Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la deschiderea Grădiniţei-creşă din Vadul Raşcov

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 noiembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 6 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la deschiderea oficială a Grădiniţei-creşă “Prichindel” din satul Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a PLDM, Sergiu Palihovici, deputatul liberal-democrat, Maria Nasu, preşedintele raionului Şoldăneşti, Alexandru Reliţchi, primarul din s. Vadul Raşcov, Valentina Paierele, dar şi copiii care vor intra în casă nouă. Reconstrucţia grădiniţei a demarat în anul 2011, fiind schimbat acoperişul, sistemul de canalizare şi încălzire, renovate dormitoarele şi sălile de grupă. De asemenea, din temelie a fost construită cazangeria, cantina şi blocul sanitar. Primarul Valentina Paierele a menţionat că edificiul, în care acum se află grădiniţa, a stat în paragină timp de 25 de ani. În toată această perioadă, copiii au fost nevoiţi să frecventeze o instituţie preşcolară amplasată în două blocuri vechi la marginea satului, iar pentru a ajunge acolo, micuţii erau transportaţi cu căruţa. Acum, grădiniţa este situată chiar în centrul localităţii.

Directoarea instituţiei, Tatiana Roşca, a mulţumit, în numele părinţilor, tuturor celor implicaţi în realizarea proiectului şi datorită căror copiii vor avea cele mai bune condiţii pentru dezvoltare şi joacă.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a luat cunoştinţă de noile condiţii, menţionând că este fericit pentru că micuţii vor avea o grădiniţă modernă, dotată cu toate cele necesare. Vlad Filat nu a venit cu mana goală, ci a adus copiilor patru calculatoare, un centru muzical, table interactive şi jucării. De asemenea, cu suportul liderului PLDM a fost amenajat un teren de joacă.

În luarea sa de cuvânt, Vlad Filat a menţionat că evenimentul este important pentru întreaga ţară şi trebuie sa servească drept model de urmat. “Aveţi un sat minunat. Aveţi nişte copii extraordinari care sunt prezentul si viitorul Republicii Moldova. Această grădiniţă — model este rezultatul unei munci consolidate, în urma căreia s-a reuşit crearea unor condiţii foarte bune de pregătire a copiilor nu doar pentru şcoală, dar şi pentru viaţă. Este un exemplu bun care demonstrează clar că, atunci când îţi propui scopuri bine determinate, când munceşti sincer şi cu dăruire, orice este posibil. Asemenea exemple ne oferă încredere, dar şi energia necesară să continuăm. La ora actuală nu avem nicio localitate în care să nu se investească, sa nu se implementeze cel puţin un proiect important de infrastructură, fie că e vorba de grădiniţă, şcoală, centre de sănătate, drumuri, apeducte, mai pe scurt, tot ce înseamnă viaţă mai bună pentru oameni. În comparaţie cu alţii, noi am ales să muncim şi să facem lucruri concrete. Eu, personal, îi îndemn şi pe alţii să vadă lucrurile bune care se fac, să vadă oameni buni pe care îi are ţara noastră. Trebuie să fim consolidaţi şi să muncim. Numai astfel vom reuşi”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, deputatul PLDM, Maria Nasu, a ţinut să remarce atitudinea, capacitatea de muncă şi receptivitatea primarului, grădiniţa fiind proiectul de debut al Valentinei Paierele, şi i-a dorit multe realizări frumoase în continuare.

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a PLDM, Sergiu Palihovici, care este de baştină din satul Vadul Raşcov, a recunoscut că “este copilul acestei grădiniţe”.

“Am emoţii foarte mari, pentru ca aici sunt la mine acasă. Aici sunt şi educatoarele care ne-au fost atunci alături şi graţie cărora s-a realizat foarte multă lume, foarte mulţi copii, care au trecut prin această instituţie”, a spus Sergiu Palihovici. Pentru renovarea grădiniţei s-au cheltuit peste 3 milioane de lei, bani alocaţi de FISM, din bugetul de stat, raional şi cel local. Instituţia preşcolară este frecventată de 60 de copii.

Profitând de prezenţa în Vadul Raşcov, satul în care s-a născut şi unde a fost înhumat regretatul Dumitru Matcovschi, liderul PLDM, Vlad Filat a depus flori la mormântul poetului.

Sursa: www.pldm.md

Chiril Lucinschi: inovaţia poate schimba faţa sistemului educaţional Cooperarea economică şi educaţională cu UE, promovată de parlamentarii PLDM