Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — în vizită de lucru în raionul Teleneşti

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 20 septembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a efectuat o vizită de lucru în raionul Teleneşti, unde a vizitat satele Chiţcanii Vechi şi Ţânţăreni. În cadrul acestei vizite, Vlad Filat urmăreşte cum s-au implementat proiectele demarate în perioada când ocupa funcţia de premier al Republici Moldova. Liderul liberal-democrat este însoţit de preşedintele OT Teleneşti a PLDM, Vadim Lelic, şi de deputaţii Vladimir Hotineanu şi Angel Agache.

În satul Chiţcanii Vechi, Vlad Filat s-a interesat de starea proiectului ce vizează aprovizionarea cu apă şi canalizare şi a vizitat gimnaziul-grădiniţă şi terenul de fotbal.

Primarul satului, Alexandru Taburceanu, l-a informat pe liderul PLDM că proiectul care prevede aprovizionarea cu apă şi canalizare a demarat în 2012, iar acum se află la etapa finală. Pentru implementarea proiectului s-au cheltuit aproape 2 mil. de lei, bani alocaţi din Fondul Ecologic. Primarul a menţionat că familiile din sat se aprovizionează din trei surse şi după implementarea proiectului au fost conectate la apeduct şi cele 127 de familii care nu erau aprovizionate cu apă potabilă de calitate.

Vlad Filat a vizitat şi terenul de fotbal, care la moment se află în proces de amenajare. Potrivit primarului, lucrările sunt gata în proporţie de 80 %. Pentru amenajarea terenului s-au alocat 187 mii de lei din bugetul de stat.

Tot în Chiţcanii Vechi, liderul PLDM, a vizitat gimnaziul-grădiniţă, care este frecventat de 262 de elevi. La instituţia şcolară au fost efectuate recent lucrări de reparaţie şi schimbate geamurile şi uşile. Vlad Filat a promis că va dota sala de informatică a gimnaziului cu calculatoare
şi grădiniţa cu mobilier.

Ulterior, preşedintele PLDM s-a deplasat în satul Ţânţăreni, unde a inspectat cum decurg lucrările de renovare a grădiniţei, dar şi cum s-au efectuat lucrări de reparaţie la gimnaziul din localitate.

Potrivit primarului din Ţânţăreni, recent a demarat renovarea capitală a grădiniţei, care este gata în proporţie de 90%. Potrivit lui, cei 80 de copii din sat merg la grădiniţa din satul Codru Nou. Pentru lucrările de reparaţie s-au alocat aproape 2 mil. de lei. Liderul PLDM a vizitat încăperile, a stat de vorbă cu muncitorii şi i-a îndemnat să finiseze lucrările în termenii stabiliţi, adică până la mijlocul lunii octombrie.

Ulterior, Vlad Filat a vizitat gimnaziul din Ţânţăreni. Directoarea gimnaziului a spus că la instituţia şcolară, care este frecventată 265 de elevi, au fost efectuate reparaţii pe parcursul ultimilor ani. În anul 2011, cu ajutorul financiar al FISM-ului, a fost schimbat acoperişul, tavanele în sălile de clase, sistemul de evacuare a apelor. În 2012 au fost instalate geamurile şi uşile, iar în 2013 a fost instalat sistemul de încălzire. Pentru efectuarea tuturor lucrărilor s-au cheltuit peste un milion de lei, bani alocaţi de FISM, consiliul raional, primărie şi din bugetul de stat.

Vlad Filat a stat de vorbă cu profesorii şi elevii şi a promis că va dota sala de informatică cu calculatoare. Liderul PLDM a mulţumit profesorilor pentru munca pe care o depun în educarea noii generaţii şi a spus că la anul viitor vor fi majorate salariile în educaţie. “Este important să oferim condiţii de muncă decente pentru profesori, iar pentru copii — condiţii de studii. Republica Moldova are nevoie de elevi cu cunoştinţe, de oameni instruiţi în toate domeniile”, a spus Vlad Filat.

La rândul lor profesorii au spus că susţin reformele demarate de ministrul educaţiei, Maia Sandu.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a vizitat şi satele Budăi şi Hirişeni din raionul Teleneşti. În satul Budăi, liderul liberal democrat a vizitat Casa de Cultură care la moment se află în reparaţie, grădiniţa şi gimnaziul. Vlad Filat a promis celor 80 de micuţi care frecventează grădiniţă că va dota instituţia cu mobilier, calculatoare şi va amenaja un teren de joacă. De asemenea, preşedintele PLDM a promis că va dota gimnaziul care este frecventat de 200 de copii cu calculatoare, un frigider şi aragaz.

În satul Hirişeni, Vlad Filat a vizitat gimnaziul, care este frecventat de 176 de elevi şi a promis că va dota instituţia cu echipament necesar pentru sala sportivă.

Liderul PLDM a avut o întrevedere cu activul de partid din OT Teleneşti

Aflat în vizită de lucru în raionul Teleneşti, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a avut o întrevedere cu activul Organizaţiei Teritoriale a PLDM. De asemenea, la şedinţă au participat şi preşedinţii Organizaţiilor Primare pe lângă Secţiile de Votare, primari, consilieri raionali şi orăşeneşti, şefi ai serviciilor desconcentrate şi descentralizate din raion.

La începutul şedinţei, preşedintele OT Teleneşti a PLDM, Vadim Lelic a făcut o prezentare a activităţii organizaţiei şi a trasat sarcinile de viitor.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a mulţumit membrilor de partid pentru munca depusă şi i-a îndemnat să depună toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit angajamentele asumate în faţa cetăţenilor. De asemenea, Vlad Filat i-a informat pe cei prezenţi că pe data de 8 decembrie 2013 se va desfăşura Congresul VI al PLDM, iar până atunci trebuie să decidă cine va fi delegat din partea OT Teleneşti.

“Va fi un eveniment foarte important pentru dezvoltarea partidului, dar până atunci urmează să desfăşurăm în toate organizaţiile conferinţele teritoriale, să totalizăm rezultatele activităţii noastre şi să desemnăm delegaţii la congres”, a spus liderul PLDM.

Liderul OT a PLDM a menţionat că membrii liberal-democraţi din Teleneşti au luat decizia ca pe date de 3 noiembrie se va desfăşura Conferinţa Teritorială, unde va fi aleasă noua conducere, precum şi va fi aprobată lista persoanelor care vor participa la Congresul VI al PLDM.

Tot astăzi, preşedintele PLDM s-a întâlnit cu primarii, consilierii locali, preşedinţii OP din satele Codru Nou, Scorţeni, Nucăreni, Sărătenii Vechi, Căzăneşti, Chiţcani, Chiştelniţa.

Organizaţia Teritorială Teleneşti a PLDM numără de 1200 membri, dintre care 17 primari, 14 consilieri raionali şi 159 de consilieri locali.

La sfârşitul întâlnirilor, Vlad Filat a înmânat carnete de partid membrilor PLDM.

Vlad Filat a participat la darea în exploatare a Centrului de Sănătate din Mândreşti, Teleneşti

Astăzi, 20 septembrie, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a participat la darea în exploatare a Centrului de Sănătate din satul Mândreşti, raionul Teleneşti. La eveniment au mai participat ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, deputaţii PLDM Vladimir Hotineanu şi Angel Agache, reprezentanţii Băncii Mondiale, conducerea OT Teleneşti a PLDM, lucrătorii medicali, precum şi locuitori ai satului.

Directoarea Centrului de Sănătate, Varvara Bâlici, a declarat că pentru construcţia edificiului au fost cheltuiţi peste două milioane de lei, bani alocaţi de Banca Mondială în cadrul proiectului “Servicii de sănătate şi asistenţă socială”.

În luarea sa de cuvânt, Vlad Filat şi-a exprimat bucuria pentru faptul că proiectul demarat pe data de 15 noiembrie 2012 a ajuns în fază finală, iar oamenii vor beneficia de servicii medicale de calitate. “ Această instituţie medicală este unul din cele 78 de Centre de Sănătate care au fost construite în Republica Moldova. Noi dorim să avem condiţii bune de viaţă aici acasă, să avem servicii medicale de calitate, drumuri bune, apă de calitate. Dar pentru a reuşi, avem nevoie de mobilizare, de oameni buni în administrarea treburilor publice locale”, a spus liderul PLDM.

Referindu-se la reformele din domeniul sănătăţii, Vlad Filat a spus că aceste proiecte vor continua şi că ele reprezintă o mică parte din şirul acţiunilor care vizează un sistem de sănătate calitativ în RM. “În perioada imediat următoare vor fi date în exploatare un şir de spitale raionale, care reprezintă acţiuni de modernizare a infrastructurii din sănătate. Curând va fi finalizată construcţia blocului chirurgical şi un şir de alte proiecte. Investiţiile în echipamente, perfecţionarea şi pregătirea cadrelor medicale sunt necesare pentru ca în rezultat să avem servicii medicale de sănătate accesibile şi calitative”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a mulţumit reprezentanţilor Băncii Mondiale pentru suportul pe care l-au oferit în construcţia acestui Centru de Sănătate. “A fost un parteneriat bazat pe atitudine şi pe scop bine determinat, ca în baza acestui parteneriat să avem servicii medicale de calitate oferite cetăţenilor RM. De asemenea, mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în realizarea proiectului şi vă doresc să aveţi parte de foarte multă sănătate”, a spus Vlad Filat.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că acest Centru este un exemplu de instituţie medicală care oferă servicii calitative de prevenire, profilaxie, diagnostic şi tratament.

Vlad Filat a vizitat cabinetele noului Centru de Sănătate şi a discutat cu cadrele medicale despre noile condiţii de muncă.

La rândul lor, cetăţeni, care vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, au adus mulţumiri conducerii PLDM pentru ca s-a implicat în realizarea acestui proiect.

Centrul de Sănătate va deservi peste 10 000 de oameni din şapte localităţi: Mândreşti, Ghiliceni, Ciulucani, Codru, Câşlea, Cucioaia şi Zgărdeşti.

Sursa: www.pldm.md

Mesajul preşedintelui fracţiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleţ, în ajunul Zilei Internaţionale a Păcii Liderul PLDM: “Împreună vom reuşi să îndeplinim promisiunile asumate în faţa cetăţenilor”