Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Tineretul EPP susţine Moldova înainte de Summitul de la Vilnius

|versiune pentru tipar||
PLDM / 7 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul Consiliului Organizaţiei de Tineret a Partidului Popular European (YEPP), din 5 octombrie, care a avut loc la Bucureşti, preşedinţii organizaţiilor de tineret membre YEPP au adoptat o rezoluţie care vizează Summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.

Tinerii europeni îşi exprimă susţinerea deplină pentru evoluţiile pozitive din Parteneriatul Estic, în special pe cele din Moldova şi Ucraina, ţări ce sunt creditate cu cele mai mari şanse de a trece la o etapă calitativ nouă în relaţia cu Uniunea Europeană după deciziile de la Vilnius. De asemenea, tinerii politicieni s-au arătat îngrijoraţi de presiunile politice şi economice exercitate de către Rusia asupra Moldovei. Ei au reiterat “dreptul suveran al oricărui stat de a-şi stabili în mod independent relaţiile externe cu alte state în concordanţă cu dreptul internaţional”.

“Suntem extrem de satisfăcuţi că tinerii politicieni din UE sunt interesaţi de parcursul european al Republicii Moldova. Noi, la rândul nostru, dorim să vă asigurăm ca Partidul Liberal Democrat din Moldova depune toate eforturile pentru ca integrarea europeană a ţării noastre să devină ireversibilă”, a declarat Mihaela Spătaru, vicepreşedintele TLDM, în cadrul Consiliului YEPP.

În acest sens, YEPP încurajează Uniunea Europeană să-şi asume un rol mai activ în relaţia sa cu Rusia, pentru a preveni ingerinţele acesteia asupra politicilor europene promovate de ţările din vecinătatea UE. Prezent la eveniment, Philipp Missfelder, deputat în Bundestag-ul german şi preşedintele Organizaţiei de Tineret a CDU, a propus includerea în rezoluţie a subiectului conflictului nerezolvat din regiunea Transnistrenă, reiterând că UE urmează să insiste asupra rezolvării paşnice a acestuia în dialogul său cu Rusia.

Secretarul internaţional al TLDM, Ghenadie Vârtos, a insistat asupra importanţei abordării diferenţiale a UE — “mai multe resurse pentru mai multe reforme” — în relaţia sa cu statele Parteneriatului Estic pentru a stimula performanţa şi pentru a permite ţărilor care înregistrează progrese clare, precum este Moldova, să-şi asigure un parcurs mai rapid în calea sa spre mai multă integrare europeană.

TLDM s-a alăturat planului tinerilor din EPP pentru combatere a şomajului la nivel european

În perioada 3–6 octombrie, vicepreşedintele TLDM, Mihaela Spătaru, şi secretarul internaţional TLDM, Ghenadie Vârtos, au reprezentat Tineretul Liberal Democrat din Moldova la summitul organizaţiilor de tineret a Partidului Popular European — YEPP.

Summitul YEPP — Job Creation Youth Summit a întrunit conducerile organizaţiilor de tineret ale partidelor politice membre ale PPE din întreaga Europă, inclusiv din ţările membre ale Parteneriatului Estic. Scopul principal al summit-ului a fost identificarea unor soluţii comune pentru problema şomajului în rândul tinerilor. Acesta este un subiect de maximă importanţă la nivel european dar şi pentru Moldova. Unele ţări europene, precum Spania, Grecia, Portugalia înregistrează rate record ale şomajului tinerilor, ceea ce afectează viitorul acestora.

În cadrul summit-ului au fost identificate 3 propuneri de politici publice pentru stimularea angajării tinerilor în câmpul muncii:

Aceste trei propuneri au fost incluse în declaraţia finală a Summit-ului, care a fost semnată şi de către delegaţia Tineretului Liberal Democrat. Mai mult ca atât, anterior, deputatul George Mocanu, preşedintele TLDM s-a alăturat unei echipe de 100 de tineri parlamentari din ţările europene, care vor promova implementarea acestor politici la nivel european şi naţional.

Sursa: www.pldm.md

Ne închinăm cu pietate, iubite Profesor! Membrii PLDM din Bălţi — instruiţi în domeniul comunicării