Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la lansarea Proiectului transfrontalier “Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 ianuarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat astăzi la lansarea oficială a Proiectului “Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere” între Republica Moldova, Ucraina şi România, care a avut loc în incinta Consiliul Raional Sângerei. Proiectul este parte a Programului Operaţional Comun România — Ucraina - Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.

Valoarea totală a proiectului este de circa 2 mln 500 mii de Euro şi va fi implementat în decurs 20 de luni.

Implementarea proiectului va rezolva o problemă stringentă a producătorii agricoli ce ţine de dezvoltarea unor servicii de bază pentru sortarea, congelarea şi depozitarea fructelor. Astfel, producătorii de fructe îşi vor putea prelucra produsele în conformitate cu standardele internaţionale de calitate. În acest context, la Sângerei va fi creat un parc logistic agroindustrial, ceea ce va permite producătorilor agricoli să gestioneze mai bine propria afacere şi să implementeze cu succes tehnologii şi inovaţii în domeniu.

Vlad Filat a declarat cu referire la acest proiect că este un exemplu foarte relevant al perspectivelor care se deschid pentru Republica Moldova în contextul integrării în UE.

“Proiectul respectiv va permite accesul producţiei agricole autohtone pe piaţa europeană. Beneficiul este unul multidimensional şi vreau să-i felicit pe toţi cei care au stat la baza acestui proiect. Este un exemplu pe care trebuie să-l urmeze şi alţi colegi. Important este ca administrarea să fie eficientă şi beneficiile maxime”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, preşedintele raionului Sângerei, Gheorghe Meaun, a spus că cea mai mare problemă a producătorilor agricoli este lipsa infrastructurii după recoltare. Această problemă forţează producătorii să vândă producţia imediat după recoltare. Crearea centrului logistic agroindustrial în Sângerei va rezolva problema.

Accesul pe pieţele internaţionale a produselor moldoveneşti va fi încurajat şi prin dezvoltarea unei pieţe transfrontaliere on-line în cadrul acestui proiect.

La lansarea proiectului au fost prezenţi deputaţii PLDM, Iurie Chiorescu şi George Mocanu, viceministrul agriculturii, Ion Sula, invitaţi din România şi Ucraina.

Bugetul total accesat de Consiliul raional Sângerei în cadrul acestui proiect este de peste 1 mln 800 de mii de Euro, dintre care 90 la sută constituie finanţare din partea UE.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a vizitat căminele şcolii profesionale din com. Alexandreni, care au fost dotate cu calculatoare noi PLDM a organizat dezbateri publice a proiectului de lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie