Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: “Suntem gata să lucrăm din greu, pentru a demonstra că Moldova poate fi o poveste de succes”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 septembrie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, a participat astăzi la şedinţa Biroului Partidului Popular European, care se desfăşoară în perioada 8–9 septembrie, în oraşul Wroklaw, Polonia.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre politica europeană de vecinătate: provocări şi oportunităţi.

În luarea sa de cuvânt, Vlad Filat a menţionat că integrarea europeană este singura cale prin care Moldova poate reduce decalajul în raport cu ţările mai avansate ale Uniunii Europene. “Noi vedem acest proces ca fiind unul cuprinzător, bazat pe merit, ghidat de principiul «more for more», în cadrul căruia perspectiva europeană este acordată celor care cu adevărat se străduiesc să fie parte a civilizaţiei europene şi împărtăşesc valorile sale”, a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM s-a arătat convins că abordarea graduală a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să cuprindă în mod armonios, atât cerinţele cât şi stimulentele. “Suntem gata să lucrăm din greu, pentru a demonstra că Moldova poate fi o poveste de succes”, a spus premierul.

Filat a menţionat un şir de activităţi, care sunt în curs de desfăşurare sau aşteaptă să fie demarate, odată cu începerea negocierilor cu UE. Între acestea, Vlad Filat a nominalizat progresele evidente în democratizarea societăţii, proliferarea mass-media libere, acţiunile concrete în contextul liberalizării regimului de vize, lansarea reformei poliţiei, începerea negocierilor pe marginea spaţiului aviatic comun, apropiatele negocieri privind DCFTA — parte a viitorului Acord de Asociere etc. “Acest lucru dovedeşte faptul că Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat pe calea rapidă spre o relaţie mai strânsă cu UE”, a opinat liderul PLDM.

În acelaşi timp, Vlad Filat a menţionat că în procesul de apropiere de UE, Republica Moldova are nevoie de sprijin, prin recunoaşterea perspectivei sale europene. “O trimitere la Articolul 49 din Tratatul de la Lisabona în Declaraţia Finală a Summit-ului PEV de la Varşovia, de la sfârşitul acestei luni, ne-ar ajuta să mergem înainte într-un mod mai solid şi mai încrezător. Suntem gata sa muncim din greu pentru a câştiga un nou statut în relaţia noastră, atât pentru a ne apropia de UE, cât şi pentru a ridica nivelul de viaţă a cetăţenilor noştri”, a declarat Vlad Filat.

Participanţii la sesiune au opinat necesitatea eficientizării politicii europene de vecinătate, inclusiv prin schimbarea politicilor interne ale statelor europene, astfel încât să fie pregătite pentru a colabora cu noii parteneri ai UE în ceea ce priveşte libera circulaţie şi schimburile comerciale.

La şedinţa Biroului PPE au participat Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, Joseph Daul, Preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, Janusz Lewandowski, Comisarul European pentru buget şi planificări bugetare, Radoslaw Sikorski, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei etc.

De asemenea, în cadrul reuniunii, Vlad Filat a avut un schimb de opinii privind procesul de promovare a reformelor în Republica Moldova şi susţinerea parcursului european al ţării noastre cu preşedintele Grupului PPE în PE, Joseph Daul, cu coordonatorul Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul PE, Elmar Brok, cu ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, şi cu mareşalul Seim-ului polonez, Grzegorz Schetyina.

PLDM a devenit membru cu drepturi depline al PPE în noiembrie 2010.

Sursa: www.pldm.md

Valeriu Streleţ: “Mesajul transmis de PLDM a fost denaturat intenţionat” Streleţ: PLDM va opta în continuare pentru audieri parlamentare