Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — mai aproape de oameni

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 aprilie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Aflat în vizită de lucru în raionul Anenii Noi, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a întâlnit cu cetăţenii din or. Anenii Noi, satele Geamăna şi Maximovca.

Pe parcursul vizitei, liderul liberal-democrat a fost însoţit de ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, directorul CNAM, Mircea Buga, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Anenii Noi a PLDM, Alexandru Barbăroşie.

În cadrul întrevederii din Anenii Noi, preşedintele PLDM a vorbit cu oamenii despre situaţia social-politică din Republica Moldova şi despre procesul de implementare a reformelor în cele mai vitale domenii.

Liderul PLDM a informat cetăţenii şi despre faptul că, din 28 aprilie, vom putea călători liber, fără vize, în spaţiul european.

“Din 28 aprilie, vom circula fără vize în Europa. Suntem liberi să mergem în 30 de ţări europene, doar cu paşaportul biometric. Această realizare este victoria noastră, a tuturor. Nimeni şi nimic nu mai poate contesta acest succes al Moldovei, la care muncim împreună, din 2009”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a discutat cu oamenii şi despre modernizarea sistemului educaţiei, justiţiei, reformarea agriculturii şi poliţiei. Modernizarea Republicii Moldova se realizează, în mare parte, datorită susţinerii din partea partenerilor de dezvoltare.

Prezent la întâlnire, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a vorbit în detalii despre reforma din domeniu şi a menţionat că, împreună cu colegii de la minister, depune tot efortul pentru a asigura condiţii decente în instituţiile de profil.

În după amiaza zilei, liderul liberal-democrat s-a întâlnit cu cetăţenii din satele Geamăna şi Maximovca.

În Anenii Noi au fost inaugurate două instituţii medicale

În doar o singură zi, în raionul Anenii Noi, au fost date în exploatare două instituţii medicale. Este vorba despre Centrul de Sănătate din satul Geamăna şi Oficiul Medicilor de Familie din Maximovca.

La ceremonia de inaugurare, au fost prezenţi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, directorul CNAM, Mircea Buga, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Anenii Noi a PLDM, Alexandru Barbăroşie, vicepreşedintele raionului Anenii Noi, Anatolie Barbăroşie, cadre medicale, dar şi cetăţenii, care vor beneficia nemijlocit de condiţiile create, în incinta instituţiei medicale.

Potrivit directorului Centrului de Sănătate, Nelea Buruian, edificiul a fost construit, timp de 12 luni, prin intermediu proiectului Băncii Mondiale “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”, şi a costat peste două milioane de lei.

Asistenţa medicală primară este acordată de către trei medici de familie şi 11 asistenţi medicali. Centrul de Sănătate Geamăna, amplasat la o distanţă de circa 15 km de or. Anenii Noi, va acorda asistenţă medicală primară pentru 5.000 de locuitori din Ochiul Roş, Ciobanovca şi Troiţa Nouă.

A doua instituţie medicală, dată în exploatare astăzi — Oficiul Medicilor de Familie Maximovca — va acorda asistenţă pentru 2.000 de locuitori. Directorul OMF, Maria Buşmachiu, a menţionat că edificiul nou a fost renovat, timp de opt luni, pentru care lucrări s-au cheltuit un milion şi jumătate de lei, bani alocaţi din Fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

Vlad Filat s-a familiarizat cu condiţiile create în incinta instituţiilor medicale şi a spus că acestea corespund tuturor rigorilor, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la zeci de km pentru investigaţii sau pentru un control de rutină.

“Mă bucur că satele din Republica Moldova se modernizează, în acestea se construiesc centre de sănătate, se renovează şcoli, grădiniţe, se repară drumuri. Sunt mândru că proiectele demarate au finalitate, iar acest lucru se datorează oamenilor care s-au implicat şi au muncit. Este foarte important că ambele instituţii medicale sunt asigurate cu echipamentul şi instrumentarul medical necesar. Aceasta le va permite medicilor să-şi exercite meseria la cel mai înalt nivel”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a mai menţionat că, pe lângă cele 78 de centre de sănătate deja construite, vor fi date în exploatare alte şapte. Graţie acestor centre, peste un milion de cetăţeni vor avea acces la servicii de sănătate calitative.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat: Proiectul Oraşe-eco demonstrează cetăţenilor ce înseamnă integrare în UE Deputaţii PLDM au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova