Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Cahul

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 13 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a efectuat o vizită de lucru în comuna Chioselia Mare, satele Borceag, Taraclia de Salcie, Tartaul de Salcie şi Brânza din raionul Cahul. Pe parcursul vizitei, Vlad Filat a fost însoţit de preşedintele Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM, Ion Butmalai.

În satul Frumuşica din comuna Chioselia Mare, Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul de partid şi a discutat diverse probleme cu care se confruntă locuitorii. De menţionat că la Chioselia Mare a fost deja implementat proiectul care prevedere aprovizionarea cu apă potabilă, în valoare de 2, 2 mln lei, bani alocaţi din Fondul ecologic. Răspunzând solicitărilor cetăţenilor, Vlad Filat a promis ajutor în dotarea cu calculatoare a sălii de informatică a Gimnaziului “Grigore Vieru” din localitate.

Imediat după şedinţă, preşedintele PLDM a vizitat Casa de Cultură, care se află în proces de reconstrucţie, după ce nu a funcţionat timp de 13 ani. Pentru renovarea capitală, din Bugetul de stat a fost alocat 1 mln lei.

“Vreau să vă asigur că proiectul cu privire la reconstrucţia Casei de cultură va fi finalizat în termen şi în viitorul apropiat vor demara şi alte proiecte, care vor crea condiţii mai bune pentru cetăţenii din comuna Chioselia Mare”, a spus liderul PLDM.

Ulterior, Vlad Filat, s-a deplasat în satul Borceag, unde a vizitat Postul de pompieri şi salvatori şi Centrul pentru bătrâni “Maxborceag”, care au în grijă 70 de persoane din familii social vulnerabile. Tot în acest sat, liderul PLDM a vizitat Liceul “Ion Creangă”, unde îşi fac studiile 180 de elevi. Liderul liberal-democrat s-a familiarizat cu condiţiile de studii şi a promis calculatoare pentru sala de informatică, table, echipament pentru sala de sport.

În satul Taraclia de Salcie, Vlad Filat a vizitat biserica, aflată în proces de construcţie, şi a donat o sumă de bani pentru efectuarea lucrărilor.

Potrivit primarului din Taraclia de Salcie, Mihail Munteanu, în anul curent au fost alocate 400 000 lei pentru reparaţia grădiniţei din localitate, dar mai sunt necesare resurse financiare pentru renovarea acoperişului gimnaziului. Preşedintele PLDM a promis că va depune demersurile necesare pentru a soluţiona această problemă.

Vlad Filat a vizitat şi Liceul “Ioan Vodă” din oraşul Cahul, s-a întâlnit cu cetăţenii din satul Brânza, iar în final a avut o întrevedere cu activul de partid din raion. La şedină au participat primari, preşedinţii organizaţiilor primare, consilieri raionali şi locali ai PLDM. La finalul şedinţei, Vlad Filat a înmânat carnete de partid membrilor PLDM.

Vlad Filat s-a întâlnit cu studenţii de la Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, întreprinde o vizită de lucru în raionul Cahul. Primul popas, Vlad Filat l-a făcut la Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu”.

Instituţia are 3 facultăţi : Drept şi Administrare Publica; Filologie şi Istorie; Economie, Informatică şi Matematică. Corpul profesoral al universităţii, unde îşi fac studiile 1700 de studenţi, este format din 106 profesori.

Vlad Filat a avut o întâlnire cu profesorii şi studenţii, la care au fost puse în discuţie multiple subiecte, începând cu situaţia social-economică, reforma în educaţie şi sănătate şi finalizând cu conflictul transnistrean şi integrarea în UE.

Studenţii s-au arătat extrem de interesaţi de Strategia şi Codul educaţiei ce urmează a fi aprobate. Vlad Filat a menţionat în context că aceste documente sunt vitale şi necesită a fi dezbătute în cele mai mici detalii, pentru că ele reprezintă viitorul domeniului educaţie.

“Cei care aveţi propuneri şi sugestii vă rog să le faceţi. Vom examina orice propunere în stare să contribuie la îmbunătăţirea acestor documente, care au menirea să rezolve problemele din educaţie. Va fi o reformă grea, dar trebuie să facem efortul şi să o implementăm”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a accentuat că, pentru a înainta pe calea integrării europene, guvernarea şi-a asumat responsabilitatea de a implementa reforme în toate domeniile.

“Republica Moldova are un obiectiv clar — integrarea europeană. Pentru aceasta avem nevoie de instituţii funcţionale. Mai avem mult de muncit la acest capitol, dar trebuie să ducem lucrurile la bun sfârşit. Avem susţinerea partenerilor în acest demers al nostru. Summit-ul de la Vilnius este o etapă importantă pe care trebuie s-o depăşim cu brio. Urmează să parafăm Acordul de Asociere şi Liber Schimb. Vom avea, în cadrul acestui eveniment, şi poziţia europenilor privind regimul liberalizat de vize. Aceasta înseamnă un nivel nou, calitativ în relaţiile cu UE, ceea ce va permite accesul la resurse financiare, deschiderea unei pieţe de 500 de milioane de consumatori cu capacitate de plată”, a opinat Vlad Filat.

În context, preşedintele PLDM a atenţionat că, odată cu parafarea Acordului de Asociere, procesul de integrare europeană nu se va încheia.

“Va trebui să muncim pentru a ajunge la etapa de semnare a acestui acord. În acest proces avem nevoie de implicarea întregii societăţi. Acest proces nu mai poate fi unul al elitelor”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM s-a interesat de problemele cu care se confruntă Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu”. Rectorul universităţii, Andrei Popa l-a informat că instituţia dispune de 3 cămine, dintre care doar 2 sunt locuibile. Reparaţia capitală a celui de-al treilea, cu o capacitate de 600 locuri, ar rezolva problema spaţiului locativ, inclusiv asigurarea cu locuinţe a profesorilor tineri. În plus, necesită renovare faţada blocului central de studii şi stadionul.

Vlad Filat a promis că aceste necesităţi vor fi examinate pentru identificarea unor soluţii şi a adăugat că va fi reconstruit traseul pe dimensiunea Hânceşti-Slobozia Mare.

Rectorul universităţii, dr. hab. Andrei Popa, i-a mulţumit liderului PLDM pentru susţinerea acordată de-a lungul timpului în modernizarea instituţiei de învăţământ superior. În context, Vlad Filat a declarat că este mândru de faptul că a fost printre acei membri ai guvernului care a susţinut deschiderea în 1999 a Universităţii de Stat “Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul.

“Acea decizie a fost una corectă, urmează să fortificăm capacitatea educaţională în zona de sud a republicii”, a spus Vlad Filat.

Tot azi, liderul PLDM, a vizitat şi Colegiul Industrial Pedagogic, unde îşi fac studiile peste 1000 de studenţi.

Sursa: www.pldm.md

La Drochia a fost inaugurată o Şcoală sportivă cu titlu de unicat în Moldova Ghenadie Dumanschi a fost reales preşedinte al liberal-democraţilor din sect. Râşcani al capitalei