Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţii PLDM propun un proiect de lege care va accentua autonomia funciară a primăriilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea parlamentară a PLDM a înregistrat un proiect de lege prin care se amendează legile cu privire la administraţia publică locală, cu privire la cadastrul bunurilor imobile şi cu privire la arenda în agricultură.

Scopul proiectului de lege înaintat vizează reglementarea instituţiei de înregistrare a contractelor de arendă în general şi competenţa organelor publice responsabile pentru această înregistrare în speţă.

Prin acest amendament se propune majorarea termenului de la 3 ani existent în prezent până la 7 ani, fapt care va avea un impact benefic asupra activităţii economice a persoanelor care iau în arendă unul şi mai multe bunuri imobile, precum şi va asigura o stabilitate în ceea ce priveşte utilizarea şi consolidarea terenurilor agricole. Proprietarii de drept a terenurilor se vor bucura, de asemenea, de stabilitatea raportului dintre arendator şi arendaş prin lărgirea beneficiilor contractuale.

De asemenea, prin prezentul proiect se vor extinde atribuţiile primăriilor de înregistrare a contractelor de arendă a terenurilor agricole de la 3 ani până la 7 ani, cu păstrarea posibilităţii de înregistrare la dorinţă a acestora la Oficiul Cadastral Teritorial. Totodată, autorii doresc să simplifice procedura de înregistrare a contractelor de arendă în agricultură, prin majorarea termenului în care părţile semnatare vor fi obligate să-l înregistreze la autoritatea publică locală de nivelul întâi, în raza teritorială a căruia se află bunul acordat în arendă.

Este de menţionat faptul că, în present, condiţia obligatorie de autentificare a voinţei părţilor pentru acest tip de contracte înregistrate la Oficiile Cadastrale Teritoriale, exprimată prin prezenţa ambelor părţi la înregistrare, or după caz, autentificare notarială, presupune alte cheltuieli suplimentare.

Autorii proiectului, susţin că amendamentul propus va aduce avantaje atât agricultorilor, cât şi proprietarilor de teren agricol, dar şi va accentua autonomia funciară a primăriilor.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţii PLDM propun ca durata publicităţii la TV să fie anunţată printr-un cronometru afişat Sergiu Palihovici a fost reales preşedintele OT Chişinău a PLDM