Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la priorităţile agendei de reforme a AIE

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 iulie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În ultimul timp, în unele mijloace de informare în masă sunt vehiculate afirmaţii inspirate din declaraţiile liderilor Partidului Democrat şi Partidului Liberal, lansate în şedinţa plenară a Legislativului din 8 iulie curent. Acestea se referă la o pretinsă condiţionare din partea fracţiunii parlamentare a PLDM a promovării unor proiecte de legi ale tandemului PD şi PL. De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, liderii celor două partide din cadrul AIE au lansat acuzaţii şi supoziţii precum că Partidul Liberal Democrat din Moldova ar pregăti o coaliţie cu opoziţia parlamentară.

Opinia publică şi societatea civilă au remarcat şi maniera în care preşedintele Parlamentului ridiculizează iniţiativele PLDM orientate spre reglementarea ordinii, securităţii şi accesului în organul legislativ suprem. Aceste domenii extrem de importante, lăsate deliberat şi din exces de orgoliu fără atenţia cuvenită, ţin de responsabilitatea directă a preşedintelui Parlamentului. Manifestările de voluntarism şi încălcarea prevederilor regulamentare în anularea, întreruperea şi transferarea şedinţelor în plen ale Parlamentului au atins cote inadmisibile, înjosesc demnitatea aleşilor poporului şi alimentează tensiunile din societate.

Insinuările şi acuzaţiile menţionate vin exact în momentul în care PLDM a iniţiat un proces amplu, consecvent şi ireversibil de promovare a unor reforme importante în domeniul justiţiei, economiei şi combaterii corupţiei; integrităţii şi declarării veniturilor funcţionarilor publici, imunităţii deputaţilor. În context, menţionăm că fracţiunea parlamentară a PLDM a semnat proiectul de amendament privind anularea imunităţii deputaţilor, mai fiind nevoie de cel puţin trei semnături pentru iniţierea procesului de avizare la Curtea Constituţională. Spre regret, colegii din AIE fac declaraţii publice în care afirmă că procesul de adoptare a acestor importante reforme nu este unul urgent.

Pornind de la necesitatea stringentă de impulsionare a reformelor care derivă din angajamentele asumate în Programul de guvernare al AIE, fracţiunea parlamentară a PLDM face următorul apel către deputaţii PD si PL:

Ne exprimăm convingerea că, doar prin eforturi comune şi consecvente, vom putea implementa reformele menite să contribuie la eradicarea sărăciei, relansarea economică, asigurarea plenară a libertăţilor cetăţeneşti şi integrarea Republicii Moldova în comunitatea popoarelor civilizate.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova Seminar pentru liderii de opinie din PLDM