Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liderul PLDM — în vizită de lucru în raionul Rezina

|versiune pentru tipar||
PLDM / 16 august 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul vizitei de lucru efectuate în raionul Rezina, pe data de 15 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat s-a aflat în oraşul Rezina şi în satul Pecişte. Liderul PLDM a fost însoţit de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, şi deputatul Nicolae Olaru.

Acesta este al 20-lea raion vizitat de Vlad Filat, care a menţionat că şi şi-a propus să fie cât mai mult în teritoriu pentru a comunica cu colegii de partid, dar şi să vadă cum se implementează proiectele iniţiate încă în 2009.

Liderul PLDM a vizitat Instituţia Medico Sanitară Publică Centrul medicilor de familie din Rezina, unde au loc lucrări de reparaţie la etajele doi şi trei. Spitalul nu a mai fost reparat din anii 80, iar acum CNAM a alocat în acest scop 5 mln de lei. Până la moment, au fost efectuate lucrări de reparaţie în proporţie de 60%. Vlad Filat a vizitat spitalul şi a spus că este necesar cât mai urgent să fie finisată renovarea, pentru ca cei peste 40 mii de cetăţeni din raion să se poată trata în condiţii moderne.

Referindu-se la reforma în domeniul sănătăţii, preşedintele PLDM a accentuat că, pe lângă reparaţia sau construcţia centrelor de sănătate şi a oficiilor medicilor de familie, mai este nevoie de dotarea lor cu utilaj medical modern, dar şi de cadre calificate.

“Acum avem nevoie de personal medical calificat pentru ca să ofere servicii de calitate. Spitalul din Rezina va fi o instituţie medicală care va oferi servicii de sănătate la nivel european. Urmează ca, dincolo de aceste resurse alocate, să fie investite sume considerabile în echipament medical performant”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a menţionat că în Rezina s-au implementat mai multe proiecte ce vizează asigurarea cu apă potabilă, modernizarea grădiniţelor de copii, a instituţiilor şcolare, iar acest lucru va îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din raion.

“Am vorbit cu colegii liberal democraţi şi despre proiectele pentru anul viitor. Este evident că s-au făcut foarte multe lucruri bune, dar trebuie să muncim în continuare şi să prioritizăm proiectele de infrastructură, în aşa fel încât să canalizăm resursele disponibile în implementarea proiectelor de importanţă majoră. Asta ţine de aprovizionarea cu apă potabilă, asigurarea unei infrastructuri necesare, dar şi modernizarea sistemului educaţiei şi sănătăţii”, a spus Vlad Filat.

Ulterior, Vlad Filat s-a deplasat în satul Pecişte, unde a vizitat grădiniţa de copii, frecventată de 65 de micuţi, şi a promis că le va aduce un centru muzical şi veselă pentru bucătărie, iar la liceul, în care învaţă de 400 elevi — calculatoare pentru sala de informatică.

Vlad Filat s-a întâlnit şi cu activul de partid. Aici s-a discutat şi despre drumul Rezina-Orhei, aflat în reconstrucţie.

“Traseul Rezina-Orhei este un obiectiv pe care ni l-am asumat în 2010. Este o reţinere de un an de zile, dar nu din cauza guvernului. A fost un litigiu cu agentul economic care avea sarcina să implementeze proiectul, dar până la sfârşitul anului viitor construcţia va fi finalizată”, a promis Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai spus că acest drum urmează să asigure şi comunicarea până la podul de trecere peste râul Nistru.

“Locuitorii din Rezina, dar şi din împrejurimi, vor circula pe un drum de calitate, chiar dacă există această barieră artificială pe Nistru, noi urmărim reintegrarea ţării”, a punctat Vlad Filat.

În raionul Rezina, PLDM este reprezentat de 11 primari.

Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în comuna Horodişte, Rezina

Pe data de 15 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Rezina, în cadrul căreia a inspectat mai multe obiecte sociale aflate în proces de construcţie sau renovare. Pe parcursul vizitei sale, Vlad Filat a fost însoţit de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, şi deputatul PLDM, Nicolae Olaru.

În comuna Horodişte, Vlad Filat a vizitat terenul de construcţie a apeductului, grădiniţa şi gimnaziul din localitate.

Liderul PLDM s-a familiarizat cu condiţiile în care se efectuează lucrările de construcţie a apeductului ce va alimenta cu apă şi canalizare 286 de familii. Apeductul va avea o lungime de 4 km 200 metri, 800 metri. Proiectul a demarat pe 1 august curent, pentru acesta fiind alocaţi 3 mln 586 mii de lei din Fondul ecologic. La sfârşitul anului 2013, apeductul urmează să fie dat în exploatare.

Chiar în preajma terenului de construcţie este amplasat cimitirul ostaşilor români, care se află în paragină. Vlad Filat a a atras atenţia autorităţilor asupra necesităţii de a face ordine şi a amenaja acest cimitir, precum şi asupra oportunităţii de a instala o cruce în memoria celor 14 ostaşi înhumaţi aici.

Vlad Filat a vizitat şi gimnaziul unde se efectuează lucrări de reparaţie. Pentru renovarea gimnaziului, FISM-ul a alocat 750 mii de lei. Până la moment, au fost schimbate geamurile şi usile, sistemul de canalizare, iar acum se repară sala sportivă.

Primarul comunei, Dorel Iurcu, a menţionat că se preconizează transformarea gimnaziului în şcoală de circumscripţie, la care, pe lângă cei 150 de copii din localitate, vor veni să-şi facă studiile şi copiii din satele vecine.

Vlad Filat a apreciat condiţiile create elevilor şi a promis computere pentru sala de informatică, mobilier pentru cantină şi un lot de carte pentru bibliotecă.

Liderul PLDM a vizitat şi gradinita, recent renovata, care urmează să fie frecventată de 50 de copii.

Dorel Iurcu l-a informat pe Vlad Filat că, timp de doi ani, a reuşit să atragă pentru diferite proiecte, surse financiare de 3 mln 500 mii de lei. Din cele 10 promisiuni făcute în campania electorală, 8 au fost deja realizate.

“De când am fost ales primar din partea PLDM, mi-am propus să fac din Horodişte o localitate modernă cu condiţii bune de trai. Am reuşit să măreasc bugetul primariei cu aproape un mln de lei. Pe viitor vreau să realizez şi celelelate promisiuni făcute în faţa cetăţenilor, este vorba despre o piaţă autorizată, stadion pentru tineri şi să repar Casa de cultură. În acest context, vreau să-i mulţumesc lui Vlad Filat pentru tot suportul oferit la implementarea tuturor proiectelor”, a spus primarul comunei.

La rândul său, liderul PLDM l-a încurajat pe primar să fie la fel de activ şi în continuare. “Mă bucur să văd un primar atât de energie şi dornic de a rezolva cât mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea. Eu încă odată mă conving că, prin muncă şi încredere, se pot realiza multe lucruri frumoase pentru cetăţeni. Vă îndemn sa munciti cu aceeaşi dăruire şi mai departe”, a spus Vlad Filat.

La sfârşitul vizitei sale în comuna Horodişte, Vlad Filat a avut o întrevedere cu membrii organizatiilor primare din satele Otac, Lalova, Mincenii de Jos şi Busăuca.

Sursa: www.pldm.md

La Ungheni a avut loc Conferinţa OF a PLDM Tinerii liberal-democraţi participă în campania electorală pentru Bundestagul german