Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la aderarea unui grup de rectori la PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 iulie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Un grup de rectori ai universităţilor din Republica Moldova au aderat la Organizaţia extrateritorială a Partidului Liberal Democrat din Moldova “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”.

Declaraţia de aderare a fost semnată de academicianul Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, profesorii: Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Iurii Sedleţchi, rectorul Universităţii de Studii Europene, Gheorghe Popa, rectorul Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, Andrei Popa, rectorul Universităţii de Stat “B.P.Haşdeu” din Cahul, Gheorghe Cimpoieş, rectorul Universităţii Agrare de Stat, Mihail Grosu, rectorul Universităţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, Laurenţiu Calmuţchi, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău.

Grigore Belostecinic a declarat că gestul rectorilor a fost determinat de dorinţa de a contribui la consolidarea forţelor democratice şi proeuropene în jurul unei formaţiuni competente, viguroase şi capabile să soluţioneze gravele probleme cu care se confruntă ţara. “Am ales PLDM pentru că este un partid dinamic, cu o echipă puternică şi profesionistă în toate domeniile, capabilă să apere interesele cetățenilor şi să-şi asume responsabilitatea în toate domeniile”.

În context, academicianul Ion Bostan a menţionat că activitatea PLDM se bazează pe principiile şi valorile Declaraţiei de Independenţă, iar prezenţa în rîndurile partidului a unui grup important de semnatari ai acestui document este un argument în plus pentru a sprijini masiv valorile şi principiile liberal-democraţilor.

La rîndul său, Cheorghe Ciocanu a declarat că “prin aderarea la PLDM, noi, rectorii universitari, dăm un semnal clar societăţii privind poziţia noastră civică”.

Preşedintele Organizaţiei extrateritoriale a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”, Gheorghe Amihalachioaie, a salutat aderarea la PLDM a rectorilor celor mai importante instituţii universitare din Republica Moldova şi a menţionat că “este o onoare pentru organizaţia noastră să avem alături tezaurul ştiinţei şi învăţămîntului moldovenesc”.

Declaraţia unui grup de rectori ai universităţilor din Republica Moldova cu privire la aderarea la Organizaţia extrateritorială a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”

Noi, un grup de rectori universitari din Republica Moldova, constatăm că cei 8 ani de guvernare comunistă, urmaţi de o profundă criză constituţională, au creat probleme politice, economice şi sociale grave.

În acest context, salutăm şi sprijinim eforturile Alianţei pentru Integrare Europeană şi, în mod special a Guvernului Filat, pentru stabilizarea situaţiei, depăşirea crizei economice şi normalizarea relaţiilor cu structurile europene şi partenerii strategici. Pentru prima dată în istoria noastră modernă, politica externă de integrare europeană este consecventă şi ancorată în albia interesului naţional. Menţionăm că acest curs politic are nevoie de sprijinul întregii societăţi şi un climat favorabil, bazat pe consolidarea tuturor forţelor proeuropene.

Un rol decisiv în promovarea insistentă şi consecventă a integrării Republicii Moldova În Uniunea Europeană îl are Partidul Liberal Democrat din Moldova care, prin reprezentanţii săi în Parlament şi la guvernare, a imprimat activităţii executivului coerenţă şi profesionalism. Mai mult decît atît, PLDM îşi bazează activitatea sa pe principiile şi valorile Declaraţiei de Independenţă,document fundamental neglijat pînă acum de către guvernările anterioare. Prezenţa în rîndurile PLDM a unui grup important de semnatari ai Declaraţiei de Independenţă este un argument în plus pentru a menţiona ataşamentul liberal-democraţilor la valorile naţionale.

Republica Moldova este parte a Procesului de la Bologna, fapt care a angajat universităţile noatsre într-o competiţie acerbă privind implementarea unui învăţămînt universitar competitiv cu cel european. Realizarea plenară a obiectivelor Procesului de la Bologna este posibilă numai prin aplicarea unor politici coerente de dezvoltare a ramurilor economiei naţionale, politici promovate consecvent de PLDM.

Cunoscînd starea de spirit din societate şi, în mod special pe cea din rîndul corpului didactic universitar şi din mediul studenţesc, fiind conştienţi de necesitatea consolidării forţelor democratice şi proeuropene în jurul unei formaţiuni competente, viguroase şi capabile să soluţioneze gravele probleme cu care se confruntă ţara noastră, noi, un grup de rectori ai uiversităţilor din Republica Moldova, declarăm sprijinul total pentru PLDM şi anunţăm aderarea noastră la Organizaţia extrateritorială a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”.

Avem sprijinul unei mari părţi a intelectualilor ţării noastre, a tineretului studios şi împreună vom construi viitorul unei ţări moderne şi democratice. Concomitent, anunţăm că activitatea noastră se va desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia naţională din domeniul învăţămîntului şi despre partidele politice.

Avem ferma convingere că următoarele luni vor fi decisive pentru destinele Republicii Moldova. Prin participarea noastră activă la procesele de stabilizare a situaţiei politice şi prin acordarea unui sprijin masiv Partidului Liberal Democrat din Moldova, vom accelera procesele de integrare europeană şi vom contribui la edificarea unui stat democratic şi european.

La iniţiativa OT Donduşeni a PLDM, a fost creată Uniunea Raională a Veteranilor Războiului de pe Nistru Personalităţi notorii din lumea sportului aderă la PLDM