Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul deputatului Tudor Deliu în şedinţa de plen a Parlamentului, 21 noiembrie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi cetăţeni,

Da, anume stimaţi cetăţeni, pentru că nu vreau să fac diferenţă dintre deputat, ministru, preşedinte de ţară, inginer, medic, profesor sau agricultor. Suntem într-o perioadă crucială pentru Republica Moldova, iar deviza noastră comună nu trebuie construită pe titulaturi şi posturi, ci pe unitate, pe dorinţa şi năzuinţa de a construi o ţară de care să fim mândri, atât noi, cât şi generaţiile următoare.

La data de 18 noiembrie 2013, PLDM a iniţiat, public, pentru semnare Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană.

Stimaţi colegi, făcând abstracţie de apartenenţa politică, declar cu toată convingerea că suntem în momentul în care trebuie să lăsăm în umbră orice rezervă faţă de viitorul acestei ţări, destinul cetăţenilor ei şi moştenirea celor care ne vor urma. În acest context avem drept exemplu semnarea Pactului de către principalele partide politice, foştii preşedinţi ai Republicii Moldova: Mircea Snegur, şi Petru Lucinschi, actualul Preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, funcţionari publici, precum şi mii de simpli cetăţeni.

Republica Moldova este pe drumul integrării europene, iar acesta are un singur sens. Rapiditatea paşilor cu care vom intra în marea familie europeană, căldura cu care vom fi primiţi, dar şi de termenele de realizare ale acestui mare obiectiv depind de noi toţi: de politicieni, de funcţionari, de mass-media, de organizaţii obşteşti, de comentatori politici şi lideri de opinie, de locuitori ai oraşelor şi ai satelor, de femei şi bărbaţi, de vârstnici şi tineri.

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană este un document care ne cheamă pe toţi să ne implicăm plenar în asumarea unor îndatoriri de cetăţeni pentru a realiza în comun obiectivul de integrare europeană, confirmat şi reconfirmat cu nenumărate ocazii.

Subsemnarea acestui act de importanţă majoră relevă o dovadă puternică a faptului că poporul suveran este puternic consolidat întru realizarea scopului european şi îşi va aduce contribuţia la construirea unei ţări model.

Conţinutul Pactului îndeamnă societatea să depună eforturi comune, să întreprindă acţiuni care să asigure continuitatea, promovarea ideii de Integrare Europeană, de edificare a unui stat conform principiilor occidentale. Am tot vorbit pe marginea acestui subiect, am iniţiat nenumărate acţiuni care reflectă tendinţa noastră de aderare la spaţiul european, dar, cu părere de rău, am făcut aceste lucruri izolat şi ocazional. Acum, nu trebuie decât să facem aceleaşi lucruri, doar că în comun şi pentru o singură idee, cea de integrare europeană.

Sper cu tot dinadinsul că fiecare dintre noi va deveni un mesager al ideii şi procesului de integrare europeană, că ne vom evidenţia calităţile, părţile frumoase ale statului nostru, că nu ne vom subestima, ci din contra vom fi mândri şi demni de faptul că am ales conştient singura cale sigură pentru dezvoltare, cea de a deveni membră a Uniunii Europene.

Summit-ul de la Vilnius este privit, de cea mai mare parte dintre noi, drept un obiectiv realizat, unul care va aduce un suflu nou în tot ceea ce facem zi de zi.

Da, este un moment istoric pentru Republica Moldova, dar este doar un început care ne va pune la încercări care vor cere mult curaj, perseverenţă, dedicaţie şi implicare a fiecăruia dintre noi.

Schimbările vor fi profunde, poate nu chiar atât de rapide pe cât se aşteaptă unii, însă destul de semnificative pentru ca să merite eforturile noaste comune. Şi dacă primii paşi au fost făcuţi, trebuie să fim gata pentru că schimbarea propriu-zisă presupune un proces de durată, dificil şi gradual.

Desigur, vor exista şi multe persoane interesate care vor suferi dezamăgire sau pentru care ziua în care va ploua cu bani şi vor aştepta o stare de bine nu va veni, şi asta pentru că Uniunea Europeană nu este un sac cu bani pentru distribuire în buzunarul interesatului. Şi totuşi, odată cu asumarea angajamentului la Marea Adunare din 3 noiembrie, semnarea Pactului Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, iar în câteva zile parafarea Acordului de asociere, multe lucruri se vor schimba.

Vorbind despre fonduri europene — nimeni nu va simţi aceşti bani în bugetul propriu. Pentru a beneficia de ei, trebuie să venim cu proiecte convingătoare, bine argumentate şi structurate pentru binele şi confortul cetăţeanului. Iar aici, tot noi trebuie să muncim, alături de administraţia locală, de beneficiari.

Uniunea Europeană pentru Republica Moldova nu înseamnă doar integrare politică, ci mai ales una economică, culturală, valorică, dacă doriţi.

Republica Moldova este un stat care parcurge o perioadă de tranziţie — integrarea în Uniunea Europeană, ar aduce cu siguranţă mai multe beneficii decât riscuri, inclusiv posibilitatea de aplicare a standardelor europene, care cel puţin înseamnă civilizaţie; mijloace financiare alocate prin intermediu programelor de asistenţă; investiţii atât la scară naţională cât mai ales pentru dezvoltarea afacerilor mici; piaţă de desfacere extinsă; o respectare mai stringentă a drepturilor omului; accesul la piaţa culturală europeană şi posibilitatea schimbului de experienţă şi valori, etc.

Stimaţi cetăţeni. Suntem în faţa unor imense posibilităţi şi avantaje, dar accesul la ele este asigurat totodată de multe provocări.

A existat cândva un Pact care ne-a dezbinat… acum suntem pe cale de a adopta unul care trebuie sa ne unească şi să ne facă mai puternici.

Aşadar, să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM — în vizită la Mitoc, Orhei La Căuşeni a fost inaugurat Centrul pentru Tineret şi Sport