Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a participat la lansarea celei de a doua ediţii a Academiei Politice

|versiune pentru tipar||
PLDM / 17 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 16 octombrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, şi ministrul de Interne, Dorin Recean, au participat la lansarea celei de a doua ediţii a Academiei Politice, proiect lansat de Tineretul Liberal Democrat din Moldova. La această ediţie a academiei participă 40 tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, care îşi doresc să se implice în politică. Pe parcursul proiectului, tinerii urmează să abordeze subiecte ce ţin de interesul şi participarea cetăţenilor în viaţa politică. Participanţii se vor familiariza cu activitatea parlamentului, guvernului, dar şi a autorităţilor publice locale.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat l-a felicitat pe liderul TLDM, George Mocanu, pentru ideea de a organiza Academia Politică şi a îndemnat tinerii să fie activi şi să comunice cât mai mult, pentru că anume comunicarea este cheia succesului.

“O persoană învaţă toată viaţă, tot timpul este loc de a cunoaşte mai multe. De aceea, vă îndemn să vă implicaţi în procesul politic şi să nu lăsaţi pe nimeni să ia decizii în locul vostru, nu fiţi indiferenţi. Puneţi-vă scopuri în viaţă, munciţi şi rezultatele vor veni neîntârziat. Republica Moldova are nevoie de tineri cu cunoştinţe, care să facă faţă cu succes tuturor provocărilor ce apar zi de zi în viaţa fiecăruia dintre voi”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a vorbit tinerilor şi despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a menţionat că reuşesc acei care nu deviază de la obiectivul iniţial.

“Din 2009 am preluat o ţară izolată, acum însă Republica Moldova este înconjurată de prieteni, suntem trataţi cu respect. Scopul PLDM, de când a venit la guvernare, a fost ca RM să facă parte din marea familie europeană. Este un obiectiv necesar, pentru că cetăţenii merită să trăiască mai bine, într-o ţară guvernată democratic. Acum este necesar să informăm fiecare cetăţean ce înseamnă integrarea în UE, dincolo de noţiuni şi definiţii. La Vilnius, RM trebuie să parafeze două acorduri foarte importante. În urmă semnării, cetăţenii vor putea circula liber, vor obţine acces la o piaţă comunitară etc. RM va deveni mai atractivă pentru investitori. Un lucru e cert, RM şi-a făcut temele pe acasă. De aceea, vă îndemn şi pe voi să participaţi în acţiunile de mişcare înainte a ţării”, a punctat Vlad Filat.

Preşedintele TLDM, George Mocanu a menţionat că un partid, care doreşte să fie prezent activ pe termen lung pe scena politică, trebuie să investească în tineri, deoarece este cea mai inteligentă investiţie.

“Una din priorităţile organizaţiei de tineret este şi educaţia, de aceea am organizat acest eveniment — pentru a avea tineri pregătiţi şi pentru a discuta politicile implementate în prezent de Guvernul Republicii Moldova. În fiecare domeniu vom dezbate priorităţile cu oameni care sunt implicaţi. Vom putea să comunicăm cu factori de decizie din actul guvernamental, miniştri, deputaţi, dar şi cu experţi pe care îi avem ca invitaţi. Vrem ca în rezultatul acestei academii să obţinem soluţii şi idei noi, pentru că mai avem în faţă minimum un an până la alegerile parlamentare, timp în care se pot realiza multe lucruri”, a menţionat George Mocanu.

Ministrul de Interne, Dorin Recean a urat succes tinerilor care participă la Academia Politică şi i-a îndemnat să nu fie indiferenţi şi să se implice în politică.

Prezentă la eveniment, Natalia Corobcă-Ianuşevici, coordonator naţional al oficiului de la Chişinău al Fundaţiei Konrad Adenauer, a spus că, în cadrul acestei academii, tinerii vor avea ocazia să discute, să adreseze întrebări şi să primească răspunsuri din prima sursă. “Noi credem că tinerii implicaţi în politică pot face ca statul să fie unul mai democratic”, a spus Natalia Corobcă-Ianuşevici.

Potrivit preşedintelui TLDM, 80 la sută din tinerii selectaţi nu sunt membri de partid.

Programul Academiei va include instruiri şi discuţii politice, iar printre lectori vor fi: Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM în Parlament, Sven-Joachim Irmer, directorul fundaţiei Konrad Adenauer în România şi Republica Moldova, Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, Tudor Deliu, deputat.

Valeriu Streleţ la Academia Politică: “Nu poţi să amâni problemele vitale ale ţării

”Vicepreşedintele PLDM, preşedintele fracţiunii parlamentare a partidului, Valeriu Streleţ, a participat în calitate de speaker la ediţia a doua a Academiei Politice. Deputatul a vorbit tinerilor despre agenda parlamentară a anului 2013. 
Timp de o oră jumătate, Valeriu Streleţ a făcut o retrospectivă a anului parlamentar 2013, dar şi a adus în prim-plan subiectele actuale de pe agenda Parlamentului.

“Noi am îndeplinit toate cerinţele privind planul de acţiuni pentru parafarea Acordului de Asociere. Din acest punct de vedere, legislaţia Republicii Moldova este ajustată la cea comunitară”, a specificat Streleţ.

Preşedintele fracţiunii PLDM a vorbit şi despre necesitatea continuării reformelor, dar şi despre oamenii care le realizează.

“Moldova are nevoie de reforme grele, care deseori ne fac să alegem între interesul partidului şi interesul ţării. Generaţia de politicieni reformatori de cele mai multe ori este jertfită. Noi am pornit pe această cale înţelegând bine riscurile, dar nu poţi să amâni problemele vitale ale ţării”, a spus Streleţ.

Valeriu Streleţ a îndemnat tinerii să fie activi, să vină, inclusiv, cu iniţiative legislative în urma discuţiilor şi a dezbaterilor din cadrul Academiei Politice.

Sursa: www.pldm.md

Academia Succesului a debutat în Ialoveni Iurie Chiorescu — în vizită în Muntenegru