Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Spicuiri din luările de cuvânt ale deputaţilor PLDM la şedinţa extraordinară a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 ianuarie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova
Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM

Conduita procurorului general V.Zubco în contextul tragicului incident de la vânătoarea din 23 decembrie din Pădurea Domnească, soldat cu decesul lui Sorin Paciu, denotă nu doar imaturitatea politică a dumnealui şi perceperea deformată de către el a funcţiilor şi rolului procurorului general într-o societate democratică. Acest eveniment, prin reacţiile imediate şi conduita de după tragicul incident a domnului Zubco, precum şi a altor funcţionari de stat şi magistraţi, scoate în evidenţă fragilitatea sistemului democratic de organizare statală în ţara noastră dar şi gravele carenţe în sistemul de ocrotire a normelor de drept, a drepturilor cetăţenilor şi intereselor societăţii. Este justificată astăzi demisia Procurorului General, Valeriu Zubco? Indiscutabil da, şi fracţiunea PLDM a vorbit nu o singură dată despre necesitatea demiterii acestuia şi a examinării cu multă atenţie a tot ce se întâmplă la Procuratura Generală. Poate unicul gest demn de apreciere al lui Valeriu Zubco, în perioada cât a deţinut această funcţie, a fost depunerea cererii de demisie în data de 18 ianuarie curent, la o distanţă de aproape o lună de la tragicul incident, scutind astfel Parlamentul de necesitatea de a căuta alte metode procedurale, inclusiv modificarea legislaţiei, pentru a-l demite.

Anticipând unele eventuale speculaţii şi campanii mediatice, accentuez că scopul PLDM constă nu în schimbarea alianţei de guvernare, nu în răfuirea cu anumite persoane, nu în adjudecarea influenţei şi controlului asupra Procuraturii. Noi considerăm că suntem într-un moment al adevărului, când trebuie absolut sincer să conştientizăm că nu mai putem tolera în continuare situaţii care pot duce la consecinţe imprevizibile, inclusiv la compromiterea totală a obiectivelor care şi le-a asumat AIE. Noi optăm pentru purificare, pentru recunoaşterea erorilor şi corectarea lor în regim de urgenţă. PLDM a demonstrat prin exemplu propriu că nu se ţine de funcţii şi au fost demişi miniştri care nu asigurau o bună funcţionare a instituţiilor care le administrau. Fracţiunea PLDM va susţine demisia Procurorului General Valeriu Zubco, în ferma convingere că acesta va fi un pas important în readucerea încrederii cetăţenilor în instituţia procuraturii şi în sistemul democratic de organizare statală.

Liliana Palihovici, deputat, vicepreşedinte al Parlamentului

Doamnelor si domnilor deputati,

Fracţiunea liberal democrată din Parlament, pe care o reprezint la această tribună, a înaintat o iniţiativă legislativă de constituire în mod de urgenţă a comisiei parlamentare de anchetă, care trebuie în cel mai scurt timp să aducă lumină asupra circumstanţelor incidentului din Pădurea Domneascî. Astăzi cu toţii trebuie să înţelegem că scopul investigaţiei efectuate de această comisie este de a denunţa o crimă.

Din punctul meu de vedere, după prima crimă săvîrşită nepremeditat, s-a produs o doua crimă premeditată, cu implicarea mai multor funcţionari de stat, care include câteva elemente pe care comisia de anchetă trebuie cu desăvîrşire să le analizeze şi să prezinte răspuns parlamentului. Şi anume:

Încă multe alte întrebări sper să fie răspunse de această comisie în doua-trei săptămâni de la şedinţa de astăzi.

Tudor Deliu, vicepreşedinte fracţiune

Stimaţi colegi. Să nu credeţi că prin crearea unei comisii de anchetă am dori cumva să subestimăm capacitatea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept în dezvăluirea circumstanţelor în care s-a produs acest tragic eveniment şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Însă avem cel puţin câteva întrebări care urmează a fi adresate instituţiilor şi persoanelor implicate în acest eveniment, răspunsul la care urmează a fi dat de la acest microfon:

PLDM îndeamnă să nu ne ascundem după deget şi să nu luăm masele cu bombonica învelită în învinuirile de coaliţie cu opoziţia, ci să ne alăturăm eforturilor comune de clarificare a situaţiei, sau dacă nu putem, să ne dăm la o parte şi cel puţin să nu facem “furtună în pahar.”

Maria Ciobanu, deputat

Întrebarea pe care o adresează cetăţenii Republicii Moldova, de la mic la mare, e cine a coordonat şi încurajat aceste acţiuni? Cum se explică o coordonare atât de judicioasă a tuturor evenimentelor? De ce un număr impunător de instituţii media au luat apă în gură despre cazul vânătoarea în Pădurea Domnească? Cât de credibilă este ancheta desfăşurată de procuratură în tot acest timp, dacă procurorul general, implicat în acest caz, s-a aflat la conducerea acestei instituţii? Cine crede astăzi în ceea ce emite această instituţie? Cine crede că ceea ce a făcut această instituţie nu este politizat? De ce nu a venit nimeni la faţa locului să preleve probe, iar un dosar se deschide doar pe 25 decembrie, în mare taină? Cine a încurajat această tăcere? De ce s-a ţinut în secret atâta timp lista participanţilor la vânătoare? Stimaţi colegi, ceea ce s-a întâmplat după data de 6 ianuarie, când am aflat despre acest caz, este grav. S-a demonstrat un legământ nociv dintre Procuratura Generală şi factorul politic.

Sursa: www.pldm.md

Restart pentru Clubul Liceenilor — TLDM Youth 2.0 Fracţiunea PLDM nu participă că şedinţa extraordinară a Parlamentului