Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Mecanismul de susţinere materială din partea statului a anumitor categorii de cetăţeni a fost perfecţionat

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 septembrie 2010 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Persoanele care deţin scrisori de garanţie pentru obţinerea creditelor preferenţiale, eliberate de către autorităţile administraţiei publice locale pînă la data de 1 ianuarie 2010, pentru construcţia, procurarea spaţiului locativ sau restaurarea caselor, vor beneficia de indemnizaţii unice de la Bugetul de Stat. Mărimea acestei indemnizaţii corespunde sumei indicate în scrisoarea de garanţie. Pentru aceasta în buget a fost prevăzută suma de 23,5 mln lei.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputaţii Alexandru Cimbriciuc, Ion Butmalai şi Tudor Deliu au explicat esenţa hotărîrii de Guvern nr. 836 din 13 septembrie 2010, care prevede substituirea sistemului vechi al creditelor preferenţiale prin mecanismul de acordare a indemnizaţiilor unice.

Beneficiari ai indemnizaţiilor unice sunt veteranii conflictului armat de pe Nistru şi acţiunilor de luptă din Afganistan, participanţii la lichidarea catastrofei de la Cernobîl, veteranii celui de al II război mondial, victimele reabilitate ale represiunilor politice şi familiile acestora.

Potrivit deputaţilor liberal-democraţi, noul mecanism este o procedură simplificată de obţinere a scrisorilor de garanţie, care vor fi acordate de către autorităţile publice de nivelul II.

“O bună parte din persoanele care au dreptul la aceste indemnizaţii nu au putut beneficia pînă acum de scrisori de garanţie din cauza barierelor birocratice şi a procedurii anevoioase de obţinere a acestora. Modificările efectuate de Guvern sunt binevenite şi vin să perfecţioneze mecanismul de susţinere materială din partea statului a anumitor categorii de cetăţeni”, a menţionat Tudor Deliu. El a concretizat că mijloacele financiare pentru acordarea indemnizaţiilor vor fi transferate de Ministerul Finanţelor către autorităţile publice locale în baza listelor întocmite de comisiile special create.

Alexandru Cimbriciuc a specificat că persoanele care nu şi-au realizat dreptul la asigurare cu spaţiu locativ, la creditele preferenţiale şi nu deţin scrisori de garanţie, vor putea beneficia de dreptul la indemnizaţii, după finisarea procesului de acordare a indemnizaţiilor respective beneficiarilor de scrisori de garanţie.

Pînă în prezent, au fost depuse peste 2000 de scrisori de garanţie pentru obţinerea creditelor preferenţiale.

Serviciul de presă al PLDM

Un grup numeros de studenţi şi liceeni cu drept de vot au aderat la PLDM Reprezentanţi ai sistemului educaţional au aderat la PLDM