Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a participat la inaugurarea sălii de calculatoare a UTM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 noiembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 26 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, alături de premierul Iurie Leancă, vicepreşedinte al PLDM, a participat la inaugurarea sălii de calculatoare cu funcţionare 24/24 ore, în campusul căminelor studenţeşti a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM). De asemenea, la eveniment au participat viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura, ambasadorul Republicii Chineze la Chişinău, Tong Migtao, studenţi şi cadre didactice.

Cele 50 de calculatoare fac parte din echipamentul pentru dotarea căminelor studenţeşti şi sălilor de informatică din instituţiile preuniversitare, în valoare totală de 17,2 mil. lei, donat de guvernul chinez. Astfel, în urma unei decizii semnate de guvernul condus de Vlad Filat, în anul 2010, în fiecare cămin urmează să fie dotată o sala cu calculatoare cu acces la Internet. Acţiunea îşi propune să sporească accesul la informaţie şi să creeze condiţii mai bune de educaţie, dezvoltare şi realizare a potenţialului tinerilor.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a mulţumit pentru ajutorul pe care China îl acordă Republicii Moldova în dezvoltarea diverse domenii.

“Dincolo de calculatoarele repartizate pentru UTM, este un lot de 1200 de calculatoare care urmează să fie distribuite instituţiilor de învăţământ. Este o contribuţie substanţială şi o investiţie destinată stundeţilor care va avea rezultat direct pentru economia RM. Nu putem să ne oprim aici, avem să facem mulţi paşi în continuare, inclusiv la nivel de dotare. Având experienţa pe care am acumulat-o prin foarte multă muncă, eu privesc cu încredere că ne va reuşi”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM, a menţionat că tinerii sunt prezentul şi viitorul RM, din acest motiv este vitală implicarea lor în procesul decizional.

Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că, atunci când UTM va sărbători 50 de ani de activitate, va fi finisat şi satelitul. “Eu sunt sigur că noi vom avea şi satelitul construit şi lansat. Vom reuşi să atingem obiectivele pe care ni le-am propus, pentru că avem întrega capacitate în acest sens, suntem organizaţi şi foarte responsabili. Noi nu avem în faţă obstacole pe care să nu le putem depăşi”, a spus Vlad Filat.

Premierul Iurie Leancă, vicepreşedintele PLDM, a menţionat că prioritatea absolută a guvernului este reforma în educaţie şi crearea unor premise moderne, astfel încât absolvenţii instituţiilor de învăţământ din RM să fie competitivi pe piaţa naţională, dar şi pe cea mondială. “Este foarte important ca tinerii să aibă acces la calculatoare şi Internet. Prin studii calitative vom deveni o ţară competitivă. Prin această donaţie, guvernul chinez investeşte în viitorul nostru. Mulţumim poporului chinez pentru sprijinul pe care ni-l acordă constant”, a spus Iurie Leancă.

Rectorul UTM, Ion Bostan a mulţumit lui Vlad Filat şi Iurie Leancă pentru faptul că au reuşit să iniţieze acest proiect şi să-l implementeze cu succes.

La rândul său, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Tong Migtao, a menţionat că ţara sa acordă o atenţie desobită relaţiilor cu RM. “Ne bucurăm că Guvernul Moldovei a luat decizia de a reparztiza instituţiilor de învăţământ lotul de calculatoare. Tinerii reprezintă viitorul ţării şi sunt sigur că aceste calculatoare vor fi folosite de studenţi pentru a-şi ridica nivelul de cunoştinţe”, a spus ambasadorul.

Prezentă la eveniment, viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura a opinat că acest exemplu este încă o dovadă că guvernarea îşi onorează angajamentele pe sectorul educaţiei. “Aşteptăm performanţe de la voi, dragi studenţi, deja în calitate de specialişti”, a spus Loretta Handrabura.

După deschiderea sălii de calculatoare, preşedintele PLDM, Vlad Filat, împreună cu rectorul UTM, Ion Bostan, au vizitat Staţia Terestră, Observatorul cu Telescopul “Celestron” şi Centrul “Tehnologii Speciale” al UTM

În cadrul proiectului cu privire la dotarea cu calculatoare şi conectare la Internet a căminelor studenţeşti, alte 16 universităţi, 18 colegii, 39 de şcoli profesionale şi 77 de gimnazii şi licee vor primi computere şi echipament.

Sursa: www.pldm.md

La Edineţ a avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a PLDM Preşedintele PLDM, Vlad Filat, merge la Vilnius, la Summitul Parteneriatului Estic