Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a discutat cu un grup de experţi străini

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 decembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut la sediul partidului o întrevedere cu un grup de experţi ai Programului Noi Abordări pentru Cercetare şi Securitate în Eurasia (PONARS Eurasia). Experţii participă la un atelier de lucru organizat în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice pe tema “Viitorul vecinătăţii comune UE-Rusia”, ce se desfăşoară la Chişinău, în perioada 5–7 decembrie.

Discuţiile au vizat diferite aspecte ale atractivităţii asocierii Republicii Moldova cu UE, implicaţiile şi opţiunile politicii externe, în special relaţiile cu Rusia, evoluţiile în rezolvarea diferendului transnistrean, reformele şi politica internă, rolul opoziţiei, etc.

Vlad Filat a făcut o radiografie a perioadei precedente parafării la Vilnius a Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb, menţionând importanţa promovării reformelor pentru realizarea angajamentelor şi condiţionalităţilor necesare.

“Urmează o etapă şi mai importanţă — semnarea acestor acorduri. Am convenit cu partenerii europeni şi asupra unui termen limită — septembrie 2014. Ne propunem ca semnarea şi ratificarea acestor documente să fie efectuată de actualul Parlament. Cât priveşte obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, termenul limită este luna mai a anului viitor, până la expirarea mandatului Parlamentului European”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM s-a referit şi la recenta vizită a Secretarului de stat al SUA, John Kerry, care a fost una nu doar simbolică, ci plină de conţinut şi semnificaţie.

“A fost prima vizită la Chişinău a unui oficial de asemenea rang după summitul de la Vilnius. John Kerry a avut un mesaj tranşant de susţinere şi încurajare a obiectivului de integrare europeană a ţării noastre. Dincolo de sprijinul financiar sub formă de granturi, în valoare de 1 miliard 100 de mii de dolari, acordat de SUA în cei 22 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, suportul politic oferit este unul determinant”, a menţionat Vlad Filat.

Cu referire la problema transnistreană, preşedintele PLDM a remarcat că un instrument eficient de reglementare a acesteia este apropierea Republicii Moldova de UE.

“Dincolo de drepturi şi libertăţi, instituţii funcţionale, în parcursul nostru spre Europa urmează să asigurăm o viaţă mai bună în toate domeniile: sănătate, educaţie, infrastructură, ceea ce va apropia oamenii de pe malul stâng şi cel drept. În plus, de regimul liberalizat de vize vor beneficia toţi cetăţenii: şi la Chişinău, şi la Tiraspol”, a opinat Vlad Filat.

Experţii străini au apreciat comunicarea cu liderul PLDM ca fiind una deschisă, utilă şi sinceră.

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM, Vlad Filat l-a vizitat pe actorul Mihai Volontir PLDM convoacă cel de-al VI congres