Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Mai mult dinamism şi mai puţin pesimism în promovarea femeilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 noiembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Organizaţia de Femei a PLDM a desfăşurat în oraşul Edineţ o masă rotundă cu genericul “Necesitatea introducerii cotelor de participare: experienţe şi provocări”. Evenimnetul a fost organizat cu suportul fundaţiei germane Konrad Adenauer Stiftung şi a întrunit peste 100 de doamne liberal democrate din 11 raioane din regiunea de nord a ţării.

Evenimentul a fost deschis de preşedinta OF a PLDM, Liliana Palihovici, care a menţionat că necesitatea introducerii cotelor de participare în Republica Moldova este un instrument sigur de promovare a femeilor în organele decizionale.

Natalia Corobca, coordonatorul de program KAS, a prezentat succint informaţii despre fundaţia pe care o reprezintă în Republica Moldova şi esenţa activităţii acesteia, dorind succes evenimentului.

Experţii care au moderat masa rotundă: Veaceslav Bălan, expert în drepturile omului, egalitatea de gen şi dezvoltare locală PNUD, şi Vasile Cantarji, manager de proiect în cadrul Centrului pentru investigaţii sociologice şi marketing “CBS-AXA”, au prezentat studiile cu privire la cotele de reprezentare: experienţa internaţională şi naţională. În context, au fost prezentate: dinamica participării femeilor în alegerile parlamentare din UE, SUA şi Republica Moldova, bariere în avansarea femeilor în politică, prezenţa genurilor în mass-media scrisă în perioada campaniilor electorale, analiza platformelor electorale din perspectiva de gen, etc.

Doamnele au fost repartizate în grupuri de lucru şi au discutat despre eventualele soluţii pentru fiecare raion separat, modalităţi de îmbunătaţire şi sporire a participării femeilor la nivel local şi naţional, precum şi obstacolele pe care le au de depăşit în acest demers.

La eveniment au mai participat: Liliana Bolocan şi Elena Banari, vicepreşedinte ale OF a PLDM, Marin Veremciuc, preşedintele OT Edineţ, Violeta Nistor, preşedinta OF Edineţ a PLDM, Lucia Spoială şi Petru Bodarev, membri ai Biroului Permanent Central al PLDM, Nighina Azizov, secretarul politic al OF a PLDM, Lidia Popescu, membră a biroului OF a PLDM.

În cadrul dezbaterilor, au fost formulate o serie de recomandări şi soluţii pentru sporirea participării femeilor în viaţa publică, în special recomandări referitoare la creşterea gradului de reprezentare efectivă a femeilor — administrativă şi legislativă, nu doar pe listele partidelor.

La finalul mesei rotunde, preşedinta OF a PLDM şi vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici a venit cu o surpriză pentru toţi participanţii la eveniment — le-a oferit tuturor o poză de grup, laminată, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate a PLDM.

Sursa: www.pldm.md

Mesaj de felicitare ocazia zilei profesionale a lucrătorului din agricultură Liliana Palihovici a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei împotriva violenţei domestice