Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţi PLDM propun înăsprirea pedepselor în cazuri de abuz sexual asupra minorilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 aprilie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Persoanele condamnate pentru orice abuz sexual asupra copiilor nu vor mai putea fi graţiate sau amnistiate. Aceste prevederi vor intra în vigoare după ce Parlamentul va vota iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Codului Penal pentru prevenirea abuzului sexual asupra minorilor din Moldova, înaintată de deputaţii PLDM, Liliana Palihovici şi Maria Ciobanu.

“Pentru înăsprirea pedepselor relatate la abuzul sexual asupra minorilor şi prevenirea acestuia, se propune interzicerea amnistierii persoanelor condamnate pentru orice formă de abuz sexual asupra copilului. Amnistia, graţierea şi împăcarea părţilor nu contribuie la reeducarea infractorilor, ci dimpotrivă, încurajează comportamente degradante şi violente. Infractorii pot reveni la crimele săvârşite anterior”, explică deputaţii PLDM în nota informativă a proiectului.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de deputaţii PLDM, după ce fenomenul violenţei şi abuzului sexual faţă de copii, precum şi utilizarea abuzivă a imaginii copilului în mediul on-line şi off-line a luat amploare în ţările cu democraţie în tranziţie, inclusiv şi în Republica Moldova.

“Conform statisticilor Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, numărul sesizărilor privind cazurile suspecte de abuz, neglijare şi trafic de copii a crescut considerabil, de la 250 de sesizări în 2010, la 418 sesizări în 2012. Instituţiile specializate în reabilitarea victimelor spun că, în proporţie de 80–85%, copiii abuzaţi cunosc persoana care i-a supus la acte sexuale, dar nu vorbesc despre ea. Aceasta demonstrează că fenomenul este unul ascuns şi multe cazuri de abuz nu sunt raportate”, mai scriu deputaţii PLDM în nota informativă.

Potrivit autorilor, proiectul de lege vine să sporească gradul de securitate a integrităţii fizice şi psihice a copiilor din Republica Moldova.

PLDM precizează că iniţiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor experţilor naţionali şi internaţionali, ale ONG-urilor specializate în identificarea victimelor abuzului sexual şi reabilitarea acestora în procesul de anchetă.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de către Parlament.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţi PLDM au participat la Adunarea parlamentară moldo-poloneză Liderii TLDM învaţă managementul proiectelor