Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la inaugurarea sistemului fotovoltaic la Institutul Oncologic

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat astăzi, 10 septembrie, la lansarea oficială a proiectului “Sistemul de implementare a energiei fotovoltaice generate din energia solară în IMSP Institutul Oncologic”. La eveniment au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, directorul general al IMSP Institutul Oncologic, Victor Cernat, ambasadorul Japoniei, Toichi Sakata, deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, personalul medical al instituţiei. Sistemul fotovoltaic are o putere de 250 kW şi va acoperi circa 25–30 la sută din necesitatea asigurării cu energie electrică a IMSP Institutul Oncologic.

Proiectul a fost implementat în baza Acordului încheat între Guvernul Republicii Moldova, condus de Vlad Filat, şi cel al Japoniei, care l-a susţinut financiar.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că este important să vadă rezultatul muncii depuse împreună cu toţi cei implicaţi în realizarea acestui proiect.

“Dincolo de protecţia mediului înconjurător, acest proiect este o investiţie ce reprezintă un exemplu pentru funcţionalitatea instituţiilor, inclusiv din domeniul medical, pentru perioada de viitor. Şi acest eveniment demonstrează clar că se poate, trebuie doar să îţi propui scopuri bine formulate, să-ţi identifici partenerii şi să-i convingi să fie împreună în implementarea acestor scopuri. Mulţumesc tuturor celor implicaţi, pentru atitudine şi încredere”, a spus Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi a ţinut să remarce că “acest exemplu va putea fi preluat şi de alte instituţii medicale, în vederea optimizării şi raţionalizării resurselor disponibile, iar banii economisiţi să fie utilizaţi pentru sporirea salariilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, procurarea echipamentului necesar”.

Potrivit directorul general al IMSP Institutul Oncologic, Victor Cernat, prin intermediul noului sistem, instituţia va face anual economii de 700 de mii de lei, iar exploatarea utilajului nu necesită cheltuieli de întreţinere.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei, Toichi Sakata, şi-a exprimat speranţa că “implementarea acestui proiect va contribui nu doar la diversificarea surselor energetice şi utilizarea energiei regenerabile, dar şi va conduce la crearea unei societăţi ecologice”.

După lansarea oficială a sistemului fotovoltaic, Vlad Filat a vizitat secţia oncopediatrie, unde a discutat cu personalul medical şi cu micii pacienţi cărora le-a adus în dar jucării.

Costul sistemului de implementare a energiei fotovoltaice generate din energia solară se ridică la circa cinci milioane dolari, cu garanţia de funcţionare a utilajului pe o durată de 25 ani.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Patriarhul Kiril PLDM a adus un omagiu victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001