Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Orhei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 iunie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 29 iunie curent, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Orhei. În cadrul acesteia, liderul PLDM a participat la deschiderea oficială a Centrului de Sănătate din satul Ghetlova şi darea în exploatare a gazoductului Vatici-Noroceni.

Liderul PLDM a fost însoţit de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, preşedintele Organizaţiei Teritoriale (OT) Orhei a PLDM, Petru Ştirbate.

Instituţia medicală a fost construită din temelie. Pentru aceasta au fost cheltuiţi 1 mln 800 de mii de lei, bani alocaţi de Guvernul Filat

Liderul PLDM a vizitat cabinetele noului Centru de Sănătate şi a discutat cu medicii despre noile condiţii de muncă.

“Mă bucur că asist la darea în exploatare a centrului, proiect lansat cu puţin timp în urmă. Îmi aduc aminte cu câtă neîncredere vorbeau oponenţii noştri, atunci când lansam proiecte de construcţie a acestor instituţii din domeniul ocrotirii sănătăţii. Este îmbucurător faptul că 3000 de locuitori vor avea acces la servicii de sănătate calitative, în condiţii foarte bune”, a punctat Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că acest centru este deja al 63-lea dat în exploatare de la demararea reformei în sănătate.

“Ce vedem aici este un exemplu demn de urmat. În această instituţie medicală s-au creat condiţii moderne, pentru ca medicii să poată oferi cetăţenilor îngrijiri medicale de înaltă calitate. În cel mai scurt timp urmează să dotăm Centrul cu computere, pentru ca să existe un sistem electronic de evidenţă a pacienţilor”, a spus Andrei Usatâi.

Directorul Centrului de Sănătate, Ştefan Dimitriu a menţionat că este un centru modern, dotat cu mobilier nou şi aparataj medical performant, iar aceasta va permite deservirea a 3000 de cetăţeni din satele Ghetlova, Hulboaca si Nicoreni. “Nouă, medicilor, nu ne rămâne decât să prestăm servicii medicale de calitate” , a spus Ştefan Dimitriu.

Ulterior, liderul PLDM, Vlad Filat a participat la inaugurarea gazoductului Vatici-Noroceni.

“Este important că a fost dat în exploatare gazoductul, care va permite aprovizionarea cu gaze a 11 localităţi. Încă odată am demonstrat că împreună putem face lucruri frumoase. Vă felicit că, de acum încolo, veţi beneficia de aceste servicii şi vă asigur că modernizarea satelor nu se opreşte. Vor demara şi alte proiecte, care vor permite oamenilor să aibă condiţii decente de muncă şi de trai, aici, acasă”, a spus Vlad Filat.

Conducerea PLDM la sfat cu activul din Ghetlova, Morozeni şi Puţintei, din raionul Orhei

În cadrul vizitei efectuate în raionul Orhei, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul organizaţiilor primare din satele Ghetlova, Morozeni şi Puţintei. La întâlnire au fost prezenţi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, preşedintele Organizaţiei Teritoriale (OT) Orhei a PLDM, Petru Ştirbate.

Preşedintele raionului Orhei, Ion Ştefârţă a făcut o prezentare a proiectelor implementate în localităţile menţionate şi a informat pe cei prezenţi despre planurile de viitor.

“Până la acest moment, în raionul Orhei au fost atrase investiţii în suma de 400 mln de lei, bani din care s-au reparat drumuri, şcoli şi grădiniţe, apeducte etc. În acest context, vreau să mulţumesc liderului PLDM, Vlad Filat pentru suportul acordat”, a spus Ion Ştefârţă.

Vlad Filat a spus că, prin muncă şi înţelegere, prin efortul unit al întregii echipe a PLDM, la nivel local şi la cel naţional, s-a reuşit implementarea multor proiecte, care au drept scop final — asigurarea unui trai mai bun pentru cetăţeni.

“Cu suportul colegilor, care se află în funcţii de conducere, am reuşit să restabilim relaţiile externe, suntem înconjuraţi de prieteni şi avem susţinere de la partenerii de dezvoltare. Sigur, mai avem mult de muncit, dar putem spune că PLDM şi-a îndeplinit una din promisiunile făcute în faţa alegătorilor”, a spus liderul PLDM.

Membrii liberal-democraţi au avut multe întrebări pentru ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, care a menţionat că ministerul de resort depunde eforturi pentru a ajuta oamenii să-şi dezvolte propria afacere în sectorul agricol.

“În 2013, fondul de subvenţionare a agriculturii constituie 700 milioane lei. În acest an, pe lângă cele opt domenii de subvenţionare aplicate anterior, au fost introduse două noi — subvenţionarea consolidării terenurilor agricole, precum şi a cheltuielilor de utilizare a sistemelor de irigare. Subvenţionarea sută la sută nu este posibilă”, a spus ministrul Agriculturii.

Referindu-se la sistemul antigrindină, Vasile Bumacov a precizat că în anul curent au fost investiţi 74 de milioane de lei.

“În ţară sunt 115 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Şase puncte de lansare a rachetelor antigrindină au fost deschise anul acesta şi în raionul Orhei. Instalarea acestora va permite să protejăm culturile agricole de grindină. De exemplu, lansarea unei rachete în caz de grindină protejează în jur de13 mii de hectare de culturi agricole. Totuşi, trebuie să recunoaştem că efectul benefic al ploilor din ultima perioadă depăşeşte de mii de ori pagubele aduse de grindină în unele regiuni ale ţării”, a spus Vasile Bumacov.

De asemenea, ministrul s-a referit şi la succesele înregistrate în sectorul vitivinicol. “Am reuşit să scoatem accizul la vin şi la moment se exportă 40% din vinurile moldoveneşti”, a spus ministrul.

Şi ministrul Sănătăţii a avut parte de o sesiune de întrebări. În particular, sătenii din Ghetlova s-au plâns că nu au un medic stomatolog în localitate şi sunt nevoiţi să facă naveta în satele vecine. Andrei Usatâi a promis să remedieze această situaţie şi, în maxim două săptâmâni, un specialist va presta sătenilo servicii medicale, după un program stabilit.

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM, Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul de partid din Ialoveni Vlad Filat a avut o întrevedere cu Riccardo Migliori