval de timp e necesar ca instituţiile statului să funcţioneze în regim normal, să fie respectate toate drepturile cetăţeneşti, să fie protejate proprietatea publică şi cea privată şi să fie onorate toate obligaţiunile internaţionale ale Republicii Moldova.

În acest context, PLDM face apel către funcţionarii publici de toate rangurile să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi să asigure integritatea actelor şi a documentelor de stat.

Asigurăm funcţionarii publici şi aleşii locali că în raport cu ei vor fi respectate cu stricteţe prevederile legilor cu privire la administraţia publică locală şi cu privire la autonomia locală, iar relaţiile organelor centrale cu cele locale vor fi depolitizate şi vor reveni în albia legalităţii.

Îndemnăm administraţia Băncii Naţionale să întreprindă toate măsurile pentru neadmiterea transferului ilicit în străinătate a capitalurilor şi pentru asigurarea securităţii financiare a statului.

PLDM cere Departamentului Vamal ca în această perioadă să întreprindă toate măsurile legale pentru a evita scoaterea ilicită din ţară a bunurilor.

Chemăm organele de drept să-şi facă datoria în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, să asigure ordinea publică şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratura Generală şi organele de urmărire penală să asigure integritarea dosarelor operative şi a celor aflate în procedură.

Rugăm instituţiile mass-media, în special audiovizualul public, să contribuie la menţinerea calmului în societate şi să informeze corect populaţia despre procesele politice din ţară.

PLDM intervine pe lîngă misiunile diplomatice acreditate la Chişinău şi instituţiile internaţionale să monitorizeze cu atenţie procesele politice din ţara noastră şi să facă uz de toate instrumentele de care dispun pentru a contribui la transferul civilizat de putere.

PLDM asigură toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de opţiune politică, origine etnică sau confesiune, de faptul că în ţara noastră vor fi respectate cu stricteţe drepturile şi interesele lor legitime. Împreună să edificăm un stat democratic, prosper şi european.

Serviciul de presă al PLDM

Totalurile Campaniei “Adevărul” Ucraina va suspenda aplicarea noului regim de trecere a frontierei pentru cetăţenii moldoveni