Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Cecilia Malmstrom: Deciziile luate cu participarea femeilor sunt mult mai bune

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 mai 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Peste 120 de doamne liberal-democrate au foste prezente la Forul public “Femeile pentru o Moldovă europeană”, desfăşurat, astăzi, la Chişinău. La eveniment au participat Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, vicepreşedinta Parlamentului, vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

În debutul forului, Liliana Palihovici a salutat prezenţa comisarului european şi a menţionat că este pentru prima dată, când un oficial de asemenea rang participă la un eveniment dedicat exclusiv femeilor, implicării lor active în procesul decizional politic, economic şi social.

“Experienţa unei femei foarte active, implicată în procesul de luare a deciziilor la nivel european este extrem de utilă pentru noi. Republica Moldova este încă la început de cale în asigurarea egalităţii de gen. Deşi lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, au fost lansate iniţiative şi proiecte care să majoreze numărul femeilor decidente, totuşi mai sunt încă multe de făcut. Un pas ar fi adoptarea Legii cu privire la reprezentarea de 50 la sută a femeilor în organul legislativ”, a specificat Liliana Palihovici.

La rândul său, Natalia Gherman a ţinut să mulţumească comisarului pentru toată deschiderea şi susţinerea integrării europene a Republicii Moldova şi a liberalizării regimului de vize. La fel, şeful diplomaţiei moldovene a menţionat că încurajarea participării femeilor în procesul decizional a stat la baza construcţiei europene.

Comisarul european Cecilia Malmstrom a salutat organizarea forului şi specificat că potenţialul femeilor încă nu este valorificat pe deplin, nici la nivel european, nici la nivel global.

“Studiile demonstrează că în statele în care rolul femeii în procesul de luare a deciziilor este mai mare şi PIB creşte cu 27 la sută. Deci există o legătură directă între egalitatea de gen şi dezvoltarea economică a ţărilor. Iată un argument economic, dar mai există şi argumentul moral şi de respectare a drepturilor omului”, a mai spus comisarul.

Cecilia Malmstrom a opinat că în Republica Moldova există foarte multe femei fantastice, cu realizări frumoase, dar capacităţile lor nu sunt valorificate. Este încă mică reprezentarea femeilor organele de conducere, în Parlament, în sistemul de justiţie.

“Pentru a redresa starea de lucruri, trebuie să ne asigurăm că acest decalaj va fi înlăturat, trebuie să schimbam atitudini, legi, să combatem discriminarea, să dezvoltam programe care să abiliteze femeile. Eu ştiu ca guvernul RM şi-a asumat angajamentul ca egalitatea de gen să devină o prioritate. Sper că acest raport se va schimba şi va exista un echilibru corect. S-a demonstrat că deciziile luate cu participarea femeilor sunt mult mai bune”, a mai declarat Malmstrom.

Forul public “Femeile pentru o Moldovă europeană” a oferit o platformă de dialog pentru identificarea modalităţilor de consolidare a rolului femeii în viaţa publică din Republica Moldova, luând în considerare cele mai bune practici europene.

Sursa: www.pldm.md

120 de liceeni vor participa la Şcoala de Studii Europene TLDM, ediţia II MCC va analiza posibilitatea continuării programului COMPACT