Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Legea celor 30 la sută de femei pe listele electorale: mai multe oportunităţi de participare a femeilor în viaţa publică şi politică a ţării

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 iulie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Vicepreşedinta PLDM, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a salutat votarea, în primă lectură, a proiectului de lege nr. 101 care stabileşte o cotă obligatorie minimă de 30 la sută de reprezentare a femeilor pe listele electorale.

“Cu această prevedere, pe care am promovat-o împreună cu echipa PLDM, oferim femeilor mai multe oportunităţi de participare în viaţa publică şi politică a ţării, în special, în structurile elective la nivel naţional şi local”, a afirmat Liliana Palihovici.

Vicepreşedinta Parlamentului a menţionat că în situaţia în care, conform datelor statistice, 51,9 la sută din populaţia Republicii Moldova o constituie femeile, iar 51,1 la sută din absolvenţii tuturor formele de învăţământ sunt femei, este lipsit de logică faptul că reprezentarea lor în parlament este puţin peste 18%, iar în autorităţile publice locale — de circa 21 la sută.

“Aceste date reflectă o sub-reprezentare masivă a intereselor femeilor în structurile decizionale ale statului. Iată de ce acest proiect de lege stabileşte o cotă obligatorie de minim 30 la sută pentru femei la întocmirea listelor de candidaţi ale tuturor partidelor ce participă în toate tipurile de scrutine”, a menţionat Liliana Palihovici.

În opinia vicespeakerului, acest proiect de lege va aduce, pe termen lung, beneficii întregii societăţi.

Sursa: www.pldm.md

Codul Educaţiei — precondiţia unor transformări calitative şi durabile Organizaţia de Femei a PLDM a participat la Academia de Vară a OF a PPE