Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Gazoductul Iaşi-Ungheni va contribui la fortificarea statului suveran şi independent, Republica Moldova, consideră Vlad Filat

|versiune pentru tipar||
PLDM / 27 august 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a participat la inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Ceremonia a avut loc în prezenţa premierilor R.Moldova şi României, Iurie Leancă şi Victor Ponta, dar şi a Comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger.

Iniţierea proiectului a fost stabilită de ex-premierul Vlad Filat şi autorităţile române încă în 2010, iar astăzi acesta a prins contururi reale.

“Am emoţii deosebite. Pe parcursul vieţii am asistat la lansarea şi implementarea mai multor proiecte, însă acesta înseamnă mult mai mult. Acest proiect nu se referă doar la preţul pentru energie, în cazul dat vorbim despre securitatea energetică a R.Moldova. Dincolo de interconectarea sistemului de gaze naturale al R.Moldova şi României, asta înseamnă să facem parte din sistemul integrat european de asigurare cu gaze naturale. Pot spune că asistăm la un nou început pentru ţara noastră. Este o zi istorică, ce va contribui la fortificarea statului suveran şi independent, Republica Moldova”, a declarat Vlad Filat.

Preşedintele PLDM a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în lansarea şi, mai cu seamă, în implementarea proiectului.

“Multumesc prietenului meu şi al R.Moldova, Victor Ponta, pentru abordarea pragmatică şi pentru că s-a trecut de la vorbe la fapte. Multumesc şi Comisarului Guenther Oettinger, care a avut o implicare directă în realizarea acestui proiect european. Noi, într-adevar avem nevoie de mai multă Europă, aici, acasă. Europă nu doar la nivel de declaraţie. Mai multă Europă — înseamnă drumuri mai bune, şcoli performante, sistem de sănătate asemănător celui din UE, securitate, inclusiv energetică”, a menţionat Vlad Filat.

La rândul său, Victor Ponta a remarcat că “Iurie Leancă şi Vlad Filat trebuie să ştie că au la Bucureşti oameni care nu doar vorbesc, dar şi care muncesc. Vorbele frumoase auzite de la Bucureşti şi Bruxelles s-au materializat în acest proiect important pentru ambele ţări. Cel mai important este că oamenii vor avea gaze la un preţ mai mic, iar acest lucru înseamnă mai mult decât 1000 de vorbe frumoase”, a specificat Ponta.

După inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului, Vlad Filat, alături de premierii: Iurie Leancă şi Victor Ponta, a participat la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Conducta de gaz, care va interconecta România şi Republica Moldova, va avea o lungime totală de 43,2 kilometri. Lucrările sunt preconizate a fi finalizate în luna decembrie a acestui an, iar gazul ar urma să ajungă în Republica Moldova în 2014.

Sursa: www.pldm.md

Consiliul Liderilor Locali îşi continuă lucrările PLDM a marcat aniversarea a 22-a de la declararea independenţei R. Moldova