Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

SUA vor ajuta Moldova să reziste presiunilor şi riscurilor de securitate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 mai 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Sunt prieten al Republicii Moldova şi voi fi alături de voi în permanenţă”. Declaraţia a fost făcută de senatorul SUA, John McCain, la întrevederea cu preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, la care au participat şi senatorii John Hoeven, John Barasso şi Ron Johnson.

Subiectul central al discuţiilor l-a constituit problema securităţii naţionale a Republicii Moldova, implicit securitatea energetică şi informaţională. Provocările la care este expusă Republica Moldova, în contextul tensiunilor din Ucraina şi implicarea Federaţiei Ruse în situaţia de acolo, impun o redefinire a sistemului de garanţii şi de securitate, a punctat Vlad Filat.

“Republica Moldova depune tot efortul diplomatic pentru a nu permite transferul tensiunilor regionale pe teritoriul său, dar după precedentul Crimeea, întreg sistemul de garanţii, sistemele de securitate regională trebuiesc redefinite. În caz contrar, principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale devin iluzorii. În acest proces, Republica Moldova are nevoie de parteneriate şi ajutor. Suportul SUA în domeniul schimbului de experienţă în construirea sistemelor de securitate naţională, asigurarea securităţii energetice şi celei informaţionale este fundamental în acest sens”, a subliniat Vlad Filat.

Senatorii americani l-au asigurat pe liderul PLDM că Republica Moldova se va menţine pe agenda priorităţilor externe ale SUA.

“SUA pot oferi expertiză şi tehnologii pentru ca Republica Moldova să meargă înainte. În acest an, Moldova urmează sa facă nu doar o alegere politică, dar una geopolitică. Noi vom ajuta Moldova să reziste presiunilor, propagandei şi riscurilor de securitate existente. SUA au toate posibilităţile de a contribui, în termeni restrânşi, la asigurarea securităţii informaţionale a Republicii Moldova, prin investiţii în dezvoltarea instituţiilor de media independente şi prin poziţie politică constanta din Washington”, a menţionat John McCain.

În cadrul întâlnirii cu oficialii SUA preşedintele PLDM a reiterat necesitatea continuării proiectului COMPACT al Corporaţiei “Provocările Mileniului” şi a solicitat suportul senatorilor. Vlad Filat a specificat, în acest context, că un nou Program COMPACT în domeniul asigurării independenţei energetice şi construirii infrastructurii necesare securităţii energetice este vital pentru Republica Moldova.

La finele întrevederii, Vlad Filat a mulţumit senatorului McCain pentru implicarea personală şi prietenia pe care o manifestă pentru ţara noastră.

SUA: Principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale sunt intangibile

În cadrul turneului politic efectuat în SUA, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire cu senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele Comitetului pentru Relaţii internaţionale al Senatului SUA. Discuţia a vizat trei probleme majore: procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, securitatea energetică, stabilitatea în regiune.

Vlad Filat a trecut în revistă realizările Republicii Moldova în parcursul său european, paşii întreprinşi pentru ca integrarea în spaţiul comunitar să devină ireversibilă.

“Deşi ne aflăm într-o zonă marcată de instabilitate, dată fiind situaţia tensionată din ţara vecină, Coaliţia Pro-europeană de la Chişinău face tot posibilul pentru a menţine un dialog constructiv cu toţi partenerii externi şi a construi un consens naţional cu toate categoriile de cetăţeni, cu toate grupurile etnice”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a punctat că Republica Moldova se află în faţa unor alegeri decisive pentru viitorul ţării şi în acest context este hotărâtoare neadmiterea unor interferenţe externe.

“Moldova are nevoie de sprijinul SUA pentru a dejuca orice presiuni şi ingerinţe din afară. La rândul nostru vom asigura o coeziune cu toţi partenerii, atât în Est cat şi în Vest”, a specificat Vlad Filat.

În actualul context regional complicat, subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova este unul prioritar şi determinant pentru securitatea naţională. În acest context, liderul PLDM a evidenţiat importanţa reducerii dependenţei energetice a Moldovei prin continuarea proiectului COMPACT 2.

Preşedintele Comitetului pentru Relaţii internaţionale al Senatului SUA, Bob Menendez, a dat asigurări că Washingtonul va căuta modalităţi de a sprijini Moldova în acest demers. Senatorul a menţionat ca SUA monitorizează atent situaţia din regiune, inclusiv din Republica Moldova.

“Chiar dacă este vorba de state mici, democraţii mici — principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale sunt intangibile şi SUA se vor asigura ca acestea să nu fie încălcate”, a spus Menendez.

De asemenea, Bob Menendez a specificat că Senatul, Departamentul de stat al SUA vor oferi tot sprijinul politic pentru a exclude orice presiuni şi şantaj în aceste momente importante, când Republica Moldova urmează să semneze Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE.

Sursa: www.pldm.md

Liberal-democratul Valeriu Ghileţchi a făcut două propuneri Comitetului Permanent al APCE 120 de liceeni vor participa la Şcoala de Studii Europene TLDM, ediţia II