Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liliana Palihovici: Vom continua să acordăm o atenţie sporită sănătăţii femeii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 mai 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Statul Republica Moldova trebuie să facă mai mult pentru femeile sale”, acesta a fost mesajul vicepreşedintelui PLDM, Liliana Palihovici, preşedintele interimar al Parlamentului, în cadrul vizitei efectuate la două instituţii medicale, cu ocazia Zilei Internaţionale de Acţiune pentru Sănătatea Femeii.

La Institutul Oncologic din Chişinău, Liliana Palihovici a discutat cu medicii şi pacienţii despre cele mai mari riscuri ce ameninţă sănătatea femeii.

“Ziua Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeii, marcată astăzi în lume, dar şi în Moldova, este o ocazie potrivită pentru a vorbi despre problemele majore legate de această temă dureroasă, dar şi pentru a acţiona, oferind soluţii şi perspective. Violenţa domestică, bolile legate de vârstă, necesitatea serviciilor de calitate pentru sănătatea mamei şi a copilului — toate acestea au nevoie de intervenţii urgente din partea autorităţilor, a instituţiilor şi a fiecărei persoane în parte”, a spus vicepreşedintele PLDM.

În context, Liliana Palihovici a specificat că domeniul sănătăţii în general şi a femeii, în particular, este unul prioritar.

“Depistarea, diagnosticarea şi tratarea cancerului la persoanele de sex feminin a fost şi este o prioritate de bază. In 2011, am creat un sistem care a ajutat la testarea a 55.000 de femei din 5 raioane, iar pe parcursul anului viitor acest beneficiu va fi extins asupra a 70.000 de femei din alte 9 raioane. Din 2009 am majorat, de asemenea, cheltuielile pentru sfera sănătăţii de la 3,9 miliarde lei până la 5 miliarde în 2013. Iar Fondul asigurărilor de sănătate a fost majorat din 2009 până la 900 milioane lei”, a precizat Palihovici.

În acelaşi timp, “în fiecare an, 1200 de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar şi cancer de col uterin. Depistarea şi tratarea la vreme a acestei boli poate salva multe vieţi. Tocmai de aceea suntem astăzi aici, ca să discutăm cu specialişti din domeniul sănătăţii despre identificarea celor mai eficiente soluţii la această problemă de o importanţă vitală”, a spus Liliana Palihovici.

A urmat apoi o întâlnire cu mame tinere, doctori şi surori medicale de la Instituţia Medico-Sanitară Publică “Institutul Mamei şi Copilului”.

“Am venit în această instituţie tocmai pentru a sublinia importanţa sănătăţii femeilor şi impactul pe care îl are asupra Republicii Moldova. O generaţie sănătoasă de femei dă naştere unei generaţii sănătoase de copii, iar în cele din urmă — însăşi Republica Moldova va fi o ţară mai sănătoasă şi mai puternică”, a menţionat Liliana Palihovici.

“Înţelegem cât este de important ca în ţara noastră să crească o generaţie de oameni mai puternici şi mai sănătoşi. Împreună cu partenerii noştri de dezvoltare, facem investiţii semnificative în aceast domeniu — 12 milioane de euro din ajutor extern şi 10 milioane de lei de la guvern sunt alocate doar pentru renovări.

Sperăm să facem si mai mult în continuare, pentru ca fiecare nou-născut să ajungă în viitor un om de «nota 10». Şi pentru aceasta, echipa din care fac parte va depune toate eforturile”, a spus Liliana Palihovici

“Noi, ca ţară şi comunitate, trebuie să facem mai mult pentru mamele tinere şi pentru nou-născuţi. Astăzi, de Ziua Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeii, aş dori să reiterez sprijinul continuu, pe care îl acordăm investiţiilor în sănătatea mamelor şi a nou-născuţilor, pentru că anume mamele şi tinerii noştri pot asigura un viitor mai bun pentru Republica Moldova”, a punctat Palihovici.

La finele vizitei, Liliana Palihovici a exprimat mulţumiri cadrelor medicale, punctând că “femeile din Moldova — mamele, surorile şi fiicele noastre — merită un guvern care sa aiba grijă de sănătatea lor. Aş vrea, de asemenea, ca în această Zi Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeii să punem cu toţii accentul, în primul rând, pe acţiune”.

Sursa: www.pldm.md

TLDM a stabilit noi relaţii de colaborare la nivel european Dezbateri asupra valorilor europene cu participarea liberal-democraţilor