Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

A fost creată Asociaţia Managerilor şi Oamenilor de Afaceri Chişinău a PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 mai 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, în incinta Palatului Naţional, s-a desfăşurat Forumul oamenilor de afaceri din municipiul Chişinău, la care au participat circa 800 de manageri de întreprinderi mici şi mijlocii din capitală şi din suburbii, reprezentanţi ai structurilor decidente ale statului la nivel central si local, miniştri şi deputaţi liberal-democraţi. Forumul a fost salutat de preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi prim-vicepreşedintele, premierul Iurie Leancă.

Şedinţa a fost convocată de Organizaţia Teritorială (OT) Chişinău a PLDM.

Forumul a debutat cu luarea de cuvânt a preşedintelui OT Chişinău, Sergiu Palihovici, care a argumentat necesitatea unui dialog permanent al managerilor şi businessmanilor cu autorităţile pentru ca mediul de afaceri să se dezvolte, iar statul şi cetăţenii lui să prospere.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că transformările demarate în 2009 încep să dea roade, deşi situaţia este departe de a fi perfectă. Însă, creşterea economică de 20 la sută reprezintă o platformă pentru dezvoltarea de viitor. Rezultatele vor fi atinse în timp, dacă autorităţile şi mediul de afaceri vor lucra împreună, unii creând oportunităţi, iar alţii valorificându-le. Liderul PLDM a subliniat că, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de creare a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, se vor deschide noi posibilităţi pentru oamenii de afaceri, dar şi pentru economia ţării.

“Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de solidaritate. Or cea mai bună formulă posibilă de solidaritate la nivel naţional este atunci când statul creează condiţii optime pentru business, iar businessul contribuie la asigurarea unui nivel înalt de viaţă celorlalţi cetăţeni. Cu cât mai prodigioasă este activitatea dumneavoastră, cu atât mai multe locuri de muncă sunt create, cu atât mai mari sunt defalcările la buget, iar acestea din urmă se regăsesc în achitarea pensiilor, indemnizaţiilor, burselor, altor plăţi sociale. Avem nevoie de un dialog consistent şi permanent, avem misiunea să asigurăm mişcarea înainte, pentru că orice oprire înseamnă pierdere de viitor”, a menţionat Vlad Filat.

Prim-vicepreşedintele PLDM, premierul Iurie Leancă a salutat organizarea forumului, exprimându-şi speranţa că vor fi puse bazele unui dialog public-privat constant care să ajute Guvernul în livrarea rezultatelor aşteptate de comunitatea de afaceri, dar şi în a vedea schimbările calitative din viaţa reală a firmelor din Moldova. Premierul a amintit că, în septembrie 2013, Guvernul a adoptat o Foaie de parcurs privind acţiunile imediate ce ar elimina constrângerile critice în calea mediului de afaceri. Deşi o serie de acţiuni au fost îndeplinite, mai sunt multe de făcut.

“Guvernul trebuie sa creeze condiţiile necesare pentru dezvoltarea afacerilor, prin eliminarea presiunilor din partea statului şi prin oferirea unor instrumente ce ar permite accesul la resurse financiare cât mai ieftine, la tehnologii şi la piaţă. În curând va fi lansat Registrul de Stat al controalelor, un instrument ce va monitoriza efectuarea controalelor de către organele de resort, ceea ce va face acest proces mai eficient, mai organizat, mai transparent şi va fi în beneficiul businessului autohton”, a spus Leancă.

La rândul său, vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, preşedintele Asociaţiei Managerilor şi Oamenilor de Afaceri (AMOA) a PLDM, a punctat că stabilirea unor relaţii corecte dintre stat şi business este cheia succesului pentru a asigura dezvoltarea economiei, modernizarea ţării şi, în consecinţă, un trai decent pentru cetăţeni.

Pavel Caba, preşedintele Federaţiei Patronale CONDRUMAT, a menţionat că mediul de afaceri este supus mai multor riscuri interne şi externe şi a insistat asupra instituirii unui dialog permanent dintre autorităţi şi mediul de afaceri.

“Deseori mediul de afaceri este inert şi aşteaptă ca cineva să creeze regulile de joc. Această abordare este greşită. Numai prin implicare în crearea acestor reguli de joc, cu formulări clare şi argumentate vor avea de câştigat oamenii de afaceri, economia ţării şi societatea în ansamblu”, a spus Pavel Caba.

Forumul a avut un caracter interactiv, fiind adresate zeci de întrebări şi formulate opinii şi sugestii vizavi de îmbunătăţirea climatului de afaceri.

La finele şedinţei a fost constituită Asociaţia Managerilor şi Oamenilor de Afaceri Chişinău a PLDM, preşedinte al căreia a fost ales Pavel Caba.

Sursa: www.pldm.md

Valeriu Streleţ a avut o întrevedere cu Jan Kickert, Directorul Politic al Ministerului de Externe al Austriei Au început cursurile Şcolii de Studii Europene TLDM, ediţia II