Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat, împreună cu şeful statului, a vizitat satele Nemţeni şi Cotul Morii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 decembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 20 decembrie, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au întreprins o vizită de lucru în satele Nemţeni şi Cotul Morii din raionul Hânceşti. Pe parcursul vizitei, oficialii au fost însoţiţi de preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, secretarul general al guvernului, Victor Bodiu, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

În satul Nemţeni, Vlad Filat şi Nicolae Timofti s-au familiarizat cum au fost reparate drumurile dintr-un microcartier, au vizitat un cartier nou şi au intrat în două case construite din temelie în urma inundaţiilor din 2010. Cetăţenii au mulţumit politicienilor pentru suportul oferit în construcţia noilor locuinţe.

Ulterior, oficialii s-au deplasat în satul nou Cotul Morii, unde au vizitat Centrul Comunitar “O mână întinsă copiilor”, instituţie cu acces la Internet şi cu toate condiţiile necesare asigurate; Centrul de Sănătate, construit cu suportul Băncii Mondiale, care deserveşte peste 10 mii de cetăţeni. De asemenea, au vizitat biserica aflată în proces de construcţie şi au aprins câte o lumânare. La fel, liderul PLDM şi preşedintele ţării, au vizitat Gimnaziul-grădiniţă construit din temelie şi dat în exploatare la 1 septembrie anul curent. În această instituţie modernă îşi fac studiile 178 de elevi, alţi 60 de copii frecventează grădiniţa.

La sfârşitul vizitei de lucru, oficialii s-au întâlnit cu oamenii din sat, au discutat despre condiţiile de trai, dar şi despre problemele cu care se confruntă.

Primarul comunei Cotul Morii, Lucia Guştiuc, a ţinut să amintească de zilele cumplite prin care au trecut localnicii în timpul dezastrului provocat de inundaţii, dar şi de ajutorul acordat de autorităţi la înlăturarea consecinţelor.

“Acele inundaţii ne-au provocat lacrimi şi durere, dar viaţa merge înainte. Mulţumim lui Vlad Filat, care a demonstrat mult curaj şi îndrăzneală, reuşind timp de un an să construiască case pentru oamenii comunei. Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce aţi făcut în comunitatea noastră”, a spus primarul comunei.

Profitând de prezenţa preşedintelui RM, primarul de la Cotul Morii l-a rugat pe Nicolae Timofti să-i acorde lui Vlad Filat cea mai înaltă distincţie în stat pentru faptul că, în situaţie de criză, a reuşit să construiască din temelie un sat nou.

La rândul său, Vlad Filat a specificat că finalizarea caselor este meritul întregii societăţi, care s-a mobilizat.

“Şi acum îmi aduc aminte de telefonul primit dis-de-dimineaţă fiind informat că a cedat digul de la Nemţeni. Îmi amintesc acele momente, era multă durere şi lacrimi în ochii oamenilor. Împreună am reuşit să trecem peste acea situaţie de criză, pentru că societatea a fost solidară şi a existat o mobilizare fără precedent. Decizia de a construi casele din temelie a fost una corectă. Pe această cale mulţumesc secretarului general al guvernului, Victor Bodiu, vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc, pentru că au fost alături de oameni şi i-au convins să aibă încredere”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai menţionat că, pentru el personal, acea situaţie de criză fost o lecţie de viaţă. “Având acest exemplu trebuie să fim încrezători că împreună vom reuşi să facem lucruri frumoase pentru cetăţenii din Republica Moldova”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ţinut să specifice că a insistat să vină personal pentru a vedea ce s-a făcut în satele afectate de inundaţii.

“Am rămas adânc impresionat de ce am văzut. După toate eforturile, azi putem spune că a existat voinţă şi caracter. Mulţumesc liderului PLDM, Vlad Filat, pentru implicare personală în construcţia caselor. Eu aş vrea să văd toate satele din Moldova în aşa mod amenajate, cu drumuri bune, case frumoase şi oameni gospodari”, a spus Nicolae Timofti.

Şeful statului a mai menţionat că toate persoanele care au muncit la construcţia locuinţelor pentru sinistraţi merită să fie appreciate şi a promis că va reflecta asupra acestei situaţii.

Inundaţiile din vara anului 2010 au provocat pagube materiale şi au generat pierderi economice generate estimate la 41 milioane dolari SUA. Graţie capacităţii imediate de reacţie şi intervenţie a Guvernului Republicii Moldova, condus de Vlad Filat, în termeni record au fost construite 685 case de locuit, o şcoală şi o grădiniţă cu infrastructură modernă, o centrală termică pe bioenergie, un Centru de sănătate, o biserică, 20 km de drum. Satul Nemţeni a fost racordat la reţeaua de gaze naturale, au demarat lucrările de construcţie a apeductului magistral pentru 10 localităţi din raionul Hânceşti, între care şi Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni, iar la anul viitor va începe construcţia unui gazoduct la Cotul Morii.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a primit titlul onorific “Cavaler al Vernisajului Vinului” În ajun de sărbători, primarii işi dau darea de seamă