Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

APCE încurajează Moldova să continue reformele

|versiune pentru tipar||
PLDM / 4 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Apreciem în mod deosebit multe aspecte ale noului raport de monitorizare, care atestă multiplele evoluţii pozitive pe scena politică din Republica Moldova”, a afirmat vicepreşedinta PLDM, vicespeaker-ul Parlamentului, Liliana Palihovici, în discursul rostit la Strasbourg, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE), la care deputaţii europeni au discutat raportul cu privire la Republica Moldova.

Liliana Palihovici a menţionat că “Moldova va continua reformele iniţiate, care exprimă determinarea noastră naţională de a ne urma parcursul european” şi a mulţumit pentru “prietenia şi implicarea personală” oferite de către mulţi dintre deputaţii APCE delegaţiei moldoveneşti şi cetăţenilor Republicii Moldova.

“Toate acestea au contribuit la motivarea noastră zilnică în demersul ţării noastre spre un viitor european”, a subliniat Liliana Palihovici.

În rezoluţia adoptată pe marginea raportului cu privire la Republica Moldova, APCE a decis să examineze posibilitatea trecerii la dialogul post-monitorizare, încurajând autorităţile moldoveneşti să continue reformele şi să consolideze democraţia.

APCE afirmă că a luat act de “procesul de reforme început din anul 2010 de către Ministerul Afacerilor Interne, care are drept scop reformarea instituţiilor descentralizate aflate în subordinea sa” şi, de asemenea, a încurajat “autorităţile moldoveneşti să continue procesul de descentralizare şi să organizeze consultările necesare privind reorganizarea autorităţilor locale”.

Referindu-se la necesitatea reformelor electorale în Moldova, APCE a menţionat că “aşteaptă în special ca autorităţile moldoveneşti să perfecţioneze cadrul legal ce se referă la finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale”.

Astfel, mesajul transmis de către APCE este unul de încurajare pentru continuarea reformelor democratice, implementarea reformei Procuraturii Generale, consolidarea Centrului Naţional Anticorupţie , votarea Legii cu privire la finanţarea partidelor politice şi adoptarea Ligii cu privire la finanţele publice locale etc.

Discursul rostit la APCE de Liliana Palihovici, vicepreşedinta PLDM

Onoraţi membri ai delegaţiilor naţionale la APCE,

Apreciez această oportunitate de a mă adresa Dumneavoastră în timp ce examinaţi această rezoluţie privind Moldova. În numele cetăţenilor Republicii Moldova, vreau să exprim aprecierea noastră, adresându-vă un îndemn, în acelaşi timp.

Ofer aprecierea noastră înaltă pentru atenţia şi încurajarea pe care le-aţi oferit în mod constant ţării noastre şi procesului de integrare europeană. Numeroasele vizite efectuate de către raportorii APCE; întâlnirile cu demnitarii noştri şi liderii societăţii civile; atenţia sporită asupra evoluţiei situaţiei politice din ţara noastră; rapoartele de monitorizare pregătite pentru APCE; diversele programe de asistenţă financiară şi instruiri; suportul Dvs. pentru Acordul de Asociere al Moldovei, Acordul de Liber Schimb şi al regimului liberalizat de vize; şi, bineînţeles, prietenia şi implicarea personală oferite de către mulţi dintre Dvs. delegaţiei noastre şi cetăţenilor noştri — toate acestea au contribuit la motivarea noastră zilnică în demersul ţării noastre spre un viitor european.

Apreciem în mod deosebit multe aspecte ale noului raport de monitorizare. Acesta atestă multiplele evoluţii pozitive pe scena politică din Republica Moldova: de la alegerea preşedintelui nostru în 2012; la adoptarea unui plan de acţiuni pentru îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei; până la eforturile noastre susţinute de a consolida instituţiile de drept şi democraţia. Raportul ne îndeamnă să ne continuăm eforturile în procesul de reformare, în special în procesul continuu de luptă împotriva corupţiei, eforturile susţinute de a reforma sistemul judiciar, şi încercarea noastră constantă de a reintegra paşnic regiunea Transnistreană a ţării noastre. Dar eu vin şi cu un îndemn urgent către Dvs. Pentru a consolida cu adevărat progresul democratic al ţării noastre şi parcursul nostru european, Vă îndemn să amendaţi această rezoluţie pentru a încheia procesul de monitorizare al APCE şi a trece la etapa de post-monitorizare.

Un vot pentru a încheia procesul de monitorizare poate transmite o încurajare semnificativă pentru toţi cei care cred că această orientare spre Vest este şi trebuie să fie ireversibilă. Acesta va fi perceput ca un vot de încredere, care va priva unele voci de dezbaterile false conform cărora Estul ne salută, în timp ce Occidentul e reticent faţă de noi.

În ţara şi regiunea noastră, vocile pro-europene, ca şi a subsemnatei, promovează acest argument — accentuând acţiunile coercitive întreprinse din exterior, fie că este vorba de vinurile moldoveneşti, ciocolata din Ucraina sau teritoriile ocupate ale Georgiei. Ori de câte ori Europa face paşi fermi şi pozitivi spre noi, aşa cum a fost cazul Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb, ne ajută să confirmăm în ce direcţie se îndreaptă viitorul nostru.

Indiferent ce veţi vota astăzi, multe lucruri vor rămâne neschimbate. Vizitele, prezenţa, anchetele, prietenia şi sfaturile APCE vor fi binevenite în continuare. Moldova va continua reformele iniţiate, care exprimă determinarea noastră naţională de a ne urma parcursul european. Încheierea procesului de monitorizare nu va însemna încetarea reformelor — din contră, va furniza energie şi determinare în plus, pentru toţi cei care le implementează, zi de zi, pentru a reuşi să ocupăm locul pe care-l merităm lângă Dvs., în Europa. Vă mulţumesc pentru atenţia, prietenia şi suportul Dvs.

Sursa: www.pldm.md

Valeriu Streleţ s-a întâlnit cu responsabilul de afaceri ad-interim pe lângă ambasada SUA Coaliţie pro-europeană în Consiliul raional Ialoveni