Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia deputatului PLDM, Alexandru Cimbriciuc, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 martie 2012 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Domnilor deputaţi, stimaţi veterani, dragi prieteni,

Mâine, 2 martie, se împlinesc 20 de ani din momentul declanşării tragicelor evenimente din primăvara-vara anului 1992, îmi pare nespus de rău pentru cei care şi-au pierdut sănătatea şi chiar viaţa în acel război.

Regret mult pierderea colegilor de serviciu, care au rămas să zacă pe câmpul de luptă. Consider că statul trebuie, chiar este obligat, să le aducă un omagiu celor căzuţi să-i susţină prin toate mijloacele.

Recent, la iniţiativa Guvernului, a fost instituită distincţia Crucea comemorativă “Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova”. Deşi oferirea acesteia este întârziată, cu siguranţă este binevenită, fiind prima distincţie care va fi oferită de către stat eroilor săi.

Iar în februarie 2010, la iniţiativa şi cu aportul membrilor Alianţei pentru Integrare Europeană, a fost instituită Ziua Memoriei — zi de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Minunea uluitoare şi sfântă ce ne-au daruit-o toţi acei participanţi la conflictul armat de la Nistru, cu generozitatea şi eroismul de care au dat dovadă în acele zile, va reprezenta mereu o expresie definitorie atât a spiritualităţii, curajului şi dârzeniei de sorginte dacică, cât şi a speranţei, încrederii, dorinţei şi idealurilor perene ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova de a trai intr-o ţară mângâiată etern de razele magice ale soarelui libertăţii şi democraţiei.

Ceea ce ne ramâne de făcut, în aceste zile când comemorăm eroii căzuţi în conflictul armat din anul 1992, este să mergem la mormintele eroilor, să aprindem o lumînare şi să le daruim măcar o floare, drept semn atât al admiraţiei şi mulţumirii pentru jertfa lor, cât şi al angajamentului nostru că nu vom uita niciodată sacrificiul lor şi că vom purta mereu în sufletele noastre minunea ce ne-au daruit-o.

În numele fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova şi al meu personal, vreau să-mi exprim profundul regret celor care au pierdut pe câmpul de luptă copilul, soţul, tatăl; să aduc un omagiu veteranilor şi invalizilor de război şi să-i asigur că, prin acţiunile care le întreprind în calitate de membru al Consiliului administrativ al Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă şi vicepreşedinte al Comisiei de securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, voi promova continuu interesele lor şi voi depune tot efortul ca jertfa adusă de ei să fie apreciată la justa valoare.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţii PLDM: Tinerii sub 18 ani nu vor mai putea cumpăra alcool şi tutun PLDM a comemorat eroii căzuţi în războiul de pe Nistru