Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Încă 60 de copii din satele Cociulia şi Vişniovca vor merge la grădiniţă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 25 martie, în grădiniţele din satele Cociulia şi Vişniovca din raionul Cantemir au fost inaugurate două săli, după renovare capitală. Astfel, în urma investiţiilor a fost creat acces la educaţie pentru 60 de copii. La inaugurarea celor două grupe a participat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, dar şi viceministrul Educaţiei, Igor Grosu.

În satul Cociulia din raionul Cantemir, grădiniţa “Clopoţel” funcţionează din anul 1982, iar la moment este frecventată în total de 100 de copii. Pentru că numărul de copii nou născuţi este în creştere, autorităţile locale au decis să inaugureze încă o sală pentru 35 de micuţi. Potrivit directorului grădiniţei, Olesea Huşanu, pentru renovarea unei încăperi s-au cheltuit 300 mii de lei. De asemenea, a fost amenajat un teren de joacă şi sport, procurat mobilier şi materiale didactice, cu suportul Ministerului Educaţiei.

În satul Vişniovca, grădiniţa este destinată pentru 70 de copii. Directoarea instituţiei preşcolare, Svetlana Topală, a menţionat că noua grupă, care va fi frecventată de 25 de copii, a fost dotată cu toate cele necesare, pentru care s-au cheltuit aproape 300 mii de lei.

Prezent la inaugurarea celor două grupe din cadrul grădiniţelor din satele Cociulia şi Vişniovca din raionul Cantemir, preşedintele PLDM, Vlad Filat s-a familiarizat cu condiţiile create şi a spus că este foarte important ca Ministerul Educaţiei împreună cu autorităţile locale au identificat o soluţie pentru cei 60 de copii care nu mergeau la grădiniţă.

“Aceste două grupe renovate oferă infrastructură necesară pentru ca aceşti copii minunaţi să aibă condiţii bune pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe. Şi vreau să vă spun, noi vom depune tot efortul pentru a crea condiţii moderne pentru copiii din Republica Moldova. Fără accesul micuţilor la educaţia preşcolară este foarte greu să facem faţă obiectivului pe care ni l-am propus, o educaţie performantă în ţara noastră”, a spus preşedintele PLDM.

Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a menţionat că Ministerul Educaţiei va crea condiţii necesare pentru ca micuţii din Republica Moldova să nu rămână înafara grădiniţei.

“Cu cât mai repede un copil este integrat în educaţia preşcolară, şansele lui de a reuşi în viaţă sunt mai mari. Anul 2014 noi l-am transformat în anul dedicat renovării şi construcţiilor de grădiniţe, pentru că de foarte mulţi ani nu s-a investit în acest domeniu. Vom continua să investim masiv în grădiniţe, pentru că această înseamnă investiţii în ziua de mâine”, a spus Igor Grosu.

Preşedinte OT a PLDM Cantemir, deputatul PLDM, Ion Balan, a felicitat tot personalul implicat în realizarea celor două proiecte şi îndemnat copiii să înveţe bine.

“În 2014 mai multe grădiniţe din raionul Cantemir vor fi dotate cu toate cele necesare, pentru că nu toate instituţiile preşcolare sunt dotate cu instrumentarul necesar. Este o sarcină bine determinată pe care o vom realiza cu succes. Desigur, mai avem mult de muncit. De exemplu, la anul viitor voi depune toate demersurile necesare pentru ca să fie schimbat acoperişul la grădiniţa din Cociulia”, a spus Ion Balan.

Liderul liberal-democrat a dus micuţilor un televizor, aragaz, calculatoare şi multe jucării, iar în semn de mulţumire copiii au recitat poezii, au cântat şi dansat. De asemenea, Vlad Filat a promis că va dota bucătăria din cele două grădiniţe cu toate cele necesare.

Încăperile celor două grădiniţe din satele Cociulia şi Vişniovca au fost renovate şi dotate în cadrul proiectului “Parteneriat global pentru educaţie”, implementat de către Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

Sursa: www.pldm.md

Femeile liberal-democrate de la Bălţi sunt pentru o Moldovă europeană Liderul PLDM, Vlad Filat a vizitat colegiul “Mondostud-Art” din Chişinău