Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Egalitatea de gen — indicator al democraţiei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 18 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 18 decembrie, Organizaţia de Femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova în cooperare cu Fundaţia Konrad Adenauer a desfăşurat Conferinţa Naţională “Participarea femeilor în viaţa social-politică din Republica Moldova: experienţe şi perspective”. Peste 250 de femei liberal democrate din toată republica, deputaţi PLDM, factori de decizie din guvern, reprezentanţi ai societăţii civile au participat la conferinţa care a avut drept obiectiv totalizarea activităţilor de promovare a femeilor în procesul decizional în anul 2009–2010 şi trasarea priorităţilor pentru 2010–2011.

Conferinţa a fost salutată de preşedintele PLDM, premierul Vlad Filat, care a menţionat că doamnele liberal democrate şi-au demonstrat capacităţile de lider în perioada campaniilor electorale, au dat dovadă de competenţă, implicare şi insistenţă în promovarea mesajelor şi acţiunilor partidului.

“Ca să ajungi la performanţă trebuie să acţionezi. Ne vom strădui şi în continuare să creăm condiţii pentru ca performanţa să iasă în prim plan. În perspectiva alegerilor locale generale, femeile liberal democrate urmează să fie foarte prezente atât în campania electorala, cât şi în calitate de candidaţi pentru funcţia de primar şi consilier local sau raional”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea a menţionat că rolul femeii în politică este unul esenţial. “Femeea este liantul care consolidează, nu ezitaţi să vă manifestaţi cât mai activ”, a specificat Godea.

Un amplu raport privind participarea femeilor liberal democrate în consolidarea PLDM şi dezvoltarea capacităţilor lor de lider a fost prezentat de vicepreşedintele partidului, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberal Democrate, Liliana Palihovici. Ea a menţionat că femeile din PLDM sunt antrenate în diverse activităţi de instruire care au drept scop final creşterea gradului de participare a lor in viaţa politică a ţării şi în structurile de partid. Astfel, în prezent, 450 de femei sunt preşedinţi de structuri primare ale PLDM, iar 230 sunt membri ai birourilor şi consiliilor teritoriale ale partidului, 100 de femei liberal democrate sunt consilieri locali şi 50 — consilieri raionali. “Participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor este indicatorul gradului de democraţie în ţară”, a mai spus Palihovici.

Prelegeri privind asigurarea egalităţii de gen în viaţa economică, politică şi socială şi priorităţile europene în acest domeniu au ţinut vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Elena Burcă, preşedintele Forului Organizaţiilor de Femei din Republica Moldova, Natalia Ianuşevici, Coordonator programe al Fundaţiei Konrad Adenauer, Aurelia Brăguţă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri, Veaceslav Negruţă, ministru al Finanţelor, Maria Nasu, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a PLDM, Elena Frumosu, preşedintele Organizaţiei de Femei a PLDM din raionul Criuleni, Vadim Pistrinciuc, viceministru al Muncii şi Protecţiei Sociale etc.

Liderii organizaţiilor teritoriale ale femeilor liberal democrate au fost distinse cu diplome de merit.

Activitatea conferinţei a continuat în ateliere tematice de lucru, rezultatele cărora au fost inserate în Declaraţia priorităţilor în promovarea egalităţii de gen. Documentul cuprinde 8 puncte primordiale pe care cei prezenţi s-au angajat să le aplice pentru a construi o societate în care tuturor cetăţenilor să le fie respectate şi garantate drepturile fundamentale.

Sursa: www.pldm.md

Mesajul dlui Filat cu ocazia a 3 ani de la crearea PLDM Femeile liberal democrate au lansat Campania “Dăruieşte un zâmbet”