Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Concediu mai mare mamelor cu tripleţi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 iunie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova: Petru Ştirbate, Elena Frumosu şi Maria Nasu au înregistrat un proiect de lege care prevede acordarea concediului prenatal mai mare femeiilor însărcinate cu tripleţi sau mai mulţi copii.

Autorii propun ca femeile salariate, ucenicele, precum şi soţiile aflate la întreţinerea salariaţilor, care sunt purtătoare a sarcinilor multiple, cu 3 şi mai mulţi feţi, să beneficieze de concediu prenatal de 112 zile (legislaţia actuală prevede 70 de zile).

Acest lucru este necesar pe motiv că, în timpul sarcinei multiple, creşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate atât în cazul mamei, cât şi a copiilor. De asemenea, acordarea certificatului de concediu medical de la 25 de săptămâni de sarcină este raţională şi din cauză că femeiile însărcinate cu un copil sau gemeni, de regulă, nasc la termenul de 40 de săptămâni, beneficiind astfel de 10 săptămâni de concediu antenatal, însă gravidele cu tripleţi în mare parte nasc nedepăşind termenul de 35 de săptămâni.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul 2010 au fost înregistrate 2 cazuri de naşteri multiple, iar în anul 2011 — deja 5 cazuri. Medicii spun că naşterile multiple devin din ce în ce mai obişnuite, deoarece tot mai multe cupluri folosesc medicamente contra infertilităţii. Astazi, în aproximativ 95% din cazurile de fertilizare in-vitro, mama este însarcinată cu gemeni sau tripleţi.

Sursa: www.pldm.md

În raionul Ungheni a fost constituită Asociaţia Teritorială a Uniunii Ofiţerilor în Rezervă “STEJARUL” Liliana Palihovici: Este timpul să aducem mai multă Europă în Moldova