Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Mesajul Fracţiunii Parlamentare a PLDM cu prilejul Zilei Europene a Limbilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 septembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an la data de 26 septembrie, începând cu 2001. Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajaţi sa înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât în şcoala cât şi în afara ei. Un studiu, efectuat recent, arată că optzeci la sută din adulţi regretă că nu au învăţat limbi străine pentru a putea comunica fluent, ceea ce le-a creat mari dificultăţi la angajare în serviciu în alte ţări. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai mari comunicări interculturale şi că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul European încurajează multilingvismul în Europa. Aflată la a unsprezecea aniversare, Ziua Europeană a Limbilor îşi propune să ilustreze modalităţile prin care limbile străine pot deschide noi orizonturi şi oferi mai multe şanse profesionale.

Azi, când societatea este antrenată într-un proces continuu de globalizare, această zi, marcată cu roşu în calendarul sărbătorilor europene, vine cu ilustrarea unui adevăr incontestabil, precum ca stăpânirea limbilor străine oferă mai multe oportunităţi: şansa de a lucra, de a studia, şanse pentru o viaţă mai bună decât în ţara de origine sau în alte ţări ale lumii. Ziua Europeană a Limbilor este o ocazie minunată de a inspira tinerii, dar şi maturii, să studieze limbi străine, însuşind-o temeinic pe cea maternă.

Diversitatea lingvistică are un rol esenţial în consolidarea unei identităţi europene, dar, în acelaşi timp, ajută şi la dezvoltarea unei alte faţete ale identităţii noastre — locală, regională şi naţională.

Un proverb arab, care reflectă cu adevărat importanţa însuşirii limbilor străine, spune : “Dacă doreşti să eviţi un război, învaţă o limbă.” Astfel, concluzionăm, că a învăţa o limbă străină este sinonim cu a crea o punte între oameni şi culturi, a înţelege mai lesne alte popoare, a depăşi barierele culturale.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat in Moldova, prin politicile promovate, încurajează studierea limbilor străine, întrucât cunoaşterea lor este, într-adevăr, o punte de legătură cu alte culturi.

Sursa: www.pldm.md

Academia Politică a TLDM Deputaţii PLDM pregătiţi de noua sesiune parlamentară