Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La Drochia a fost inaugurată o Şcoală sportivă cu titlu de unicat în Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 noiembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 12 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la deschiderea oficială a Şcolii sportive din oraşul Drochia. La darea în exploatare a edificiului au mai participat Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, deputatul Tudor Deliu, preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian; preşedintele raionului Briceni, Efimia Bandalac; preşedintele raionului Sângerei, Gheorghe Meaun; preşedintele raionului Glodeni, Valeriu Ţarigradschi; preşedintele raionului Râşcani, Ion Parea; antrenorul lotului naţional de box, Petru Caduc, elevii care vor beneficia nemijlocit de condiţiile create la instituţia cu profil sportiv.

Şcoala a fost reconstruită conform tehnologiilor de ultimă oră şi este unica instituţie care beneficiază de energie geotermală şi solară. Pentru renovarea capitală a şcolii s-au cheltuit 9 milioane lei, bani alocaţi de guvernul suedez. Suplimentar au fost alocate surse financiare în sumă de 2 798 300 lei, inclusiv 835 405 lei pentru instalarea sistemului de încălzire geotermală. Directorul şcolii sportive, Vitalie Cuzub, a menţionat că “instituţia dispune de cabine de duş, bloc sanitar, cabinete metodice, săli de antrenamente.

Sala de sport are marcaje de standard european pentru volei şi baschet, iar pardoselile instalate şi sistemul de ventilare nu au asemănare”.

Liderul PLDM, Vlad Filat, care este nu doar un admirator al sporturilor, dar a şi practicat sportul de performanţă, s-a arătat deosebit de încântat pentru finalizarea acestui proiect.

“Vreau să mulţumesc tuturor celor care au muncit în realizarea acestui proiect important, mai ales pentru copiii din Republica Moldova care, nu voi obosi să repet, sunt cei mai buni, cei mai deştepţi şi lor trebuie să le asiguram un viitor”, a spus Vlad Filat.

Adresându-se direct elevilor şcolii, Vlad Filat i-a îndemnat să facă cât mai mult sport.

“În faţa voastră aveţi un om care a reuşit în viaţă, în primul rând, datorită faptului că am avut posibilitatea să fac sport. Aceasta m-a ajutat să fiu disciplinat, să pot să muncesc şi să învăţ ce înseamnă victorie, dar şi ce înseamnă o înfrângere”, a menţionat liderul PLDM. Vlad Filat a mulţumit guvernului suedez, în persoana Ambasadorului Ingrid Tersman, pentru suportul acordat, specificând că Suedia este cel mai mare donator pentru Republica Moldova şi ne-a ajutat de câte ori a fost nevoie.

“Vă mulţumim şi să ştiţi că aceste investiţii vor da rezultatul care ni-l dorim cu toţii”, a spus Vlad Filat, menţionând că implementarea tehnologiilor avansate înseamnă schimbare, iar schimbările întotdeauna aduc rezultate bune.

La rândul său, Ingrid Tersman a recunoscut că această şcoală într-adevăr este unică în Moldova.

“Sunt foarte bucuroasă să particip la inaugurare. Cred şi eu ca şi ceilalţi că este o şcoală unică. Puteţi întreba de ce anume aici, la Drochia? Şi am să vă spun că un motiv a fost să ajutăm copiii din Drochia să practice toate sporturile, iar al doilea motiv a fost să demonstrăm cât de eficiente pot fi tehnologiile moderne”, a spus Ingrid Tersman.

Preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian, şi-a exprimat certitudinea că, atât antrenorii, cât şi elevii vor demonstra rezultate foarte bune.

“Nu ne oprim aici, avem încă multe de realizat pentru tinerii noştri. Pe viitor planificăm construcţia unui basin acoperit, care să funcţioneze pe parcursul întregului an. Ca urmare, vom gestiona un întreg complex sportiv pe bază de baterii solare”, a spus Marian. După inaugurare, cei prezenţi au urmărit evoluţia elevilor Şcolii sportive.

Şcoala de sport este frecventata de peste 200 de elevi.

Vlad Filat a participat la deschiderea Centrului de Sănătate din satul Ochiul Alb

Pe data de 12 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la darea în exploatare a Centrului de sănătate din satul Ochiul Alb, raionul Drochia. La deschiderea oficială au mai fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, deputatul PLDM, Tudor Deliu, directorul CNAM, Mircea Buga, preşedintelui raionului, Andrei Marian, primarul din s. Ochiul Alb, Rodica Şchiopu, directorul Centrului de sănătate, Minodora Şonţu, locuitori ai satului.

Centrul a fost construit în perioada august 2012 — august 2013 şi a costat 2 mln 600 mii lei, bani alocaţi de Banca Mondială în cadrul proiectului “Servicii de sănătate şi asistenţă socială”. Instituţia va deservi circa 3000 locuitori din satul Ochiul Alb.

Potrivit directorului Centrului de sănătate, Minodora Şonţu, instituţia este asigurată cu echipament şi instrumentariu medical ce corespund normelor minime de dotare conform funcţiei şi volumului asistenţei medicale primare acordate.

“Centrul de sănătate este completat totalmente cu cadre. Asistenţa medicală primară este asigurată de către 2 medici de familie, 5 asistenţi medicali de familie, 1 asistent medical cabinet fizioterapie, 1 felcer laborant. Instituţia dispune şi de două unităţi de transport. Avem toate condiţiile pentru a presta servicii medicale de calitate”, a spus Minodora Şonţu. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi-a exprimat satisfacţia pentru realizarea a încă unui proiect în beneficial oamenilor.

“Mă bucur sa fiu împreună cu voi în cadrul acestui eveniment frumos. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi, celor care au crezut că se poate şi au muncit pentru asta. Avem nevoie să facem îmcă multe lucruri necesare ca viaţa oamenilor să fie cât mai bună. Ceea ce se realizează zi de zi ne oferă tuturor încrederea că, prin muncă, prin consolidare vom reuşi să facem viaţa mai bună şi la nivel de comunitate şi la nivel de ţară”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM le-a dorit tuturor sănătate şi le-a sugerat să vină la medic nu doar când vor avea probleme, dar şi pentru consultanţă, astfel încât maladiile să fie prevenite din timp şi oamenii să se bucure de viaţă.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a remarcat că centrul de la Ochiul Alb este al 70-lea la număr, urmând să mai fie deschise încă 8 unităţi de acest fel.

“Acum 2 ani, prim-ministrul Vlad Filat împreună cu echipa au pus accentul pe dezvoltarea acestui sector foarte necesar oamenilor, mai ales celor de la sate, care să aibă posibilitatea de a-şi îmbunănăţi sănătatea, de a-şi forma un stil de viaţă sănătos”, a spus Usatâi.

Vlad Filat vizitat cabinetele medicale şi i-a asigurat pe medici că, în cel mult doua saptamâni, sala de fizioterapie va fi comletată cu echipamentul medical necesar.

Ulterior, Vlad Filat a vizitat Spitalul şi Centrul de plasament din localitate, a stat de vorbă cu locatarii acestuia şi le-a promis un centru muzical, un televizor şi câteva instrumente muzicale, la solicitarea bătrânilor.

Sursa: www.pldm.md

Organizaţia de Femei a PLDM a participat la programul “Femeile şi influenţa politică” Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Cahul