Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Proiectul Oraşe-eco demonstrează cetăţenilor ce înseamnă integrare în UE

|versiune pentru tipar||
PLDM / 9 aprilie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 9 aprilie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la lansarea proiectului “Oraşe-eco — o viziune comună în zona transfrontalieră”, care a avut loc în oraşul Durleşti. Proiectul a fost elaborat pentru a soluţiona, pe termen lung, problemele de mediu cu care se confruntă zona transfrontalieră, în special, oraşul Durleşti.

În prezent, râul din Durleşti este extrem de poluat din cauza reziduurilor menajere depozitate de localnici pe malul acestuia. Nivelul sporit de poluare se extinde şi spre Chişinău, având în vedere că râul traversează municipiul. Din acest motiv, proiectul îşi propune să amenajeze ecologic râul, să elimine riscul de inundaţii, să reducă poluarea apelor, menţinând, totodată, aspectul natural al mediului, prin reînnoirea vegetaţiei specifice. Pe plan transfrontalier, prin reducerea poluării râului, va fi prevenită poluarea altor surse de apă cu care comunică, în mod direct sau indirect, precum Bâc şi Nistru.

Astfel, 1246 m din râul Durleşti vor fi amenajaţi în manieră ecologică, 46 de locuinţe vor fi protejate împotriva inundaţiilor, vor fi organizate trei seminare educaţionale pe teme ecologice cu participarea a 90 de persoane, va avea loc o acţiune de ecologizare a oraşului Durleşti şi de plantare de copaci, va fi lansată o expoziţie fotografică cu imagini despre transformările din zona riverană.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că lansarea acestui proiect va sensibiliza comunitatea asupra păstrării mediului înconjurător, dar şi va încuraja un comportament civic responsabil.

“Este plăcut să vezi că iniţiativele se transformă în realizări. Această platformă este un exerciţiu autentic european de acţiune comună, ca frontierele să dispară. Este important că beneficiarii vor fi cetăţeni din RM, România şi Ucraina. În prezent, cu suportul partenerilor noştri, proiecte importante se implementează la Hânceşti, Sângerei, Ialoveni. Acest proiect este un exemplu pentru fiecare cetăţean din RM şi vine să răspundă prin fapte ce înseamnă integrare în Uniunea Europeană”, a spus Vlad Filat, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Liderul PLDM a mai menţionat că autorităţile locale urmează să demareze o campanie de educaţie ecologică. “Este important ca toţi cetăţenii să conştientizeze importanţa unui mediu ambiant curat şi sănătos. Fără elementul de mediu nu vom avea realizarea completă a europenizării ţării şi condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni”, a punctat Vlad Filat.

La rândul său, primarul or. Durleşti, Nicolae Crudu, a menţionat că oamenii aşteaptă, de mult timp, să înceapă etapa de implementare a proiectului şi şi-a exprimat speranţa că, după 22 de luni, oraşul va fi mai curat şi mai frumos. “Implementarea cu succes a proiectului va determina, de asemenea, popularizarea, în cadrul comunităţilor locale şi naţionale, a oportunităţilor transfrontaliere de finanţare europeană”, a mai spus primarul.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina — Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 2 mln de euro. Durata implementării — de 22 de luni.

Sursa: www.pldm.md

La Coşniţa s-a desfăşurat şedinţa Consiliului politic al OT Dubăsari Vlad Filat — mai aproape de oameni