Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Valeriu Streleţ a avut o întrevedere cu Jan Kickert, Directorul Politic al Ministerului de Externe al Austriei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 27 mai 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorul Jan Kickert, Directorul Politic al Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei, şi cu Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria în România şi Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti.

Valeriu Streleţ a ţinut să le mulţumească oficialilor austrieci pentru susţinerea acordată, pe parcursul mai multor ani, prin finanţarea numeroaselor proiecte implementate în diferite domenii, dar şi pentru suportul demonstrat în această perioadă crucială pentru Republica Moldova.

În context, Ambasadorul Jan Kickert a menţionat că, în preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, orice sfat este binevenit şi a specificat că vizitele destul de dese în Republica Moldova au menirea de a contribui la dezvoltarea ţării noastre pentru care obiectivul major rămâne a fi integrarea europeană.

“Noi am trecut prin acest proces şi ştim că nu este uşor. Chiar aş dori să felicit Guvernul pentru efortul depus şi cred că ar trebui să fiţi mândri că aţi obţinut, destul de repede, regimul liberalizat de vize cu UE. Este o mare realizare pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a spus Ambasadorul Jan Kickert.

Totodată, oficialul european a dorit să afle care sunt reacţiile locuitorilor din partea stângă a Nistrului vizavi de abolirea vizelor cu UE, dar în special ce cred despre semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb, la sfârşitul lunii iunie.

Deputatul PLDM a declarat că, deşi aşa-zişii lideri transnistreni critică conţinutul Acordului de Asociere cu UE, dacă ei doresc să se convingă de beneficiile reale ale acestuia, ar trebui să respecte prevederile pe care le conţine.

“Ţinând cont de faptul că în jur de 40% din exporturile făcute de întreprinderile din raioanele de est ale Republicii Moldova sunt direcţionate anume către ţările membre UE, acestea vor fi în situaţia de a respecta prevederile Acordului de Asociere cu UE”, a adăugat Valeriu Streleţ.

În ceea ce priveşte campania de promovare şi de informare privind efectele semnării acordului, reprezentanţii europeni au recomandat Parlamentului RM să asigure o comunicare eficientă cu populaţia şi continuarea reformelor demarate, în special pentru combaterea corupţiei.

“Este dificil pentru populaţie să înţeleagă avantajele integrării europene, nu sunt beneficii imediat palpabile. Totuşi, trebuie să promovaţi ideea unor schimbări pozitive ireversibile, direct dependente de procesul de europenizare a ţării voatre”, a precizat Jan Kickert, Directorul Politic al Ministerului Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi despre eventuala formare a noii coaliţii de guvernare care va respecta cursul european al Republicii Moldova.

Liberal-democratul Valeriu Streleţ a accentuat necesitatea dezvoltării şi aprofundării relaţiilor de cooperare pe dimensiunea parlamentară moldo-austriacă, iar Ambasadorul Jan Kickert a promis că va propune această sugestie preşedintelui Parlamentului austriac pentru a fi fructificată.

La întrevedere a mai participat Gerhard Schaumberger, Şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice, de pe lângă Ambasada Austriei la Chişinău, care a reamintit de existenţa Agenţiei Austriece pentru dezvoltare ce se focusează pe susţinerea proiectelor de modernizare şi de reducere a sărăciei în Republica Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat salută victoria PPE la scrutinul pentru Parlamentul European A fost creată Asociaţia Managerilor şi Oamenilor de Afaceri Chişinău a PLDM