Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Dialog moldo-britanic privind consolidarea mecanismului parlamentar de monitorizare a implementării deciziilor CEDO

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Delegaţia Partidului Liberal Democrat din Moldova, aflată într-o vizită în Marea Britanie, la Invitaţia Partidului Conservator, a avut o întâlnire cu Hon. Dominic Grieve, care deţine funcţia de Procuror General al Marii Britanii.

Discuţia s-a axat pe reforma sistemului de justiţie din Republica Moldova, inclusiv reforma Procuraturii Generale, iar Hon. Dominic Grieve a exprimat disponibilitatea părţii britanice de a oferi ţării noastre asistenţa necesară, în special pentru a asigura independenţa procuraturii.

Un alt subiect de dialog s-a bazat pe experienţele Republicii Moldova şi Marii Britanii de executare a deciziilor CEDO, fiind evidenţiată abordarea pe care o urmează Londra: analiza fiecărui caz de către o comisie parlamentară, care formulează modificările legislative necesare pentru evitarea pe viitor a cazurilor de încălcare a drepturilor omului.

În dialogul cu Dominic Grieve, vicepreşedinta PLDM, vicepreşedinta Legislativului, Liliana Palihovici, a menţionat că lucrează împreună cu un grup de experţi la modificarea legislaţiei naţionale pentru a consolida mecanismul parlamentar de monitorizare a implementării deciziilor CEDO de către Republica Moldova. În context, Palihovici a menţionat că, în cadrul acestui grup de lucru, s-a decis elaborarea şi aprobarea unui mecanism de control parlamentar periodic, similar celui din Marea Britanie, care ar spori substanţial contribuţia legislativului la executarea hotărârilor CEDO. Supravegherea executării poate fi pusă în sarcina unei comisii parlamentare permanente sau a unei comisii parlamentare speciale, a spus Liliana Palihovici.

Mesajul partenerilor politici ai PLDM din Marea Britanie: “Moldova, nu eşti singură! Mergi mai departe!”

Pe 30 septembrie şi 1 octombrie, delegaţia PLDM, condusă de Vlad Filat, s-a întâlnit, la Manchester cu primarul Londrei, Boris Johnson; cu Kate Vaughan, Coordonator de campanii în cadrul Partidului Conservator; Gary Porter, Preşedintele Asociaţiei Consilierilor Conservatori; Anne McIntosh, Preşedintele Comitetului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale; Richard Ottaway, Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe, si Mark Harper, Ministru de Stat pentru Imigraţie.

În cadrul întâlnirilor, Vlad Filat şi colegii săi i-au informat pe partenerii politici britanici despre procesul de reforme iniţiate în ultimii ani de Coaliţia pro-europeană de la Chişinău, precum şi despre obstacolele şi provocările cu care se confruntă Republica Moldova în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Conservatorii britanici au manifestat un interes deosebit faţă de evoluţiile din ţara noastră şi au salutat progresele înregistrate de guvernul precedent, condus de Vlad Filat, şi de actualul Cabinet Leancă.

“Moldova, nu eşti singură! Mergi mai departe!” Acesta este mesajul principal pe care partenerii politici ai PLDM din Marea Britanie au dorit să-l transmită tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în etate Vlad Filat: Moldova are prieteni sinceri şi de nădejde