Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul deputatului PLDM, Liliana Palihovici, preşedintele Comisiei pentru protecţie socială, sănătate şi familie, susţinut în Parlament la 3 decembrie, cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilitaţi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 3 decembrie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi colegi,

La 14 octombrie 1992, Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua de 3 decembrie — Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

Acest eveniment desemnează în primul rând o zi de contemplare asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Este o zi în care societăţile manifestă solidaritate, înţelegere şi atitudine critică faţă de barierele create artificial şi nejustificat în faţa celor mai trişti ca noi.

În Republica Moldova numărul persoanelor cu dizabilităţi este de circa 174 000, dintre care 14.800 sunt copii. Numărul mare de celor care beneficiază de asigurări şi alte suporturi sociale, în combinaţie cu problemele socio-demografice (îmbătrânirea şi migraţia populaţiei), constrângeri ale calităţii vieţii, reduc capacitatea reală a sistemului de a oferi un suport comparabil cu nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, în Republica Moldova pe lîngă problemele de ordin material, persoanele cu handicap, din păcate, s-au pomenit într-o dependenţă de stat, familie sau instituţie.

De obicei, în aceste zile se fac declaraţii frumoase, acte de binefacere, se manifestă milă. Dar, nu de milă au nevoie aceste persoane. Ele au nevoie de un loc printre noi, în societate, în instituţiile statului, au nevoie de acces la educaţie, muncă şi o viaţă plină în familie şi comunitate.

Este imperativ ca actuala guvernare să întreprindă măsuri pentru a schimba modul de abordare a acestei probleme. În viziunea noastră, statul nu trebuie doar să compenseze dizabilitatea, ci să ofere posibilităţi reale de reabilitare, reintegrare socio-economică, numai această abordare poate avea un impact decisiv asupra calităţii vieţii persoanelor cu handicap.

Prin semnarea la 30 martie 2007 a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova s-a angajat “de jure” în procesul de punere în aplicare a drepturilor acestor oameni. “De facto” insă, timp de 2 ani, convenţia a rămas subiect de discuţii doar in mediul societăţii civile. În acest context, Ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, desemnează o nouă etapă atât în promovarea drepturilor omului în Republica Moldova, cât şi în dezvoltarea sistemului de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi. Conştientizăm, însă, că nu mai avem dreptul să ratificăm documente din motive propagandistice. Ratificarea acestui document fundamental trebuie efectuată concomitent cu iniţierea practică a reformelor în domeniul dizabilităţii. Este crucial să ştim ce facem în fiecare zi, lună şi an pentru ca prevederile acestei convenţii să devină realitate.

Cu acest prilej, facem apel către toate partidele parlamentare, societatea civilă, asociaţiile de profil, autorităţile publice centrale şi locale, organismele internaţionale să pună umărul la pregătirea Republicii Moldova pentru implementarea acestui document, să estimeze clar reformele de politici care trebuie întreprinse, să-şi identifice rolul în acest proces.

Reforma în domeniul dizabilităţii este posibilă numai în baza unei mişcări în unison a tuturor forţelor, domeniilor şi actorilor sociali din ţară.

Astăzi persoanele cu dizabilităţi trăiesc o realitate condiţionată de sistemul vechi, care promova mai mult excluziunea şi compensarea. Este evident că ele au nevoie de mult mai mult. Îmi exprim convingerea că domeniul dizabilităţii se va bucura de o continuitate a reformelor, vom avea capacitatea să modificăm abordarea tradiţionalistă a societăţii faţă de problemele persoanelor cu dizabilităţi şi să contribuim la incluziunea lor socială şi profesională.

Sursa: www.pldm.md

Încă doi primari liberal democraţi Partidul Liberal Democrat din Moldova împlineşte 2 ani de la constituire