Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM propune amendarea partidelor pentru coruperea alegătorilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 noiembrie 2012 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova propune sancţiuni mai dure pentru coruperea alegătorilor. Proiectul de lege respectiv a fost înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului.

Autorul proiectului Legii pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova, vicepreşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu a declarat în cadrul unui briefing că modificările propuse au scopul de a îmbunătăţi reglementările ce vizează procesul organizării alegerilor, inclusiv instituirea pedepsei pentru coruperea alegătorilor.

Conform proiectului, oferirea de bani, servicii ori alte foloase, în scopul determinării alegătorilor să voteze într-un anume fel, va fi pedepsită cu amendă în mărime de la 4 până la 10 mii de lei, sau cu închisoare de la 1 până la 5 ani. În categoria bunurilor interzise de lege vor fi incluse şi băuturile alcoolice şi nealcoolice, produsele din tutun şi cele alimentare.

În acelaşi timp, pot fi folosite în campania electorală materialele şi obiectele de propagandă, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, veste, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale partidelor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare per unitate nu depăşeşte o unitate convenţională.

“Fenomenul corupţiei în procesul electoral afectează grav credibilitatea asupra corectitudinii desfăşurării acestuia, subminând întreg sistemul democratic. Necesitatea de a contracara fenomenul cumpărării voturilor este o preocupare actuală şi pe plan internaţional. Respectiv, precedente similare de incriminare a coruperii alegătorilor se regăsesc şi în legislaţiile altor state europene, cum ar fi cazul României, Bulgariei, Ungariei şi altele”, a spus Tudor Deliu.

Sursa: www.pldm.md

Educaţia — tema de discuţie în cadrul Clubului de Dezbateri Politice de la UPS “Ion Creangă” Climatul de afaceri va fi îmbunătăţit, susţine deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă