Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Mă bucur să văd atâţia specialişti tineri la spitalul din Hânceşti

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 octombrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a participat astăzi, 11 octombrie, la deschiderea oficială a blocului chirurgical al Spitalului raional Hânceşti şi darea în exploatare a substaţiei Asistenţei Medicale de Urgenţă. La inaugurare au asistat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, preşedintele raionului, Grigore Cobzac, directorul CNAM, Mircea Buga, cadre medicale din raion.

Directorul spitalului, Petru Ciubotaru a menţionat că implementarea proiectului a demarat în noiembrie 2011 şi a finisat în septembrie 2013. În această perioadă, au fost reparate încăperile, reţelele termice exterioare şi interioare, instalate reţelele de conectare la apă şi canalizare. De asemenea, blocul chirurgical a fost termoizolat, astfel se vor reduce cheltuielile suportate de spital pentru agentul termic pe perioada rece a anului. A fost amenajat terenul adiacent, dar şi punctele de acces, scările şi copertinele, care permit intrarea rapidă în structurile din blocul chirurgical. Pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a blocului s-au cheltuit peste 13 mln lei, bani alocaţi din fondul de modernizare al CNAM, bugetul Consiliului raional Hânceşti, dar şi din proiectele investiţionale câştigate.

“Reparaţia capitală a tuturor încăperilor a creat condiţii hoteliere pentru tratamentul pacienţilor şi condiţii de muncă decente pentru personalul medical. Am investit mult suflet şi multă generozitate pentru ca să ajungem în această etapă, avem într-adevăr o satisfacţie, dar una moderată, întrucât este doar o victorie de etapă”, a spus Petru Ciubotaru.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat s-a declarat încântat să vadă atâţia specialişti tineri, care au ales să muncească la spitalul din Hânceşti şi a accentuat necesitatea oferirii unor servicii medicale de înaltă calitate cetăţenilor.

“În acest sens, avem nevoie de infrastructură spitalicească adecvată, echipamente moderne şi specialişti care să asigure aceste servicii calitative. În această zi, mă bucur alături de cei care muncesc aici, alături de locuitorii raionului Hânceşti. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în realizarea proiectului, pentru că au avut încredere. În acelaşi timp, îmi doresc să vină cât mai puţină lume la spital. Trebuie să învăţăm a duce o viaţă sănătoasă, iar la medic să ajungem doar în situaţii extreme”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a precizat că pe viitor urmează să fie finisat blocul maternităţii, care, de asemenea, este o investiţie impunătoare de 10 mln de lei.

“Toate aceste acţiuni conduc la modernizarea sistemului spitalicesc, la modernizarea Republicii Moldova, în general”, a menţionat Vlad Filat.

În acelaşi context, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus că nu există localitate, în care nu s-ar efectua lucrări de reconstrucţie şi modernizare a instituţiilor medicale.

“Avem nevoie de oameni sănătoşi. Nu există ţară bogată cu oameni bolnavi. Noi trebuie să asigurăm oamenilor un tratament de calitate, cu diagnostic corect şi rapid”, a spus Usatâi.

La rândul său, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac a precizat că în viitor vor fi inaugurate Centre de sănătate în satele: Bozieni, Bujor şi Mingir, fiind acordată o atenţie sporită construcţiei locuinţelor sociale pentru medici, dar şi profesori şi poliţişti.

“Acestea sunt planurile noastre de viitor. Nu ne temem să ne stabilim obiective, deoarece avem experienţa şi susţinerea necesară, pentru a reuşi”, a spus Grigore Cobzac.

De menţionat că în blocul chirurgical renovat de la Spitalul raional Hânceşti sunt amplasate secţiile: anestezie şi terapie intensivă, imagistică, chirurgie, traumatologie, ORL — oftalmologie, internare, serviciul endoscopie şi blocul operator. Pe parcursul unui an, aici fost internaţi şi trataţi 5200 pacienţi şi au fost efectuate peste 1600 de operaţii.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat — în vizită la Şoldăneşti