Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Raportul de activitate a Partidului Liberal Democrat din Moldova, prezentat de preşedintele partidului, Vlad Filat, la Congresul III Extraordinar al PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 decembrie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi delegaţi la Congresul III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova,

Acum doi ani ne-am angajat împreună să începem înnoirea clasei politice, să demontăm regimul comunist şi să lansăm un proiect amplu de reconstrucţie şi modernizare a ţării noastre. La primul Congres, în decembrie 2007, am hotărât să luptăm şi să învingem pentru binele Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei. Au fost mulţi din cei care n-au crezut în reuşita partidului nostru, care prognozau perpetuarea sistemului autoritar pe mulţi ani înainte.

Astăzi constatăm că doi ani de acţiuni, de perseverenţă şi muncă asiduă au dat rezultate. Regimul autoritar comunist pleacă în istorie, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova, împreună cu componentele Alianţei pentru Integrarea Europeană, guvernează ţara, declanşând procesele necesare de reformă instituţională, economică şi morală. Prin aportul fiecărui membru de partid, prin credinţa puternică în valorile democratice, am învins şi am creat premise reale pentru revenirea Republicii Moldova la normalitate.

Acum un an, am desfăşurat la Bălţi Congresul II al partidului, care a trasat sarcinile noastre pentru alegerile parlamentare. Prin Declaraţia de la Bălţi, am dat, practic, startul campaniei pentru alegerea Parlamentului. Ne-am asumat atunci angajamentul să activăm cu dăruire, să oferim cetăţenilor un Program realist şi să propunem pentru Legislativ o echipă profesionistă şi performantă. Ne-am ţinut de cuvânt. Am venit în alegeri cu cel mai bun Program şi cu cea mai bună listă în care, împreună cu Dvs., am inclus personalităţi puternice cu realizări deosebite în diverse domenii.

În ultimii 8 ani, societatea noastră a fost supusă unor experienţe inumane. Concentrarea puterii de stat în mâinile unei singure persoane, angajarea politică a instituţiilor statului, încălcarea flagrantă a drepturilor omului, suprimarea libertăţii presei — toate aceste anomalii, conjugate cu un sistem economic clientelar şi corupt, au constituit esenţa unui regim anacronic, certat cu valorile europene şi general-umane. Cetăţenii noştri au fost forţaţi să trăiască într-un univers închis, represiv şi umilitor.

În societatea noastră întotdeauna au existat oameni puternici care s-au opus regimului, oameni curajoşi care au conştientizat adevărul că sistemul autoritar trebuie să plece în istorie. Grupul de iniţiativă liberal-democrat şi membrii PLDM au meritul de a-i fi unit pe aceşti cetăţeni într-o forţă politică modernă şi combativă. Am perseverat în apărarea drepturilor omului, am pledat pentru libertatea de circulaţie prin acceptarea Acordului privind micul trafic la frontieră, am apărat libertatea presei, am fost de partea ţăranilor, pensionarilor, cadrelor didactice. Am fost în miezul evenimentelor, am creat evenimente, ne-am implicat şi am demonstrat societăţii că suntem un partid capabil să aducă normalitatea în Republica Moldova.

Guvernarea comunistă şi sateliţii acesteia au intuit de unde vine pericolul pentru ei. Vreau să vă amintesc că, imediat după înregistrarea partidului nostru, s-a început o hărţuire fără precedent a membrilor PLDM atât din organizaţiile primare, cât şi din conducerea centrală. Acţiunile de defăimare şi descurajare la care s-au dedat organele de forţă au trezit protestul societăţii şi al comunităţii internaţionale. Astăzi vreau să mulţumesc membrilor partidului nostru pentru că au rezistat, au luptat şi au demonstrat că suntem o forţă de neînvins.

Stimaţi delegaţi, onoraţi oaspeţi,

În prima campanie, desfăşurată în lunile februarie — martie şi încheiată la 5 aprilie, am acţionat organizat, majoritatea structurilor teritoriale s-au implicat activ şi energic în alegeri. Utilizarea masivă a resurselor administrative împotriva noastă nu ne-a descurajat, fiindcă aveam deja imunitate la campania de hărţuire din partea organelor de forţă. Am rezistat, am convins electoratul de capacităţile noastre şi, în final, am obţinut un rezultat meritoriu — 12,43% din sufragii. În acest sens, vreau să apreciez în mod deosebit contribuţia următoarelor organizaţii teritoriale: Teleneşti, care a obţinut la 5 aprilie 20,9 la sută din voturi, Cantemir — 19,2 la sută, Ialoveni — 18,9 la sută, Hânceşti — 17,2 la sută, Floreşti — 16,9 la sută din voturile alegătorilor. Rezultatele înregistrate de aceste organizaţii n-au fost întâmplătoare. Anume aici a fost depusă şi până la alegeri o muncă serioasă de selectare a cadrelor. Aceste organizaţii au participat activ la toate acţiunile la nivel central şi local.

Din păcate, am obţinut rezultate mai slabe în regiunile în care locuiesc preponderent minorităţile naţionale şi în majoritatea raioanelor din nordul ţării, unde comuniştii au învins la scor. Nu cred în existenţa centurilor roşii şi am convingerea că abordările noi în aceste raioane ne pot aduce rezultate mult mai bune. Exemplul raionului Glodeni, care a avut în alegerile anticipate un scor foarte bun, este relevant în acest sens. Pe viitor vom avea un program special de activitate pentru aceste zone. Vom ţine cont de structura etnică, particularităţile şi nivelul de dezvoltare social-economică. Vom convinge cetăţenii din raioanele de nord şi din cele în care locuiesc compact minorităţile naţionale că sistemul comunist nu are nici o perspectivă, iar viitorul nostru comun poate fi construit doar în baza valorilor democratice.

A fost evident pentru toată lumea că PCRM a fraudat masiv alegerile parlamentare, iar scorul electoral obţinut de comunişti era unul fals. S-au înregistrat o mulţime de voturi multiple, în campanie au fost utilizate masiv resursele administrative, organele de forţă s-au implicat în procesul politic, iar audiovizualul public a făcut partizanat în favoarea unui partid. Comuniştii au demonstrat încă odată că sunt incapabili să desfăşoare alegeri libere şi corecte. Noi am fost primii care am anunţat că nu vom recunoaşte rezultatele de la 5 aprilie. Ne-am bazat pe numeroasele sesizări venite de la structurile noastre teritoriale, de la observatorii locali şi internaţionali. Nu întâmplător sondajul la ieşirea de la urne arăta o diferenţă de aproape 5 la sută faţă de rezultatele obţinute de comunişti în urma fraudării alegerilor.

La 6 şi 7 aprilie tinerii au ieşit masiv la proteste paşnice împotriva fraudării. Dar regimul a deturnat în cel mai perfid mod aceste proteste şi a organizat devastarea edificiilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Împreună cu alţi colegi am fost în epicentrul evenimentelor, am întreprins toate măsurile posibile pentru a evita provocările, însă scenariul diabolic era foarte bine pus la punct. Au urmat represalii de o cruzime fără precedent, soldate cu cel puţin 4 morţi şi sute de răniţi.

Prin aceste acţiuni, regimul comunist şi-a demonstrat încă o dată caracterul său criminal. Acest lucru a fost constatat şi de către instituţiile Consiliului Europei, Uniunii Europene, de către cancelariile celor mai dezvoltate state. S-a demonstrat că aprecierile noastre date regimului comunist nu sunt generate de frustrări politice şi reprezintă o radiografie exactă a unui sistem autoritar aflat în convulsii. Prin provocările şi acţiunile represive din aprilie, regimul Voronin şi-a semnat propriul verdict. Comisia parlamentară condusă de deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi, investighează cu mare atenţie evenimentele din 6–7 aprilie şi represaliile ce au urmat. Societatea va afla în curând cine au fost autorii şi executorii atrocităţilor. Vreau să declar cu toată responsabilitatea că nimeni nu va scăpa de răspundere. Organizatorii şi executorii acestor crime vor fi pedepsiţi conform legii.

Evenimentele din 7 aprilie ne-au marcat profund prin dramatismul lor. Compromisul cu cei care au acţionat violent şi barbar nu mai putea fi realizat. Încercările comuniştilor de a găsi aşa-numitul “vot de aur” s-au risipit în urma a două tentative de alegere a şefului statului. În acest context, vreau să mulţumesc deputaţilor PLDM care n-au admis nici pentru o clipă ideea de a oferi un vot regimului comunist. Ar fi fost o trădare a principiilor şi valorilor noastre, ar fi fost un sacrilegiu faţă de tinerii care au protestat şi şi-au sacrificat sănătatea, iar unii chiar viaţa în numele democraţiei. Evenimentele din aprilie şi eşecul comuniştilor de a reveni la putere au avut o puternică încărcătură simbolică, iar declanşarea alegerilor anticipate a constituit un semnal clar că societatea nu mai acceptă regimul autoritar.

La alegerile anticipate ne-am bucurat de un sprijin electoral mai consistent. Am fost răsplătiţi pentru că suntem principiali, pentru că suntem luptători şi pentru că nu cedăm. În a doua campanie s-a remarcat, în mod deosebit, organizaţia noastră de tineret care a muncit în majoritatea localităţilor pentru a aduce cetăţeanului adevărul despre evenimentele din aprilie şi pentru a-l convinge să voteze cu Partidul Liberal Democrat din Moldova. A fost prima campanie electorală de la venirea la putere a comuniştilor, când opoziţia a câştigat războiul mediatic. Ca rezultat am avut o creştere de peste 4 procente, obţinând 16,57 la sută şi 18 mandate de deputat. Aici vreau să menţionez aportul deosebit al organizaţiei teritoriale Hânceşti care a obţinut 28 la sută din sufragii, Teleneşti — 26 la sută, Cantemir — 24,9 la sută, Ialoveni — 24,8 la sută şi Cahul — 23,5 la sută. Astfel am devenit cea mai influentă forţă politică din spectrul liberal-democrat. Împreună cu alte partide, am creat Alianţa pentru Integrare Europeană şi am preluat guvernarea. Dominaţia comunistă antiumană, antidemocratică şi antieuropeană s-a sfârşit. Republica Moldova, prin sacrificiul cetăţenilor săi, a obţinut libertatea şi îşi leagă destinul de integrarea în Uniunea Europeană.

Onorat Congres,

În baza rezultatelor alegerilor şi a comunităţii de principii şi valori în Parlament a fost constituită Alianţa pentru Integrare Europeană compusă din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova şi Alianţa “Moldova Noastră”.

Constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană este o dovadă de maturitate a clasei politice şi un vot de blam modului autoritar în care a fost condusă ţara în ultimii 8 ani. Cu partenerii de Alianţă avem relaţii constructive, bazate pe comunitatea de principii. Din păcate, nu am reuşit să alegem şeful statului. Factorii ce ne-au împiedicat să alegem preşedintele republicii sunt imperfecţiunea legislaţiei şi dorinţa de revanşă a comuniştilor. Cu toate acestea, instituţiile statului funcţionează.

Şi Parlamentul, şi Guvernul iau toate măsurile pentru buna funcţionare a statului. Nouă, Partidului Liberal Democrat din Moldova, ne-a revenit una din cele mai responsabile, dar şi mai dificile funcţii — cea de a conduce Guvernul. Avem miniştri pe domenii extrem de importante, de aceea mersul reformelor depinde în mare măsură de noi. Realizarea Programului de guvernare constituie, la această etapă, prioritatea partidului nostru, dar şi a forţelor democratice în ansamblu. Acum statutul PLDM în societate este altul decît cel care a fost aproape doi ani. Nu mai suntem în opoziţie şi a venit momentul ca toţi membri de partid, începând cu Primul ministru, deputaţi şi miniştri şi terminând cu membrii de rând, să înţeleagă că de efortul fiecăruia dintre noi depind direct eficienţa guvernării democratice, nivelul de trai al cetăţenilor şi viitorul nostru european.

Dincolo de criza economică globală şi de modul defectuos în care au guvernat comuniştii, noi am preluat puterea, fiind pe deplin conştienţi de problemele şi dificultăţile cu care ne vom confrunta. Cetăţenii ne-au investit cu încrederea lor şi aşteaptă soluţii viabile de relansare a economiei. Să fim sinceri: aşteptările sunt extrem de mari în condiţiile în care am moştenit o visterie goală şi datorii imense. Astăzi prea mulţi pensionari au pensii mai mici decît costul întreţinerii. Prea mulţi agricultori trăiesc în sărăcie, indiferent de cît e de bogată recolta. Încă prea mulţi tineri nu cred că Republica Moldova este ţara care să le ofere o şansă. Aceste realităţi trebuie schimbate.

Din criza actuală putem ieşi doar prin reformarea şi modernizarea administraţiei de stat la toate nivelele. Trebuie să accelerăm reformele structurale, să debirocratizăm şi să descentralizăm puterea, să oferim o reală autonomie comunităţilor locale. Trebuie să schimbăm mentalitatea funcţionarilor publici care au activat mulţi ani la rând într-un sistem vicios şi corupt. Suntem obligaţi să corelăm veniturile cu productivitatea pentru a reduce diferenţele existente între Republica Moldova şi ţările europene dezvoltate. Nu vom admite în niciun caz ca speculaţiile politice pe seama unor dificultăţi obiective să ne afecteze programul de activitate şi să tergiverseze onorarea angajamentelor faţă de cetăţeni.

Am început reformarea administraţiei prin a elimina controlul politic din instituţiile statului. Într-un mod absolut păgubos, funcţionarii de stat erau supuşi testelor de loialitate faţă de partidul de guvernământ, iar cei incomozi erau concediaţi. Centrul decizional se afla la Preşedinţie şi la Comitetul Central al Partidului Comuniştilor, iar despre respectarea principiului separaţiei puterilor nici nu putea fi vorba. Aceste practici ruşinoase trebuie să plece pentru totdeauna în istorie. Este nevoie de o abordare principial nouă, de oameni cu mentalitate modernă care vor activa în serviciul cetăţeanului şi nu al unui partid. Suntem conştienţi că lucrurile pot fi schimbate doar reformând sistemul judecătoresc şi restabilind încrederea oamenilor în justiţie. Acest proces a demarat şi va continua cu maximă consecvenţă.

Un alt flagel grav moştenit din trecut şi care trebuie eliminat este corupţia în aparatul de stat. Până nu demult în prim plan erau puse interesele nomenclaturii comuniste. Regimul a creat un sistem vicios, după principiul “o mână spală pe alta”. Acest sistem a generat diverse scheme frauduloase care aduceau funcţionarilor corupţi sume fabuloase, iar cetăţenilor simpli — sărăcie şi bariere interminabile. Vreau să declar cu toată responsabilitatea că această caracatiţă va fi distrusă fără milă. Nu avem sorţi de izbândă, dacă nu vom reforma aparatul de stat din vârf până la rădăcină.

O ţară fără bogăţii naturale, precum este a noastră, nu poate supravieţui, dacă nu va sprijini şi nu va stimula energiile creatoare ale cetăţenilor care doresc să aibă o afacere proprie. În pofida împotrivirilor disperate ale vechiului sistem, noi diminuăm pas cu pas intervenţiile nejustificate ale statului în activităţile economice, micşorăm drastic numărul diferitor reglementări, autorizaţii şi licenţe. Sunt convins că aceasta va constitui o lovitură puternică asupra birocraţiei care parazita pe nevoile celor care încercau să facă afaceri cinstit. Am declarat anterior şi repet: bussines-ul este partenerul nostru strategic, iar o economie de piaţă funcţională presupune eliminarea tuturor barierelor artificiale puse de aparatul de stat în calea oamenilor de afaceri.

Chiar dacă oponenţii pun la îndoială capacitatea noastră de a promova o politică socială puternică, atât în Programul de guvernare, cât şi în acţiunile practice atribuim acestei dimensiuni un rol primordial. Evident, politica socială este corelată direct cu funcţionarea economiei, iar predecesorii noştri ne-au lăsat o moştenire grea. Am reuşit, totuşi, în termene record, să restabilim relaţiile cu donatorii externi şi să convingem experţii că avem un program de relansare economică realist şi viabil. În câteva săptămâni am reuşit ceea ce comuniştii n-au realizat în ani de zile.

Stabilizarea macro-economică ne permite să menţinem sfera socială, însă adevărata politică socială se poate baza doar pe o creştere economică substanţială.În pofida greutăţilor fără precedent, am reuşit să majorăm salariile profesorilor. Vom revedea statutul cadrului didactic pentru a începe adevărata reformă în şcoală. Vom exclude cu fermitate politicul din şcoală şi vom pune pe seama savanţilor disputele asupra istoriei şi altor momente sensibile ce ţin de adevărul ştiinţific.

Cu siguranţă, de la 1 septembrie 2010 religia va fi introdusă în şcoală ca obiect facultativ. Suntem generaţia de politicieni care înţelege perfect că fără modernizarea şi europenizarea sistemului educaţional nu putem vorbi despre integrare europeană şi însănătoşirea morală a societăţii. Vom purcede, aşa cum prevede Programul de guvernare, la reformarea sistemului de ocrotire a sănătăţii. Vom redimensiona sistemul de asigurare a sănătăţii pentru a stimula modul sănătos de viaţa şi pentru a pune instituţiile medicale într-o competiţie a profesionalismului şi grijii pentru sănătatea cetăţenilor.

Pe tot parcursul aflării noastre în opoziţie am fost alături de presă în lupta pentru dreptul la libera exprimare. Acum, aflându-ne la guvernare, vom depune toate eforturile pentru a oferi presei libertatea ce i se cuvine. Vom insista asupra reformării audiovizualului public pentru a-l scoate de sub influenţa politicului şi vom întreprinde măsuri pentru asigurarea independenţei editoriale a mass-media. Victoria democraţiei nu poate avea loc fără existenţa presei libere, a dreptului la cuvânt şi la libera exprimare.

Atât în Programul PLDM, cât şi în cel de guvernare am accentuat necesitatea promovării unei politici externe coerente, pragmatice şi de bună vecinătate. Obiectivul principal al AIE — integrarea europeană — nu are alternativă şi toate eforturile noastre, atât pe plan intern, cît şi extern, sunt subordonate acestui obiectiv. Am reuşit deja să convingem Buxelless-ul de seriozitatea intenţiilor noastre. Am găsit la partenerii noştri occidentali o deschidere puternică pentru eforturile Republicii Moldova de a se integra în spaţiul comunitar.

Avem înţelegeri concrete privind finalizarea şi aprobarea în termene rezonabile a unui Acord de Asociere cu UE, care va facilita obţinerea de către cetăţenii moldoveni a dreptului la libera circulaţie în spaţiul Schengen. Între timp, normalizarea firească a relaţiilor cu România a făcut posibilă semnarea Acordului privind micul trafic la frontieră, care va permite unui milion două sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova să circule liber în statul vecin. Sunt convins că România, având o atitudine corectă şi binevoitoare din partea autorităţilor de la Chişinău, va deveni un avocat puternic în procesul de integrare a ţării noastre în UE.

Vom continua eforturile în vederea normalizării relaţiilor noastre strategice cu Federaţia Rusă. Întrevederea mea cu premierul rus Vladimir Putin, la Yalta, mi-au întărit convingerea că putem avea cu această ţară relaţii pragmatice şi predictibile. Am convenit că în relaţiile moldo-ruse, inclusiv cele economice, ne vom conduce de respectul pentru interesele naţionale ale ambelor ţări.

Urmează să avem un şir de întrevederi cu reprezentanţii altui partener strategic -Statele Unite ale Americii, ţară care a sprijinit permanent Republica Moldova şi, în mod special, în chestiunea privind integritatea teritorială. Suntem convinşi că SUA, alături de ceilalţi parteneri din formatul de negocieri “5+2”, vor contribui decisiv la soluţionarea echitabilă şi definitivă a diferendului transnistrean.

Onorată asistenţă, stimaţi colegi,

M-am oprit mai detaliat asupra viziunii noastre de guvernare, deoarece de reuşita actualului Executiv depinde în mod direct imaginea în societate a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Cetăţenii noştri au auzit multe despre democraţie, însă n-au trăit într-o democraţie adevărată. La noi s-a vorbit mult despre reforme economice şi economie de piaţă, însă nimeni nu a beneficiat de roadele acestor reforme. A venit timpul să reabilităm noţiunile de democraţie şi reformă prin edificarea unui autentic stat de drept şi a unei economiei de piaţă funcţionale, astfel încât fiecare cetăţean să resimtă avantajele şi beneficiile democraţiei şi ale libertăţii economice. Partidul Liberal Democrat din Moldova trebuie să îndeplinească cu succes această misiune, iar pentru aceasta e nevoie de implicare, competenţă şi responsabilitate.

Poziţia inflexibilă şi neconformă cu aşteptările cetăţenilor, adoptată de PCRM în problema alegerii preşedintelui, ne pune în situaţia fie de a modifica, prin referendum, cadrul constituţional, fie de a merge la alegeri parlamentare anticipate. Şi într-un caz, şi în altul noi trebuie să fim pregătiţi din toate punctele de vedere. După cum ştiţi, Legislativul poate fi dizolvat doar o dată pe an, adică nu mai devreme de a doua jumătate a anului viitor. Ar putea fi o nouă campanie electorală, nedorită de noi, dar una legală. Pentru a fi pregătiţi, avem nevoie de o prestaţie puternică la toate nivelurile.

Fracţiunea parlamentară a PLDM trebuie să acţioneze in corpore, constant şi profesionist, în procesul de creare şi modernizare a cadrului legislativ şi să participe la realizarea eficientă a funcţiei de control parlamentar. Deputaţii noştri au misiunea să devină liantul viu între membrii de rând şi alegători din toată ţara. Mai aproape de oameni şi de problemele lor — iată sloganul de bază al activităţii fracţiunii parlamentare.

În ceea ce-i priveşte pe membrii Guvernului din partea PLDM, vă asigur că aceştia vor demonstra că sunt cei mai buni, cei mai bine pregătiţi şi cei mai exigenţi. De prestaţia fiecărui ministru sau funcţionar public depinde în mod direct modul în care va fi perceput partidul nostru.

Atestăm astăzi în organizaţiile teritoriale un aflux de cetăţeni care doresc să devină membri de partid. Pe de o parte, este salutabil faptul că mai multă lume doreşte să împărtăşească cu noi responsabilitatea pentru guvernare şi crede în principiile, valorile şi programele noastre. Pe de altă parte, trebuie să fim vigilenţi şi să nu lăsăm porţile larg deschise pentru oameni care ne pot compromite prin comportamentul lor.

Aventurierii politici nu au ce căuta în PLDM! Atât organizaţiile teritoriale, cît şi cele primare vor purta răspundere directă şi concretă pentru prestaţia noilor membri. În acelaşi timp, vreau să precizez că organizaţiile teritoriale nu sunt votcina nimănui, de aceea nu vom tolera nici un fel de îngrădire a accesului oamenilor activi, dacă aceasta va fi impusă artificial de unii lideri locali din raţiuni de confort personal. Să nu uităm că nici alegerile locale nu sunt atât de departe, iar acestea vor fi un examen extrem de serios care vor demonstra adevărata putere a liderilor locali.

Stimaţi delegaţi,

Suntem membri ai Alianţei pentru Integrarea Europeană atât la nivel central, cît şi la cel local. Vă îndemn să nu uităm acest lucru! Vreau să declar cu toată certitudinea că numai datorită unităţii şi funcţionalităţii acestei Alianţe a fost posibilă înlăturarea comuniştilor de la putere, instalarea unui guvern democratic şi promovarea reformelor. Alianţa pentru Integrarea Europeană rămâne în continuare garantul transformărilor democratice şi apelul meu este să nu răspundem provocărilor şi să păstrăm relaţiile corecte cu partenerii noştri de coaliţie.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, în calitatea sa de partid de guvernământ, intră într-o fază calitativ nouă în evoluţia sa. Aflându-ne în opoziţie, am criticat mult şi pe drept guvernarea anterioară. Astăzi cuvântul de ordine în activitatea noastră este responsabilitatea pentru tot ce spunem şi ce facem, pentru modul în care guvernăm ţara, pentru toate acţiunile noastre, începând cu organizaţiile primare şi terminând cu conducerea centrală!

Fiecare din noi şi noi toţi împreună avem o şansă unică să scoatem Republica Moldova din întunericul comunist şi să o reaşezăm pe făgaşul normalităţii, să redăm cetăţeanului nostru sentimentul de demnitate şi mândrie firească pentru ţara în care trăieşte.

Este un obiectiv nobil care merită tot sacrificiul. Aveţi cuvântul meu de Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova şi de Prim ministru că voi sluji cu putere, bună-credinţă şi devotament ideile de democraţie, libertate şi bunăstare, idei pe care le-am promovat împreună. Acesta este angajamentul meu ferm faţă de colegii de partid, faţă de Alianţa pentru Integrarea Europeană, faţă de cetăţenii acestei ţări.

Împreună vom învinge!

Serviciul de presă al PLDM

Declaraţia finală a Congresului III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova Comunicat de presă cu privire la campania socială de Crăciun a PLDM