Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţii PLDM sunt îngrijoraţi de starea gravă a Conacului familiei Cantacuzino

|versiune pentru tipar||
PLDM / 3 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii PLDM, Elena Frumosu şi Ghenadie Ciobanu, au avut săptămâna curentă o discuţie cu rectorul Universitaţii Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, Nicolae Chicuş, la subiectul stării dezastruoase în care se află Conacul familiei Cantacuzino, situat pe teritoriul comunei Hincăuţi, din raionul Edineţ.

Menţionăm că, din anul 2005, Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” deţine în gestiune monumentul de importanţă naţională.

La întrevedere au mai participat Ghenadie Dascăl, primarul comunei Hincăuţi, şi Grigore Guţu, preşedintele Asociaţiei “Dacii liberi” din raionul Edineţ.

Cei prezenţi au încercat să identifice o soluţie optimă pentru a preveni degradarea monumentului.

Primarul comunei a venit cu propunerea de a trece conacul în gestiunea autorităţilor locale, ceea ce, în opinia lui, va schimba lucrurile în bine.

Pe de altă parte, rectorul Universităţii “Ion Creangă” a declarat că ar putea ceda edificiul, cu condiţia păstrării actualului statut.


“În momentul în care Ministerul Culturii va adopta decizia de a transfera Conacul familiei Cantacuzino la balanţa primăriei sau altei instituţii de stat, ne vom conforma, dacă i se va păstra statutul de monument de importanţă naţională”, a menţionat Nicolae Chicuş.

Potrivit autorităţilor locale, pentru renovarea conacului este nevoie de aproximativ un milion de lei.

Sursa: www.pldm.md

PLDM — cel mai influent partid APCE salută eforturile Republicii Moldova în domeniul respectării drepturilor omului