Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Împreună vom reuşi să dezvoltăm şi modernizăm sistemul de sănătate din RM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 iunie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 13 mai, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la festivitatea dedicată Zilei profesionale a lucrătorului medical şi a farmacistului. La evenimentul, care a avut loc la Palatul Republicii, au participat peste o mie de cadre medicale.

În cuvântul de salut, liderul PLDM a spus că, prin muncă asiduă şi devotament demonstrat zi de zi, lucrătorul medical este cel care contribuie nemijlocit la fortificarea stării de sănătate a populaţiei, a societăţii.

“Eu mă simt parte din echipa dumneavoastră, pentru că am fost implicat nu doar la nivel de acţiune, dar şi la nivel de înţelegere a cea ce trebuie de făcut în medicina din Republica Moldova ca să fie, pe de o parte, condiţii decente de activitate, iar pe de altă parte să avem servicii de calitate pentru cetăţeni. Eu sunt absolut sigur că noi împreună vom reuşi să construim un sistem de ocrotire a sănătăţii performant, instituţii funcţionale, un stat de drept şi o ţară cu adevărat europeană, care va fi în stare să ofere cetăţenilor săi drepturi, libertăţi garantate şi bunăstare. Exprim cuvinte de gratitudine pentru tot ce faceţi”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a declarat că sistemul de sănătate din Republica Moldova a realizat pe parcursul ultimilor 5 ani progrese esenţiale în modernizarea instituţiilor.

“Sunt sigur că reforma în sistemul de sănătate îşi va demonstra necesitatea, va duce la îmbunătăţirea lui, îl va face mai eficient, dar şi mai atractiv pentru lucrătorii medicali. Am deplina certitudine că, prin eforturi comune, se va reuşi dezvoltarea şi modernizarea în continuare a sistemului de sănătate”, a mai spus Vlad Filat.

Şi prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a felicitat cadrele medicale cu ocazia zilei lor profesionale şi le-a adus sincere mulţumiri pentru contribuţia în modernizarea sistemului de sănătate.

“Un personal medical bine instruit şi motivat, un sistem medical profesionist şi modern este esenţial pentru sănătatea populaţiei din Republica Moldova şi aceasta este prioritatea absolută. Trebuie să asigurăm accesul cetăţenilor la servicii medicale de calitate. Paşii care îi vom întreprinde în acest sens sunt hotărâţi — din 1 iulie, salariile în medicină vor creşte cu 21% şi vom acorda o atenţie sporită pregătirii profesionale calitative a cadrelor din medicină. Pas cu pas vom atinge nivelul de salarizare demn de un lucrător medical, un salariu raportat la standarde europene”, a spus Iurie Leancă.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a urat medicilor sănătate şi viaţă lungă, perseverenţă şi entuziasm pentru a merge înainte şi a schimba lucrurile spre bine în ţara noastră.

În cadrul festivităţii, cele mai bune cadre medicale au fost premiate cu diplome pentru merite deosebite în activitate, profesionalism, aport considerabil la dezvoltarea şi perfecţionarea asistenţei medicale acordate populaţiei.

Mesajul Lilianei Palihovici cu ocazia Zilei lucrătorului medical şi a farmacistului

Ştiu că aveţi aşteptări mari de la noi, politicienii, precum sunt şi aşteptările oamenilor şi ale întregii societăţi de la Dumneavoastră, pentru servicii medicale mai calitative, pentru o mai mare grijă faţă de bolnavi. Dar lucrurile nu se produc uşor, peste noapte.

Dacă aş avea o baghetă magică, astăzi i-aş împăca pe toţi: pe medici cu salarii pe potriva meritelor, pe pacienţi cu servicii de calitate şi multă-multă sănătate etc.

Vă mărturisesc că sunteţi printre puţinii care nu promit o dată la patru ani că ne veţi trata şi salva vieţile noastre, dar o faceţi cu dăruire zi de zi, an de an. Pentru aceasta vă apreciez şi vă sunt recunoscătoare.

Sistemul naţional de sănătate este în proces continuu de reformare şi modernizare, în scopul alinierii la standardele internaţionale şi asigurării cetăţenilor Republicii Moldova cu servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Implementarea acestor reforme în cadrul sistemului de sănătate, destinate prestării serviciilor orientate spre pacient, către populaţia rurală, menite să promoveze sănătatea şi să prevină îmbolnăvirile, se datorează în mare parte entuziasmului şi insistenţei Dumneavoastră. Vă rog mult, în acest sens, să fiţi parte a echipei şi să ne ajutaţi, deoarece cunoaşteţi cel mai bine problemele din sistem.

Principalele obiective din prezent rămân a fi fortificarea sănătăţii populaţiei, dezvoltarea standardelor adecvate ale calităţii serviciilor de asistenţă medicală şi, prin urmare, realizarea obiectivului prioritar al fiecărui stat contemporan: o populaţie sănătoasă într-o societate sănătoasă.

Profesia de medic rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare activităţi în cadrul unui stat. Nobleţea şi responsabilitatea acestei meserii nu poate fi discutată, ea poate fi doar respectată, admirată şi remunerată la un nivel înalt.

Pentru noi, această zi este un prilej în plus de a exprima sentimente de recunoştinţă şi gratitudine tuturor lucrătorilor medicali, specialiştilor din domeniul farmaceuticii şi tehnicii medicale, precum şi colectivelor de cadre didactice şi profesorale, pentru grija pe care o poartă sănătăţii cetăţenilor şi pentru puterea de sacrificiu de care dau dovadă zi de zi.

Vă dorim în activitatea de mai departe să vă ghidaţi de toleranţă şi răbdare. Pentru că viitorul nostru poate fi doar într-o societate sănătoasă, iar sănătatea este o stare de bine a organismului. Oamenii sănătoşi, la rândul lor, pot contribui la o stare de bine a ţării.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a înmânat cele mai importante premii la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor Vlad Filat s-a întâlnit cu ambasadorul SUA