Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — în vizită de lucru în raionul Ştefan Vodă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 decembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 2 decembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ştefan Vodă. Vlad Filat, însoţit de preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ştefan Vodă a PLDM, deputatul Iurie Apostolachi, a vizitat satele Talmaza, Carahasani şi oraşul Ştefan Vodă, unde a avut întrevederi cu activul de partid, dar şi s-a familiarizat cum se implementează anumite proiecte.

În după amiaza zilei, preşedintele PLDM a văzut cum decurg lucrările de reparaţie capitală a drumului Ştefan Vodă — Talmaza, în lungimea de 16 km. Drumul în variantă de asfalt este aproape gata, iar Vlad Filat a îndemnat lucrătorii să finiseze lucrările în termenii stabiliţi.

Ulterior, Vlad Filat s-a întâlnit cu membrii organizaţiilor primare din satul Talmaza, unde s-au pus în discuţie diverse probleme şi au fost identificate anumite soluţii de rezolvare a lor.

De asemenea, liderul PLDM s-a deplasat în or. Ştefan Vodă, unde a avut loc şedinţa lărgită a Biroului politic teritorial. În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie subiecte ce vizează construcţia de partid şi planurile de viitor ale OT Ştefan Vodă. În acelaş timp, a fost stabilit graficul deplasărilor în teritoriu ale conducerii OT pentru întâlniri cu cetăţenii.

Spre seară, preşedintele PLDM a mers în satul Carahasani, unde a vizitat fabrica de vin şi a stat de vorbă cu directorul şi angajaţii. Director executiv, Alexandru Catană, l-a informat că pe Vlad Filat că, la moment, la fabrică muncesc 30 de persoane, care au un salariu mediu de patru mii de lei, însă când va începe îmbutelierea vinului vor fi angajaţi mai mulţi muncitori. De asemenea, Catană l-a informat pe Vlad Filat că administraţia a identificat soluţii pentru depăşirea problemelor ce ţineau de insolvabilitatea fabricii de vin. Preşedintele PLDM a menţionat că este foarte bine că fabrica lucrează în regim normal, după o tehnologie modernă şi există un plan de dezvoltare.

“Trebuie să plantaţi cât mai multă viţă de vie şi să faceţi un vin de calitate pe care să îl puteţi comercializa pe pieţele din Uniunea Europeană, dar şi pe cele din Rusia. Dacă veţi asigura calitatea vinului, nu veţi avea probleme să îl vindeţi la preţ bun pe cele mai mari pieţe din lume. Numai pe piaţa din UE sunt 500 mil de consumatori. E o piaţă mare de desfacere. Şi relaţiile cu Rusia vor reveni la normalitate. Este o perioada mai complicată, dar un lucru e cert, relaţiile se vor normaliza calm şi liniştit”, a spus Vlad Filat.

Director executiv, Alexandru Catană, a menţiont că fabrica este în cautare de pieţe noi şi în viitorul va exporta vin în Cehia.

Vlad Filat a mai spus că guvernul a instituit un Oficiu al Viei şi Vinului care va avea drept scop implementarea politicilor statului în sectorul vitivinicol, promovarea şi comercializarea produselor vinicole pe piaţa internă şi externă.

“Instituirea acestui oficiu este o acţiune absolut necesară şi, în mod special, ne va ajuta să promovăm vinurile pe pieţe noi. Totodată, instituţia va efectua studii şi analize în domeniul viticulturii şi vinificaţiei, precum şi va organiza şi susţine financiar instruirea specialiştilor din domeniu”, a spus Vlad Filat.

Calculatoare noi pentru Şcoala profesională din Ştefan Vodă

Pe data de 2 decembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la inaugurarea sălii de calculatoare în incinta Şcolii profesionale din or. Ştefan Vodă. Cele 11 calculatoare fac parte din echipamentul pentru dotarea căminelor studenţeşti şi sălilor de informatică din instituţiile preuniversitare, în valoare de 17,2 mil. lei, donat de guvernul chinez. Acţiunea îşi propune să sporească accesul la informaţie şi să creeze condiţii mai bune de educaţie, dezvoltare şi realizare a potenţialului tinerilor.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a discutat cu elevii şi profesorii despre reforma în sistemul educaţiei.

“Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. RM e singura ţară, unde 70 procente din tineri îşi fac studiile la economie, drept etc. Dar un lucru e cert — avem nevoie de mecanizatori, lăcătuşi, croitori, bucătari calificaţi. Avem insuficienţă de forţă de muncă în aceste profesii. Ca reprezentant al partidului care se află la guvernare vreau să vă spun că statul va acorda atenţia necesară şcolilor profesionale pentru ca să educe specialişti calificaţi”, a spus Vlad Filat.

În cadrul proiectului cu privire la dotarea cu calculatoare şi conectare la Internet a căminelor studenţeşti, alte 16 universităţi, 18 colegii, 39 de şcoli profesionale şi 77 de gimnazii şi licee vor primi computere şi echipament.

Vlad Filat a participat la darea în exploatare a grădiniţei din satul Olăneşti

Pe data de 2 decembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la deschiderea oficială a grădiniţei nr. 1 din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ştefan Vodă a PLDM, deputatul, Iurie Apostolachi, primarul din Olăneşti, Petru Marcov, directoarea grădiniţei, Ludmila Bagrin, preşedintele raionului, Vasile Guzu, părinţi şi copii. Reconstrucţia grădiniţei a demarat în anul 2010, fiind schimbat acoperişul, sistemul de canalizare şi încălzire, renovate dormitoarele şi sălile de grupă. Primarul de Olăneşti, Petru Marcov a menţionat că, pentru renovarea capitală a grădiniţei, din Bugetul de stat şi din Fondul de Investiţii Sociale au fost alocaţi 3 mil de lei.

“Fiecare grupă de copii are o sală pentru ocupaţii, un dormitor şi un bloc sanitar. Pe lângă aceste încăperi, în grădiniţă există o sală de festivităţi, punct medical, un izolator şi o spălătorie. Clădirea este asigurată cu încălzire autonomă, conectată la gaz”, a spus primarul satului. Petru Marcov a mulţumit liderului PLDM pentru sprijinul oferit în realizarea acestui proiect.

Vlad Filat s-a familiarizat cu condiţiile din incinta instituţiei preşcolare.

“Este plăcut să asişti la un asemenea eveniment şi să vezi rezultatul muncii. Bogăţia RM sunt oamenii, care sunt reprezentaţi şi de aceşti copii. Ei sunt prezentul si viitorul ţării, de aceea trebuie sa avem grija de ei, să fim împreună pentru a mişca lucrurile în bine în ţara noastră”, a spus Vlad Filat. Directoarea grădiniţei, Ludmila Bagrin a menţionat că deschiderea unei noi grădiniţe reprezintă efortul comun al tuturor celor implicaţi pentru ca micuţii să aibă acces la o educaţie preşcolară calitativă.

Capacitatea totală a grădiniţei nr. 1 este de 96 de copii, la moment frecventează instituţia preşcolară 87 de copii.

Sursa: www.pldm.md

Tinerii din Criuleni au lansat Campania “Daruieşte un zâmbet!” Vlad Filat face apel la unitate în perioada post-Vilnius